Kesimoğlu; “Katı Atık Projesi bizim için çok önemli”

Kesimoğlu; “Katı Atık Projesi bizim için çok önemli”

Kesimoğlu; “Katı Atık Projesi bizim için çok önemli”

Kesimoğlu; “Katı Atık Projesi bizim için çok önemli”

 Kesimoğlu; “Katı Atık Projesi bizim için çok önemli”
28 Kasım 2014 - 18:21





* CHP Kırklareli İl Binası’nda Çarşamba günü düzenlenen toplantıya katılarak, Kırklareli Belediyesi’nin çalışmaları ve projeleri ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu; Katı Atık Arıtma Tesisi için; “Bu proje önemli” dedi.





Şenol Goncagül


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli İl Binası’nda düzenlenen toplantıya katılan Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu’na büyük ilgi vardı. Kesimoğlu, belediyenin çalışmalarıyla ilgili bilgiler vererek, soru ve beklentileri dinledi. Notlarını aldı. 


* “Katı Atık Projesi önemli”


Kanada ve sonrasında da Hollanda’da  bizzat yerinde incelemede bulunduğu Katı Atık Bertaraf Tesisleri’nin Kırklareli’ye kazandırılması gerektiğini ve bu konuya büyük önem verdiğini belirten Mehmet Siyam Kesimoğlu’na, CHP Kırklareliİl Genel Meclisi Eski Üyesi Aydın Karakoç’dan eleştiri geldi. Karakoç; “Bu tesis bizim bir köyümüzde yapılacaktı ve çevreye zarar vereceği gerekçesiyle hepimiz karşı durup, iptal ettirdik. Sizin sözettiğiniz proje de bu projeye benzer ise, bunun çevresel anlamda getirileri olduğu gibi, zararlarının da araştırılması lazım” dedi.


* “Dünya bu sisteme geçmiş”


Kanada ve Hollanda’da, bizzat sistemi yerinde gördüğünü, tüm medeni ülkelerin artık bu işi bu sistemle çözdüklerini belirten Kesimoğlu; “Her türlü araştırma ve bilimsel veri elimizde mevcut. Herhangi bir sorun yok. Kanada ve Hollanda gibi çevre konusuna hassas ülkelerde yapıldığına göre, fazla söze de gerek yok” dedi.


* Halka anlatacak


Proje ile ilgili olarak kent halkına bilgilendirmelerde bulunulacağının altını çizen Kesimoğlu; “Yapacağımız toplantılarla projeyi halkımıza en ince ayrıntısına kadar açıklayacağız” dedi.


* Proje neydi


Başkan Kesimoğlu, daha önceden konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarında, katı atık bertaraf projesini şöyle tanıtmıştı:


“Bizim Kızılcıkdere yolunda vahşi depolama alanımız var. Orada sadece gömüyoruz. İçinden gazın çıkması için bacalar konuyor. Oda vahşi depolamanın biraz ıslah edilmiş şekli. Ama Kanadadaki fabrikada beni büyüleyen bir şey yaşadım. Bir kilo çöp 950 gramı dönüştürülüyor 50 gram çöp kalıyor. 350 gramı organik atık. Onun içerisinden suyu alıyorlar. Arıtıyorlar, kullanma değil içme suyu olarak kullanıyorlar. O kalan posa kompos gübre olarak değerlendiriliyor. Bu atığın içerisinde karbon monoksit gazı var. Onu alıp sanayide kullanmak üzere depoluyorlar. O atığın içerisinde metan gazı zamanla birikiyor. O metan gazını elektrik enerjisine dönüştürüyorlar. En son kalanda küçük bir parça. Çöpün 950 gramı böyle dönüştürülüyor. Etkilenmemek gerçekten mümkün değil. Biz böyle bir tesis acaba ilimize kazandırabilir miyiz çabası içerisindeyiz.


* “Yıllık 50 bin ton kapasite var”


Katı Atık Tesisi için Tekirdağ ve Edirne Belediyesi ile çalışmayı planlıyoruz Kırklareli’nin yıllık çöp üretiminin 50 bin ton. Bazı görüşe göre 50 bin ton çöp üretimin olduğu yerde böyle bir tesisin kurulması fizıbıl olmayabilir. Bizde Edirne Belediyemiz ile bu konuda işbirliği yapabiliriz. Edirne nüfus olarak bizim iki katımız. Orada da 100 bin ton çöp üretiliyor. İki il olarak yaklaşık 150 bin ton çöp üretilecek. Kurulacak olan tesiste bu çöpün dönüştürülmesine ilişkin bir tesis olacak. Sınırlı bir tesis olabilir. Ya da, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Bey bize; “Mehmet bey isterseniz bu tesisi Trakya’nın ortasına yapalım” dedi. Oda yaklaşık yılda 650 bin ton çöp demektir. Bunun araştırması içerisindeyiz. Şimdi Amsterdam’da buna benzer bir fabrika var ona bakacağız. Bu arada çeşitli firmalar bu konu ile alakalı bizimle görüşmeler yapıyorlar. Biz önce bir bilgi sahibi olmayı amaçlıyoruz. Biz ortak aklı kullanarak bu soruna kesin bir çözüm getirmek istiyoruz.”