“Kanser’den korkmayın geç kalmaktan korkun”

“Kanser’den korkmayın geç kalmaktan korkun”

“Kanser’den korkmayın geç kalmaktan korkun”

“Kanser’den korkmayın geç kalmaktan korkun”

“Kanser’den korkmayın geç kalmaktan korkun”
12 Nisan 2010 - 09:22

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Bilgin yaptığı açıklamasında, Kanser’in tıptaki gelişmeler ile birlikte tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, bu tedavi de en önemli etkenin de erken teşhis olduğunu belirterek şunları kaydetti:...

HABER MERKEZİ
Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Bilgin yaptığı açıklamasında, Kanser’in tıptaki gelişmeler ile birlikte tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, bu tedavi de en önemli etkenin de erken teşhis olduğunu belirterek şunları kaydetti:
Sevgili okurlarımız tıptaki gelişmeler eşliğinde kanser artık tedavi edilebilir hastalıklar arasına girmiş bulunmaktadır. Bunda en önemli etken Erken Teşhistir. Bu konuda da en önemli görev siz okurlarımıza düşmektedir. Bu bağlamda öncelikle vücudumuzu tanımamız gerekmektedir. Kanser oluşumunda çevresel etkilerin ve beslenmenin, kalıtımsal özelliklerden daha etkili olduğunu unutmamalıyız. Vücudumuzu tanımaktan bahsederken taraması yapılabilen kanserlere yönelik tarama programlarını kaçırmamak ve diğer kanserlere yönelikte tetikte olup vücudumuzdan gelebilecek sinyalleri görmemezlikten gelmemek gerekir. Şu anda ülkemizde KETEM‘ler de Meme, Serviks (Rahim Ağzı) ve Kolorektal olmak üzere üç kansere yönelik tarama programı mevcuttur.
* KETEM nedir? Görevleri nelerdir?
KETEM kelimesi aslında bu merkezlerin yaptığı işlerin kısaltması ile oluşmuştur. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi.  İsmimizde de belirtildiği gibi bizler burada tarama programına aldığımız kişiler için muayene, tetkik ve laboratuar tahlillerini, bunun yanında hem tarama programındaki kanser tipleri hem de diğer kanser tipleri için korunma, evde kendi kendinize yapabileceğiniz muayene konusunda halk ve hizmet içi eğitimleri vermekteyiz. KETEM’ler "Erken Teşhis Hayat Kurtarır!" prensibiyle yola çıkarak meme, serviks (rahim ağzı) ve çok yakında da kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürütmektedir.
2009 yılı sonu itibari ile yurdumuzun 81 ilinde toplam 84 KETEM kurulmuş, Devlet Hastaneleri bünyelerinde faaliyetlerine devam etmektedirler. Bu merkezlerde kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında eğitim verilmiş olan doktor, hemşire, ebe, röntgen teknisyeni ve tıbbi teknologlar çalışmaktadır. Bu özel konuya gönül vermiş olan personelimiz,  aynı zamanda kişilerarası iletişim ve sağlık eğitmenliği konularında da eğitilmiştir.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı’nın girişimi ile 01 Mart 2004 yılında Kırklareli Devlet Hastanesine entegre olarak kurulan KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) bu tarihten itibaren meme muayenesi ve mamografi çekimleri ile meme kanseri taramasını,  2007 yılından bu güne kadar da smear alımı ile serviks(rahim ağzı) kanserini araştırmaktadır. Merkezimiz de halen Meme ve Rahim Ağzı (Serviks) kanserlerine yönelik tarama programı yürütmekteyiz. Merkezimizde kuruluşundan 2009 sonuna kadar 87 meme kanserli kişi tespit edilmiş olup, bunların büyük bir çoğunluğu erken teşhis edilmenin sağladığı avantajı tedavilerinde yaşamaktadırlar. 2010 yılı içerisinde Sağlık Bakanlığı tarafından tarama programına dahil edilen kolorektal kanserin erken teşhisine yönelik laboratuar tahlilleri de çok yakında merkezimizde başlayacaktır.
Bu bağlamda Merkezimizde Sağlık Ocaklarından temin edilen listelerle 30-69 yaş arasındaki bayanlar telefon ile aranarak,  serviks ve meme kanserleri için yürütülen taramalar hakkında bilgilendirilip kendilerine randevu verilmektedir. KETEM olarak sizlerden isteğimiz, bizler sizlere bir şekilde ulaşamamış olsak dahi Merkezimizi aramanız ve bilgi almanızdır.
* Kanser Taraması nedir?
Kanser taraması, kanseri, tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayene yapılmasıdır. Tarama yöntemleri hastalığın başlaması ile hastalığın görünür bir belirti verdiği ana kadar olan süreçte uygulanır. Her kanser türü için etkin bir tarama yöntemi maalesef bulunmamaktadır. Ülkemizde kanser tarama hizmetleri etkinliği tüm dünyaca kabul edilmiş yöntemlerle, etkin olduğu kanser türlerine yönelik sürdürülmektedir.
KETEM’lerde yürütülen kanser tarama hizmetleri aşağıdaki gibidir:
Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Taraması için 30 - 65 yaş aralığındaki kadınlar, 5 yılda bir kez pap smear testi (rahim ağzından sürüntü) yapılarak taranmaktadır.
Meme kanseri taraması için 50 - 69 yaş aralığındaki kadınlar her yıl hekim tarafından muayene ve iki yılda bir mamografi filmi çekilerek taranmaktadır.
Kolorektal kanser tarama programı yeni başlamakla birlikte, bu kapsamda 50 - 70 yaş arası kadın ve erkekler iki yılda bir gaitada (dışkı) gizli kan testi (GKK), 10 yılda bir ise kolonoskopi yapılarak taranacaktır. “Tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsizdir.”