“Kayalıköy ve Kırklareli Barajları’nın Sulama Sistemi değiştirilecek mi?”

“Kayalıköy ve Kırklareli Barajları’nın Sulama Sistemi değiştirilecek mi?”

“Kayalıköy ve Kırklareli Barajları’nın Sulama Sistemi değiştirilecek mi?”

“Kayalıköy ve Kırklareli Barajları’nın Sulama Sistemi değiştirilecek mi?”

“Kayalıköy ve Kırklareli Barajları’nın Sulama Sistemi değiştirilecek mi?”
11 Kasım 2011 - 09:17

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek, Kayalıköy ve Kırklareli Barajları’ndaki sulama sisteminin Borulu Yağmurlama Şebekesi’ne dönüştürülerek daha az su tüketilecek ve daha ucuz sulama yapılacak bir sisteme geçiip geçilmeyeceğini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na verdiği soru önergesi ile Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’na sordu.







HABER MERKEZİ





Milletvekili Dibek soru önergesinde şunları kaydetti:


“Kırklareli Kayalıköy Barajı 1986 yılında işletmeye açılmıştır. Barajın toplam depolama hacmi 150 milyon m3 olup 135 bin dekar net sulama sahasına sahiptir. Kırklareli’nin 11 köyünün, Edirne’nin 3 köyünün arazisi sulama sahasında kalmaktadır. Kayalıköy sulama sahasının büyük bölümü Kanalet Sulaması olarak inşa edilmiştir. Sulama sahası engebeli olduğundan vatandaş kanalet sulamasından yararlanamamaktadır. 24 yıldır ortalama barajın sulama oranı yüzde 30’u geçmemiştir. Bu nedenle 9 bin 500 hektar alan sulanamamış, sadece 4 bin hektar alan sulanabilmiştir. Baraj da her yıl yeterince su bulunmakta, hatta barajdan Ergene Nehri’ne su aktarılmaktadır. 1998 yılında Baraj Sulama Tesisleri Sulama Kooperatifi’ne devredilmiştir.


Diğer taraftan, 1999 yılında kısmen işletmeye açılan ve 114 milyon m3 su depolayan Kırklareli Barajı’nın büyük bölümü kanalet sistemi ile sulanacak şekilde yapılmıştır. 13 bin 600 hektar sulama sahasının büyük bölümü sulanamamaktadır. Arazinin engebeli ve eğimli olması kanalet sulamasına uygun olmadığından; çiftçi, sulamayı pahalı ve zahmetli olmasından dolayı tercih etmemektedir. Baraj da her yıl yeterince su bulunmakta, hatta barajdan Ergene nehrine su aktarılmaktadır.


13.07.2010 tarih ve 7/15625 Esas numaralı soru önergemde yer alan “Kayalıköy ve Kırklareli Barajları’nın sulama sisteminin borulu yağmurlama şebekesine dönüştürülerek daha az su tüketilecek ve daha ucuz sulama yapılacak bir sisteme geçilmesi düşünülmekte midir?” sorusuna 25.08.2010 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verdiği yanıtta “Bahse konu sulama tesislerini devralan  kuruluşların, rehabilitasyon projesiyle alakalı olarak, Bakanlığımıza yapılmış herhangi bir başvuru bulunmamaktadır” demiştir.


Buna göre;


* Kayalıköy ve Kırklareli Barajları’nın sulama sisteminin Borulu Yağmurlama Şebekesi’ne dönüştürülerek daha az su tüketilecek ve daha ucuz sulama yapılacak bir sisteme geçilmesi düşünülmekte midir?


* Bakanlığın yoğun su kaybı yaşanan ilkel sistemini terk edip, borulu yağmurlama şebeke sistemine geçiş için başvuru beklemesi ne kadar doğrudur? 


* Kayalıköy ve Kırklareli Barajları’nda çok düşük olan sulama oranının arttırılması için ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Sulama sahasındaki arazilerin sulanamama kayıplarından hangi kurum ve kuruluşlar sorumludur? 


* Kayalıköy ve Kırklareli Barajları göl sahaları balıkçılık için çok elverişli olduğu halde neden bu konuda teşvik edici önlemler alınmamaktadır?” (s)