Karakoç; “Yer Altı Su Besleme Sahası tehlike altında”

Karakoç; “Yer Altı Su Besleme Sahası tehlike altında”

Karakoç; “Yer Altı Su Besleme Sahası tehlike altında”

Karakoç; “Yer Altı Su Besleme Sahası tehlike altında”

Karakoç; “Yer Altı Su Besleme Sahası tehlike altında”
25 Haziran 2014 - 09:49

Kırklareli Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada Kırklareli merkez ilçe Şeytan Dere Havzası’nda yapılması planlanan Kalker Ocağı...










HABER MERKEZİ


Kırklareli Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada Kırklareli merkez ilçe Şeytan Dere Havzası’nda yapılması planlanan Kalker Ocağı, Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artışı ve Hazır Beton Tesisi Projesi ile ilgili olarak sunulan Proje tanıtım dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda Kırklareli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından incelenerek uygun bulunduğu ve projeye ilişkin ÇED Süreci’nin başlatıldığı belirtilerek, doğal ve kültürel varlıkların korunması için kamuoyunu göreve davet edildi.


Kırklareli Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda yapılan basın açıklamasına; Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Aydın Karakoç, Genel Sekreter Sedat Yılmaz, Üyeler; Göksal Çidem, Ali Çakır, Atila Biçer, Erman Ulusoy katıldı.


Yürütme Kurulu adanı açıklamada bulunan Başkan Karakoç;  


“Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü WEB Sayfası’nda 08.04.2014 tarihinde, ÇED Yönetmeliği gereği yapılan duyuruda, bir şirket tarafından Şeytan Dere Havzası’nda yapılması planlanan Kalker Ocağı, Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artışı ve Hazır Beton Tesisi Projesi ile ilgili olarak sunulan Proje Tanıtım Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 17. maddesi doğrultusunda Kırklareli Valiliği Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğünce incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır.


. http://www.csb.gov.tr/iller/kirklareli/index.php?Sayfa=duvurudetay&ld=13346 30.05.2014 Tarihinde Kırklareli ÇŞB İl Müdürlüğü duyurusunda bir şirket tarafından yapılması planlanan Kalker Ocağı, Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artışı ve Hazır Beton Tesisi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan dosyayı PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiş ÇED Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince Kalker Ocağı, Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artışı ve Hazır Beton Tesisi Projesi'ne Kırklareli Valiliği tarafından "Çevresel Etki Değerlendirmesi GEREKLİ DEĞİLDİR " kararı verilmiştir.


* “Yayla Mahallesi’ni yeniden kazanmak için çaba sarf edilirken, aynı duyarlılığın ve uygulamanın Şeytan Dere içinde yapılması kentimizin beklentisidir”


Şeytan Dere, bugünkü haliyle kötü bir görüntüye sahip olsa da, geçmişten günümüze yüzyıllarca Kırklareli Kakava Kültürü’nün doğduğu ve yaşandığı yer olarak bilinmektedir. Doğal ve kültürel değerlerimizden olan Şeytan Dere bugünkü haliyle Kalker Ocakları ve Hazır Beton Tesisleri ile tahrip olan varlığımız yapılması planlanan kapasite artışları ile yok olacaktır. Kırklareli Belediyesi’nin 2010-2014 Stratejik Eylem Planı’nda doğal ve kültürel varlıkların korunacağı, geliştirilerek doğal yaşam alanı olarak kent insanımızın nefes alacağı bölgeler olarak kamuoyuna duyurulmuştur.


Kültür Varlıklarımız arasında önemli bir yere sahip olan Yayla Mahallesi’ni yeniden kazanmak için çaba sarf edilirken, aynı duyarlılığın ve uygulamanın Şeytan Dere içinde yapılması kentimizin beklentisidir. Bahse konu tesiste 40.000 Ton/Yıl üretim yapılmaktadır. Kapasite artışına gidilerek toplamda 440.000 Ton/Yıl üretim yapılması planlanmaktadır. Projenin ekonomik ömrü 45 Yıl olarak planlanmıştır. ÇED Süreci’nde kurum görüşleri istenmiş, Kırklareli Belediyesi’nin 12/02/2014 tarih ve 715 sayılı yazısıyla belirtilen Kurum görüşünde, "Firmanın faaliyet göstereceği alanda herhangi bir planı olmadığı " belirtilmiştir.


Ancak, Kırklareli Belediye Meclisince oy birliği ile kabul edilen 1/25.000 ÇDP Plan Hükümleri’ne bakıldığında, ÇDP’ye aykırılık teşkil etmektedir. Danıştay 6. Dairesi’nin 2013/9178 Sayılı kararında zarar görmüş olan toprak ve su kaynaklarının korunması ve sağlıklaştırması kararına aykırılık teşkil etmektedir. Faaliyet alanı Yer Altı Su Besleme Sahası’ndadır. Şirketin sunduğu proje dosyası ile mevcut durum arasında çelişkiler yer almaktadır. Proje dosyasında akifer bulunmamaktadır derken, ÇDP’da, akiferlerden oluştuğu belirtilmektedir. “ÇED gerekli değildir” kararına yasal süre içerisinde İdari Yargıda hukuk süreci başlatılmadığı takdirde, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı açıktır.


Kent Konseyi Yürütme Kurulu olarak yaptığımız değerlendirmede, doğal ve kültürel varlıklarımızın korunması için kamuoyunu göreve davet ediyoruz.” (Savaş Eskici)