“Kesilen cezalar yasal değildir”

“Kesilen cezalar yasal değildir”

“Kesilen cezalar yasal değildir”

“Kesilen cezalar yasal değildir”

“Kesilen cezalar yasal değildir”
20 Eylül 2012 - 09:36





* Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek, düzenlediği basın toplantısında, 4+4+4 Eğitim Sistemi ile ilgili olarak Vilayet Meydanı’nda basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Üyeleri’ne Kabahatler Kanunu’nu kapsamında kesilen cezanın yasal olmadığını savundu.





HABER MERKEZİ


Kırklareli merkez ilçe Vilayet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde geçtiğimiz günlerde 4+4+4 Eğitim Sistemi ile ilgili olarak Eğitim-Sen Kırklareli Şubesi Üyeleri tarafından yapılan basın açıklamasının ardından orada bulunanlara Kabahatler Kanunu kapsamında 169 TL para cezası kesilmişti.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek 19 Eylül 2012 Çarşamba günü saat 12.30’da CHP Kırklareli İl Binası’nda düzenlediği basın toplantısında kesilen bu cezaların yasal bir dayanağının bulunmadığını belirterek yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:


“Önceki Valilerimizden Hüseyin Avni Coş tarafından belli bölge ve yerlerinde açıklama yapılamaz diye bir karar alınarak Vilayet Meydanı Atatürk Anıtı önü de bu karar içerisine dahil edilmiş. Bu idari karar Anayasalara hiçbir şekilde uymayan bir karardır. Gösteri ayrı bir olaydır basın açıklaması ayrı bir olaydır. Basın açıklamasını valiliğin kapısında da yaparsınız. Elçiliklerin kapısının önüne siyah çelenk koyularak basın açıklaması yapılıyor. Basın açıklamasının hukuki olarak her hangi bir engel ve yasak yoktur. Ama bizim vilayet meydanımız var. Valilik Vilayet Meydanı’nda heykelin orada açıklama yapılamaz bununla ilgili olarak Dingiloğlu Meydanı uygun görüşmüştür şeklinde bir karar alınmış. Ben bugün vali beyle görüşemedim. Geçtiğimiz hafta içerisinde 4+4+4 Eğitim Sistemiyle ilgili konuyu biliyorsunuz vatandaşlarımız tepkili. Sendikalar, sivil toplum örgütleri dernekler gerçeklen uyarmaya çalışıyor insanları. Vilayet meydanının eğitim-sen bir basın açıklaması yapıyor ve basın açıklamasında 22 kişiye her birine 169 lira kabahatler kanununa göre idari para cezası kesiliyor. Burası yasak bölgedir burada açıklama yapamazsınız deniyor ve ceza kesiliyor. Çok uzun uzun konuşmaya gerek yok. O açıklamada Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımız da var ve onlara da bu cezalar kesiliyor. Bu arkadaşlarımız kaldırımda, ne trafiğe ne vatandaşların geçişine engel olmadan bir yerde basın açıklaması yapıyorlar, toplantı gösteri miting falan değil. bunun hiçbir izni ve engeli yok. Basın açıklaması her yerde yapılabilir yasal olarak. Zaten bununla ilgili bir itiraz süresi var.


Ramazanda orada çok farklı ortamlar gördük. Vilayet Meydanı’ndaki yollar 16.00-23.00 saatleri arasında kapatıldığını biliyoruz. Vilayet bizim Kırklareli’nin ana geçişinin yapıldığı caddesidir. Hastanenin acil bir hastası varsa ve sevkiyat yapılacaksa oradan geçilecektir. Bunların dışında başka olaylarda olabilir. O caddeyi 8 saat kapatabiliyor ve izin veriyorsun. Hiçbir yasal engel yok yapılabilir diyorsun. Ama o meydanda kaldırımda 20 kişi basın açıklaması yapacağım diyor ve idari para cezası kesiliyor. Çok ilginç böyle bir şey olamaz. Bu aslında ülkemizin çok küçük bir faşizan örneğidir. Bunu vali beyle birebir görüşeceğim. Varsa öyle bir usule aykırıdır yazısı onu alacağım. Hüseyin Avni Coş döneminde bir karar çıkmıştı burada yapılmasın diye. Ancak yasalar hiçbir şekilde öyle bir kararın alınsına izin vermez. Bunu da paylaşmak isterim. Zaten arkadaşlarımız Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurduğunda gereği yapılacaktır. Ancak bunlar küçük işler ve bu küçük işlerle uğraşıyoruz. Orası Atatürk Anıtı’nın olduğu ve tüm törenlerimizi yaptığımız yerdir.” (Savaş Eskici)