Katı atıklar görüntü ve çevre kirliliğine neden oluyor.

Katı atıklar görüntü ve çevre kirliliğine neden oluyor.

Katı atıklar görüntü ve çevre kirliliğine neden oluyor.

Katı atıklar görüntü ve çevre kirliliğine neden oluyor.

Katı atıklar görüntü ve çevre kirliliğine neden oluyor.
02 Kasım 2010 - 11:16

* Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri toprak üstünde biriken katı
atıkların, metallerin, kâğıtların vb. maddelerin hem görüntü ve hem de
çevre kirliliğine neden olabildiğini belirtiyorlar.


HABER MERKEZİ
Toprak kirliliğinin yeraltı su kaynaklarının kirliliği ile de yakından ilişkisi olduğunu belirten yetkililer konuyla ilgili olarak şunları kaydediyorlar:
“İnsanlar toprağa doğrudan ya da dolaylı olarak bir çok etki yapmaktadır. Toprak kirlenmesi, genellikle kötü hijyen alışkanlıkları, çeşitli tarım uygulamaları, katı ve sıvı atıkların yok edilmesiyle ilgili yetersizlikler ve hava kirliliği serpintilerinden de etkilenir. Çürüyebilen maddelerin doğal olarak karşılaştıkları dönüştürme olayı yetersiz kalacak olursa aynı sorun ortaya çıkabilir. İnsanın sürdürdüğü çeşitli ilişkiler sonucu toprağın, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve jeolojik yapısındaki değişme, bozulma, yıpranma ve tükenmelerin tanımlanabilir ve daha genel anlamda toprak sorunları içinde incelenir.
Bunlar ise; Erozyon, Taşlılık, Çoraklık ve yaşlık, Gübreleme, Pestisit kullanımı, Açık maden işletmeciliği, Evsel ve endüstriyel atıklar, Tarım alanlarının tarım dışı kullanımlar, Nükleer Kirlenme olarak sınıflandırılabilir.
Gelişmiş ülkelerde en önemli kirlenme nedenlerini giderek kimyasal maddeler, ağır metaller ve petro ürünleri oluşturmaktadır. Toprak kirliliği özellikle su kaynaklarının kirliliği ile de yakından ilişkilidir. Toprakta kimyasal, nükleer ve katı atıklara bağlı kirlenmeler söz konusu olabilir. Toprak üstünde biriken katı atıklar, metaller, kâğıtlar vb maddeler hem görüntü ve hem de çevre kirliliği nedeni olabilir. Toprakta bulunan bazı maddeler bitkiler aracılığı ile besinlere ve buradan da insan vücuduna girebilir. Bu maddelerin bir kısmı yüksek dozda vücuda girmeleri halinde zehirleyici etki yapabilirken, bazıları düşük dozda alınsalar bile biyolojik birikim nedeniyle zararlı etkilere yol açabilmektedir. Tarımsal amaçla kullanılan bir takım kimyasal gübreler, zararlılarla savaşmakta kullanılan tarımsal ilaçlar toprağın kirlenmesine yol açabilir. Toprakta bu maddelerin bulunması, yağmur suları ve yüzeysel akıntılarla diğer kaynaklara taşınmasına da yol açabilmektedir.
Toprakta normalde bulunması gereken bazı iz elementlerin eksikliği bitkisel besin kaynaklarının fakirleşmesine yol açarken, bazı iz elementlerin artması ise olumsuz sonuçla" doğurabilir. Topraktaki iz elementlerin miktarını, serpintiler, toprağın oluştuğu ana kayanın cinsi, tarımsal ilaçlar, kimyasal gübreler etkilemektedir. Cıva, kursun, kadmiyum, selenyum, arsenik, gibi maddeler toprak aracılığı ile bitkilere ve bunların yenilmesiyle de hayvanlara geçebilmektedir. Tarım amacıyla kullanılan bir takım kimyasal gübreler, böceklerle savaşmakta kullanılan böcek yok edici ilaçlar toprağın kirlenmesine neden olabilir. Endüstriyel bir takım atıkların toprağa gömülmesi tehlikeli kirlenmelere yol açabilir. Toprak kirliliği yeraltı su kaynaklarının kirliliği ile de yakından ilişkilidir. Topraktaki iz elementlerin miktarını serpintiler, toprağın oluştuğu ana kayanın cinsi, kimyasal gübreler, tarım ilaçları, yapılan ilaçlamalarda püskürtülen maddeler etkilemektedir.
Çeşitli tarımsal zararlıları yok edebilmek amacıyla böcek öldürücü maddeler (pestisitler) yağmur ve rüzgar aracılığı ile toprağa da ulaşır. Toprakta yaşayan zararlılar için kullanılması durumunda ise doğrudan toprağa uygulanmaktadır. Topraktaki bu pestisit kalıntıları değişik yollarla insan ve hayvanların vücutlarına geçebilir. Ayrıca bu maddelerle kirlenmiş topraklarda yetişen havuç, patates, tahıl ya da kavım git meyve ve sebzelere de geçmektedir. Bu maddelerin alınması özellikle karaciğer, böbrek ve besin işlevlerini çok büyük oranda bozmaktadır. Bunların sızıntılarla su kaynaklarına ulaşması o su kaynağının ekolojik yapısını ve kullanılabilirliğini azaltmaktadır. Topraktaki kimyasal kirleticiler çeşitli yollarla yeraltı sularına ve yüzeysel akıntılara karışabilmektedir. Atmosferde bulunan radyoaktif kirleticiler de yağışlarla toprağa iletilebilir. Bazı nükleer atıkların toprağa gömülmesi, yeraltı denemeleri, nükleer atık sızıntıları, reaktör kazaları büyük oranda radyoaktif kirlenme nedenidir.
Nükleer kirlenme toprakta yetişen bitkiler ve bunları besin kaynağı olarak kullanan canlılar açısından önemlidir. Kimyasal atıkların toprağa gömülmesi önemli toprak kirliliği sorunlarına neden olabilir. Dışkı ve pis sular toprak ve dolaylı olarak su kirliliğinde önemli bir etken olabilir. Çöp ve gübreler eğer sağlıklı bir biçimde yok edilemeyecek olursa toprak, su ve genel olarak tüm çevre kirliliğine neden olabilir.” (s)