Istrancalar'ın yeni gelir kaynağı mantar

Istrancalar'ın yeni gelir kaynağı mantar

Istrancalar'ın yeni gelir kaynağı mantar

Istrancalar'ın yeni gelir kaynağı mantar

Istrancalar'ın yeni gelir kaynağı mantar
23 Kasım 2010 - 09:32

Kırklareli'ndeki Istranca Ormanlarında doğal ortamda yetişen değişik mantar türleri, orman köylerinin geçim kaynağı oldu.

Demirköy ilçesine bağlı Balaban köyünde köy sakinlerinin topladığı mantarların alımını yapan Zahir Ütni, yaptığı açıklamada, orman köylüsünün ormanda kesim işlerinde çalışarak geçimini sürdürmenin yanı sıra topladığı mantarları satarak da gelir elde ettiğini söyledi.
Demirköy ve Kofçaz ilçelerindeki her bir orman köyünde insanların mantar toplayarak köylerindeki tüccarlara sattığını ve bu tüccarlarında mantarları mantar fabrikaları ile büyük firmalara verdiğini ifade eden Ütni, ormanda doğal ortamda yetişen mantarların ilkbahar ve sonbaharda toplandığını belirtti.
Topladıkları mantarların ihraç edildiğini bildiren Ütni, ''Orman mantarının besin değeri çok yüksek, kolesterol sıfır. Etten daha değerli. Şu sıralar bolet, sığır dili, kazayağı, kanlıca, borazan ve padişah mantarları toplanıyor. Bunların içinde en değerlisi ise bolet türü mantar. Bu türü Avrupa'da yaşayanlar çok tercih ediyor. Bu ızgarada da pişiriliyor'' dedi.
Mantarların kilogramını 1 lira ile 12 lira arasında değişen fiyatlarla alan Ütni, en pahalı mantarında 12 liradan işlem gören bolet mantarı olduğunu kaydetti.
Balaban Köyü Muhtarı Nazım Görkey de mağdur durumdaki orman köylerinin kaderiyle baş başa bırakıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Köy sakinlerimiz ormanın bahşettiği mantarları satarak yaşamını sürdürüyor. Üç beş kuruşta olsa insanlar ekmek parası çıkarıyor. Bu işin geliştirilmesi ve yatırım yapılması lazım. Köy halkı sabahın erken saatlerinde çoluk çocuk mantar toplamaya gidiyor. Hava kararana kadar ormanda mantar topluyor. Bazen de mantar toplarken sisten kaybolanlar bile oluyor.''
Görkey, yoksul olan insanların yinede topladıkları mantarlarla ülke üretimine katkıda bulundukları için mutlu olduklarına işaret etti. aa