Kavaklı’ya 158 adet Sokak Aydınlatma Ünitesi yapılacak Koşdemir; “Temiz Enerji Uygulaması’nda Trakya Bölgesi’nde öncüyüz”

Kavaklı’ya 158 adet Sokak Aydınlatma Ünitesi yapılacak Koşdemir; “Temiz Enerji Uygulaması’nda Trakya Bölgesi’nde öncüyüz”

Kavaklı’ya 158 adet Sokak Aydınlatma Ünitesi yapılacak Koşdemir; “Temiz Enerji Uygulaması’nda Trakya Bölgesi’nde öncüyüz”

Kavaklı’ya 158 adet Sokak Aydınlatma Ünitesi yapılacak Koşdemir; “Temiz Enerji Uygulaması’nda Trakya Bölgesi’nde öncüyüz”

Kavaklı’ya 158 adet Sokak Aydınlatma Ünitesi yapılacak Koşdemir; “Temiz Enerji Uygulaması’nda Trakya Bölgesi’nde öncüyüz”
05 Ağustos 2014 - 07:21

* “Stralca ve Kavaklı’da Kamusal Alanların Aydınlatılmasında Temiz Enerji” Projesi’nin kapanış toplantısı yapıldı. 2012 yılının Aralık Ayı’nda Avrupa Birliği ile sözleşme imzalanmasıyla başlayan Proje kapsamında, Kavaklı’da 158 adet sokak aydınlatma ünitesi yerleştirilmesiyle sonuçlandı.

HABER MERKEZİ


Bulgaristan’ın Straldzha Belediyesi ile Kırklareli’nin Kavaklı Belediyesi iş birliği ile hazırlanan “Kamusal Alanların Aydınlatılmasında Temiz Enerji” Projesi’nin kapanış toplantısı 04 Ağustos 2014 Pazartesi günü Cafe 288’de düzenlenen konferansla sona erdi. 17 ay süren ve 674.908,42 Euro bütçesi olan proje kapsamında Kavaklı’ya 158 adet Sokak Aydınlatma Ünitesi yerleştirilmesiyle sonuçlandı. 


Bulgaristan ve Türk yetkililerin katıldığı projenin kapanış konferansında ilk olarak Kavaklı Belediye Başkanı Gürel Koşdemir bir konuşma yapı. Başkan Koşdemir yaptığı konuşmada, 2012 yılının Aralık Ayı’nda Avrupa Birliği ile sözleşme imzalanarak başlanan proje kapsamında Kavaklı’da 158 adet Sokak Aydınlatma Ünitesi yerleştirildiğini söyledi. Temiz Enerji Uygulaması’nın Trakya Bölgesi’nde öncülerinden biri olmasından dolayı gururlu olduklarını söyleyen Koşdemir şunları kaydetti;


“Avrupa Birliği Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı ikinci teklif çağrısı çerçevesinde “Stralca ve Kavaklı’da Kamusal Alanların Aydınlatılmasında Temiz Enerji” Projemizin kapanış toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projemiz ile dengeli ve sürdürülebilir kalkınma başarısını elde etmek için iki bölge halkının temel ve güçlü yönlerini ele alarak, daha güçlü bir Avrupa Birliği’nin inşa edilmesine katkıda bulunmak hedeflenmiştir. Projemiz ile bağımsız sokak aydınlatmasının yanı sıra ekonomimize de katkıda bulunmak amaçlanmıştır. 2012 yılının Aralık ayında Avrupa Birliği ile sözleşme imzalanmasıyla başlayan projemizde Kavaklı Beldemize 158 adet Sokak Aydınlatma Ünitesi’nin yerleştirilmesiyle sonuçlanıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında olan güneş enerjisi ile aydınlatma, şüphesiz dünyamızın geleceği için önemli olduğu kadar, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin uzun vadeli kalkınma planlarına da uygundur. Temiz Enerji Uygulamaları’nın Trakya Bölgesi’ndeki öncülerinden biri olmaktan gururluyuz. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Türkiye'de Edirne ve Kırklareli illeri ile Bulgaristan'da Burgas Yambol ve Haskovo bölgelerini kapsayan Bulgarlstan-Türkiye IPA Sınır Ötesi Programı, dengeli ve sürdürülebilir kalkınma başarısını elde etmek için iki bölge halkının temel ve güçlü yönlerini ele alarak daha güçlü bir Avrupa Birliği'nin inşa edilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Bu program çerçevesinde 2007CB16IPO008-2011-2-043 referans numarası ile onaylanarak 13.12.2012 tarihînde imzalanan, Bulgaristan'ın Stralca Belediyesi ile ortak yürüttüğümüz ve toplam bütçesi 674.908,42 Avro olan "Straldzha ve Kavaklı'da kamusal alanların aydınlatılmasında temiz enerji" projemiz kapsamında, beldemizde Namık Kemal Caddesi, İnci Deresi ve Üniversite Yolu'nun güneş enerjisi ile aydınlatması sağlanmıştır. Sürdürülebilir kalkınmanın ancak temiz, yenilenebilir ve sürekli enerji kaynakları ile sağlanabileceği göz önüne alındığında, bu çevre dostu uygulama ile beldemizde güvenilir ve bağımsız sokak aydınlatması sağlamanın yanı sıra ekonomiye katkıda bulunmak da amaçlanmıştır. 2012 yılının Aralık ayında Avrupa Birliği ile sözleşme imzalanması ile başlayan proje süreci, Kavaklı beldemize 158 adet güneş enerjisi ile sokak aydınlatma ünitesinin yerleştirilmesi ile 11 Ağustos 2014 günü sonuçlanacaktır. Yenilenebilir enerji kaynaklan arasında yer alan Güneş Enerjisi ile aydınlatma, şüphesiz dünyamızın geleceği için önemli olduğu kadar Türkiye Cumhuriyeti devletinin uzun vadeli kalkınma planları ile de uyumludur. Projemizin Ana panteri olan Stralca Belediye Başkanı Sayın Mitkov Andov’a ve Proje ekibine, projeyi başlatan geçmiş dönemin Belediye Başkanı İnçi Tunç’a, bizlere her adımda yardımcı olan Avrupa Birliği Bakanlığı ekibine ve projemize katkıda bulanan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” 


Kavaklı Belediye Başkanı Gürel Koşdemir’in konuşmasının ardından, Bulgaristan’ın Istıranca Belediye Başkan Yardımcısı Ivan Georgiev’de bir konuşma yaptı. Bu Projenin iki ülke için çok yaralı olacağını söyleyen Ivan Georgiev, böyle güzel projelerin devamının olmasını diledi. Konuşmaların ardından Proje Koordinatörü Dr. Neslihan Yanardağ, Bilinçli bir sürdürülebilir enerji ve proje hakkında sunun yaptı. Program Dr. Alexiev, Doç. Dr. Krasimir Velino ve Murat Erdoğmuş’un yaptığı sunumlarla sona erdi. (Kadir Sinici)