Kendi dalında bir ilk İstiklal İlköğretim’e Otistik Çocuklar Özel Eğitim Sınıfı

Kendi dalında bir ilk İstiklal İlköğretim’e Otistik Çocuklar Özel Eğitim Sınıfı

Kendi dalında bir ilk İstiklal İlköğretim’e Otistik Çocuklar Özel Eğitim Sınıfı

Kendi dalında bir ilk İstiklal İlköğretim’e Otistik Çocuklar Özel Eğitim Sınıfı

Kendi dalında bir ilk İstiklal İlköğretim’e Otistik Çocuklar Özel Eğitim Sınıfı
05 Mart 2011 - 16:43

Kırklareli Merkez ilçede ilk kez, Milli Eğitim’e bağlı bir ilköğretim okulunun bünyesinde “Otistik Çocuklar Özel Eğitim Sınıfları”  açıldı. Açılış törenine katılan Beyazay Genel Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva; “Engellilerin önündeki engelleri kaldırmak sizlerin elinizde” dedi.

 



HABER MERKEZİ
Kırklareli merkez ilçede eğitim ve öğretim vermekte olan İstiklal İlköğretim Okulu’nda “Otistik Çocuklar Özel Eğitim Sınıfları” açılışı 04 Mart 2011 Cuma günü saat 10.30’da düzenlenen törenle açıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törene; Kırklareli Vali Yardımcısı H. Volkan Köksal, AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, Beyazay Genel Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Kırklareli Milli Eğitim Müdür Vekili Resul Yeşilyurt, AK Parti Kırklareli İl Başkanı Emin Tunç, Okul Müdürü Emin Serezli, Kırklareli Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Serkan Dündar, Eğitim  Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Müdür Vekili İlyas Yalçın,  TSD Kırklareli Şube Başkanı İrfan Özeklioğlu ve eğitim personeli katıldı.
* “Otizm genellikle yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıkar”
Kırklareli’deki otistik çocukların durumu ve yapılan çalışmalarla ilgili olarak bilgiler veren Kırklareli Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Serkan Dündar şunları kaydetti:
 “İlimizde; 644 Zihinsel engelli; 52 Otistik, 169 Bedensel engelli; 14 Görme engelli, 48 İşitme engelli çocuk bulunmaktadır. 423 Öğrenci Kaynaştırma Eğitiminden, 54 öğrenci Eğitim Uygulama Okulu’ndan, 55 öğrenci İş Eğitim Merkezinden, 29 Hafif Düzeyde Zihinsel Öğrenme Yetersizliği olan öğrenci Özel Eğitim Sınıfından, 7 otistik öğrenci Bağımlı OÇEM (Otistik Çocuk Eğitim Merkezi)''den faydalanmaktadır.
Kurumlar bazında değerlendirdiğimizde; il merkezi ve Lüleburgaz ilçemizde birer adet olmak üzere 2 tane, Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi, İl Merkezi’nde 2 ve Lüleburgaz ilçemizde 1 adet olmak üzere 3 tane Özel Eğitim Sınıfı, il merkezi ve Lüleburgaz ilçemizde birer  adet olmak üzere 2 tane Bağımlı OÇEM ve 17.02.2010 Tarihli İl Özel Eğitim Kurulu'nun aldığı kararla açılışı yapılan İstiklal İlköğretim Okulu’nda da 2 tane OÇEM Sınıfı bulunmaktadır.
İstiklal İlköğretim Okulumuzda şimdi resmi açılışını yapmakta olduğumuz OÇEM Sınıfları’ndan bahsedecek olursak; 20 metrekarelik 2 sınıf bulunmaktadır. Sınıflar engelli tuvaleti ile desteklenmiştir. 2 öğretmen, 4 öğrenci ile eğitime başlamıştır. 2 öğretmen ataması daha gerçekleştiğinde eğitim görmek için bekleyen diğer öğrencilerimize de eğitim verme imkânı bulunacaktır.
Otizm'in önemine biraz değinecek olursak; Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıkar. Otistik çocuklar genelde öğrenme zorluğu çekerler. Otistik çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zeka geriliği görülse de, zeka seviyeleri normal otistik çocuklar da vardır. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, Otistik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta ortak bir zorluk çekerler.
Bir annenin doğum sonrası çocuğunun özürlü olma oranı %2’dir; Otistik olması oranı ise %0.5'tir. Bir otistik çocuktan sonra, ikinci çocukta otizmin ortaya çıkması riski %3 dür. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görünmektedir. Her çocuktaki otistik belirtiler ve bunların seviyesi farklılık gösterebilir, bu nedenle otizmin seviyelerini kategorize etmek güçtür.”
* “Problemler ancak çözülürse problem olmaktan çıkar”
Konuşmasına bir hikaye ile başlayan Beyazay Genel Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, problemlerin ancak çözüldüğü takdirde problem olmaktan kalkacağını belirterek herkesin bu problemlere el atması gerektiğini ifade etti. Engellilerin önündeki engellerin ancak, yapılacak olan girişimlerle ortadan kaldırılabileceğini belirten Ayva bunun içinde herkese ve her kesime önemli görevler düştüğünü ifade ederek; “Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği nezdinde Cumhurbaşkanımızın eşi Hayrunnisa Gül, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Beyazay Derneği koordinatörlüğünde “Eğitim Her Engeli Aşar” Kampanyası çerçevesinde bugün burada Kırklareli Valiliği ve AK Parti Kırklareli  Milletvekilimiz Ahmet Gökhan Sarıçam’ın büyük gayretleri ile 2 adet Otistik Çocuklar Özel Eğitim Sınıfı’nın açılışı için buradayız. Böyle bir sınıfların Kırklareli’de açılmasından son derece memnununuz. Bunların artmasını temenni ediyorum. Engellilerin önündeki engeller ancak, duyarlı kişilerin bu işlere el atması ile olur. Bu sebeple burada bu duyarlılığı gösteren herkese teşekkür ediyorum.”
* “Her şey sevgi ile başlar”
AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, engellilerin önündeki engellerin aşılmasının sevgi ile başladığını belirterek öncelikli olarak bu sevginin teşkil edilmesi gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:
“Bu hassasiyeti yüreğinizde Hissetmeniz ile bu işler başlıyor. 2002 yılından önce binlerce engelli vatandaşımız maalesef değişi alanlarda ya ailelerinin üzerinde bir yük olarak duruyordu. Yada onların bu durumunu kaldıramayacak durumda olan aileler onları sokağa terk ediyordu. Çok şükür ki bunlar bitti. Ancak toplumumuzdaki insanlarımızın duyarsızlığından ve ilgisizliklerinden bu tip manzaralar yaşanıyor. Bu durumda da devlet adına yapılabilecek fazla bir şey kalmıyor. Bu da birazda insanlarımızın kalbindeki sevgiyi yeşertmesi ile bu işe hassaslaşması ile ilgili bir şey oluyor.
Engellilerimizin önündeki engelleri aşmak için ilk önce toplumumuzda engellilerimize karşı olan sevginin arttırılması ve önyargıların kaldırılması gerekiyor. Bunlar sağlandığı takdirde engellilerimizin önündeki engeller ortadan kalkar.
Bugün Kırklarelimiz çok önemli 2 sınıfa bu müessesenin içerisinde kavuşuyorlar. Ben inanıyorum ki bu okul bünyesinde görev yapan herkes, öğrencilerimiz dahil bu iki sınıfa hak ettikleri her türlü ilgiyi ve sevgiyi gösterecekler. Buradan başlayacak adım ile beraber ilimizde buna ihtiyacı olan çocuklarımız Kırklareli merkezde ve Lüleburgaz ilçemizde olduğu gibi diğer ilçelerimizde de bu hak ettikleri hizmetleri alacaklar. Bunda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Bu sınıfların sayılarının hızla artması için de elimizde gelen ne varsa yapmaya hazırız.”
 Kırklareli Vali Yardımcı Volkan Köksal’ın sınıfların Kırklareli’ne kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etmesinin ardından Kırklareli İstiklal İlköğretim Okulu’nda oluşturulan “Otistik Çocuklar Özel Eğitim Sınıfları” gezildi. (s)