İhtiyar; “Amatör Su Ürünleri Avcılığı’nda yasaklar açıklandı”

İhtiyar; “Amatör Su Ürünleri Avcılığı’nda yasaklar açıklandı”

İhtiyar; “Amatör Su Ürünleri Avcılığı’nda yasaklar açıklandı”

İhtiyar; “Amatör Su Ürünleri Avcılığı’nda yasaklar açıklandı”

İhtiyar; “Amatör Su Ürünleri Avcılığı’nda yasaklar açıklandı”
03 Temmuz 2014 - 08:21 - Güncelleme: 03 Temmuz 2014 - 17:35

Sportif Amaçlı Su ürünleri Avcılığı’nı düzenleyen 3/2 Numaralı Tebliği Hükümleri gereğince, Amatör Su ürünleri Avcılığı’nda yasak av araçları ile günlük avlanma miktarları açıklandı.

HABER MERKEZİ
Sportif Amaçlı Su ürünleri Avcılığı’nı düzenleyen 3/2 Numaralı Tebliği Hükümleri gereğince, Amatör Su ürünleri Avcılığı’nda yasak av araçları ile günlük avlanma miktarları açıklandı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Kırklareli Şube Müdürü Filiz İhtiyar yasaklarla ilgili olarak yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:
“Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gerçek kişiler tebliğ ile getiren yasaklara, sınırlama ve sorumluklara uymak şartıyla amatör balıkçılık yapabilecek. Bu kişiler müracaatları halinde “Amatör Balıkçılık Belgesi “ alabilirler. Bu belgenin alınması ve avcılık sırasında yanında bulundurması zorunlu değil.  Ancak Orman içi sularda Dönem Boyu Avlanma Belgesi veya Günlük Avlanma Fişi alınması zorunlu.
İçsularda yapılan amatör avcılıkta boy limiti, günlük avlanma miktarları ve hangi aylarda yasak olduğu şu şekilde açıklandı:
“Doğal Alabalık boy limiti 25 cm. günlük limiti 3 adet zaman yasakları 01 Ekim-01 Mart arası, Sazan boy limiti 40 cm. günlük limiti 5 adet zaman yasakları 15 Mart-15 Haziran, Tatlısu Levreği boy limiti 18 cm. günlük limiti 5 Kg. zaman yasağı 15 Mart-30 Nisan, Tatlısu Kefali boy limiti 20 cm. 5 kg. zaman yasakları 15 Mart-15 Haziran, Turna boy limiti 40 cm. günlük limiti 5 adet zaman yasakları 15 Aralık-31 Mart, Yayın boy limiti 90 cm. günlük limiti 1 adet zaman yasağı 15 Mart-15 Haziran, Diğer türler boy limiti yok günlük limiti 5 kg. zaman yasağı 15 Mart-15 Haziran.
* İçsularda yapılan Amatör Avcılıkta Yöntem ve Sınırlarsa şu şekilde açıklandı;
l- Amatör avcılıkta; Ağ, Tırıvırı-Paraşüt Ağ, Küspeli Olta, Parakete, Sualtı Tüfeği, Zıpkın, Pinter ve Sepet gibi av araç ve gereçlerinin kullanılması yasaktır.
2- Avcılığın yasak olmadığı dönemlerde; Bir amatör balıkçı en fazla 4 Olta Takımı ve olta başına 3 adet İğne’yi geçmeyecek şekilde avlanabilir. Ancak Alabalık Avı’nda 2 Olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.
3- Boyu 7,5 metreden büyük tekneler ile amatör balık avcılığı yasaktır.
4- 1 km2’den daha küçük göl ve göletlerde her türlü tekne ve bot ile avlanmak yasaktır.
5- Yasaklanan av araç ve gereçlerinin avlanma mahallinde bulundurulması yasaktır.”
İçsularda Avlanmanın Tamamen Yasak olduğu Yerler olarak ise Vize İlçesi Kazandere. Pabuçdere. Yenesuyu Demirköy İlçesi Velikaderesi olarak açıklandı.
* Denizlerde Amatör Avcılıkta Bov Limiti ve Günlük Avlanma Limitleri ise şu şekilde;
İstavrit boy limiti 13 cm. günlük limiti 5 kg, Kalkan boy limiti 45 cm. günlük limiti 2 adet, Kefal boy limiti 20 cm. günlük limiti 5 adet, Palamut boy limiti 25 cm. günlük limiti 5 kg, Tekir boy limiti 11 cm. günlük limiti 5 kg, Uskumru boy limiti 20 cm. günlük limiti 5kg, Lüfer boy limiti 20 cm. günlük limiti 5 kg, diğer türler boy limiti yok günlük limit 5 kg.
* Denizlerde Yapılan Amatör Avcılıkta Yöntem ve Sınırlamalar ise şu şekilde;
1- Avcılığın yasak olmadığı dönemlerde: Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ve olta takımındaki iğne sayısı çaparı' hariç 6 adedi geçemez.
2- Kullanılacak serpme ağının kapalı iken yerden yüksekliği 3 metreyi geçemez. Göz açıklığı 28 mm.den küçük olamaz.
3- Denizlerde günbatımından gün doğumuna kadar olan sürede sualtı tüfeği ile avcılık yapılamaz.
4- Denizlerde Amatör avcılık parakete, pinter ve sepet gibi tuzaklar hariç olmak üzere her türlü olta takımı, serpme yemlik uzatma ağı ve sualtı tüfeği ile yapılır. Av araç ve gereçlerinin kullanılması yasaktır.
5- 1 Mayıs-30 Eylül tarihleri arasında sahilden uzaklığı 100 metreyi geçmeyen şamandıra ile çevrilmiş yüzme alanları içinde su ürünleri avcılığı yasaktır.”
Amatör avcılıktaki yasak ve sınırlamalara uymayanlar hakkında 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında 2014 yılı içerisinde 282 TL. İdari Para Cezası düzenlenmektedir.” (Kadir Sinici)