“Her Yönüyle Yaşlılık” Paneli yapıldı

“Her Yönüyle Yaşlılık” Paneli yapıldı

“Her Yönüyle Yaşlılık” Paneli yapıldı

“Her Yönüyle Yaşlılık” Paneli yapıldı

“Her Yönüyle Yaşlılık” Paneli yapıldı
17 Mart 2010 - 10:20

Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu; “Yaşlılık bir zenginliktir”
* Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Merkezi’nde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü tarafından 16 Mart 2010 Salı günü saat 10.00’da “Her Yönüyle Yaşlılık” Paneli yapıldı.



HABER MERKEZİ
Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Merkezi’nde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü tarafından 16 Mart 2010 Salı günü saat 10.00’da “Her Yönüyle Yaşlılık” Paneli yapıldı. Düzenlenen panele; Kırklareli Vali Cengiz Aydoğdu, Vali Yardımcısı Abdurrahman İnan, Kırklareli İl Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Çetintaş, Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akkaya’nın yanı sıra birçok kurum ve kuruluş Müdürleri, panelin asıl sahipleri Kırklareli halkının yaşlı kesimi katıldı.
Kırklareli Üniversitesi Rektörü Mustafa Aykaç yaptığı konuşmasında şunları kaydetti; “Üniversitemiz yeni kurulan birimler bakımından da toplumumuzun takip sahibi olduğu meseleleri, yeni gelişmeleri ihtiyaç duyulan tüm alanlarla bunlara cevap bulmak gayesiyle ve toplumun gündemine gelen konuları tartışmak, kamuoyuna getirmek gayesiyle çeşitli toplantılar getirmektir. Bu toplantılardan biride Sağlık Meslek Yüksek Okulumuzun düzenlediği ve ilgili hafta içinde gerçekleştirilen bir konu olarak karşınıza gelmiş bulunuyor. Dolayısıyla biz toplumumuzun değişik kesimlerini, sorunlarını ele alarak topluma bu konularda görüşünü bildirebilecek, ufuk açabilecek, toplumumuza yön gösterebilecek değerli fikirlerin ortaya çıkmasına biz yardımcı olmaya çalışıyoruz. Üniversite olarak bu konuda görevimizi ne kadar iyi yapabilirsek, toplumumuza karşı biz sorumluluğumuzu yerine getirdiğimize inanmış olacağız ve bunun sevinci ile mutluluğu ile yaşayacağız. Bu panelde toplumumuzun önemli kesimini konu olarak seçmiş bulunmaktadır. Belki bizim ülkemizde henüz yaşlanma ile ilgili konuşulması medeni toplum örneğidir” dedi.
Panelde konuşma yapan Vali Aydoğdu, kadim kültürlerde yaşlılığın bir zenginlik olarak kabul edildiğini, yaşlılığın bir zenginlik olduğunu, yaşlılara laik olmamızın gerektiğini belirterek;
“Sevgili gençler, saygıdeğer yaşlılar. Aslında yaşlılıkta bir halüsinasyon. Yaşlılık diye de bir şey yok. İnsan da bu dünyaya gönderilmiş, bir hayat yaşacak, bu hayatı bir vazife gibi yaşayacak ve bu dünyadan başka bir dünyaya geçecek, ölmeyecek. Ölüm insan için değildir biliyorsunuz. İnsan ölümsüzdür. Sonu olan bu alemde sonsuzluğun yolcusudur insan. Kur’an-ı Kerim’de de insan için ölümü tadacak der, ölecek demez. Bu dünyada da yaşadığı hayatın hesabını verecek. Geriye baktığımızda yaşlılık diye bir şey yoktur. Bir yolculuk var, bu yolculuğun başı var, ortası var ve sonu var ama bir yolculuk var. Böyle bakarsak meseleyi çözeriz.
Ama bugünkü anlamıyla yaşlılık modern bir olgudur. Kadim kültürlerin hiçbirisinde böyle bir sorun yoktur. Kadim kültürlerde yaşlılık bir zenginlik olarak itirak edilir. Onların tecrübeleri, hayatları yaşayışlarından faydalanırız, onların kaybı büyük kayıp olarak düşünülür. Modern zamanlarda yaşlılık, yaşlılar bir yük olarak kabul ediliyorlar. Biran önce gitsinler başımızdan atalım diye düşünülüyor ama öyle değildir. Onlar bizim yarınımızdır, hepimiz oraya gideceğiz. Bir nevi zenginliktir, onların görgüsü, bilgisi, tecrübesi. Böyle bakarsak meseleyi çözeriz diye düşünüyorum.
Bir söz vardır batı dünyasına ait. ‘Gençlik tanrının bir armağanıdır. Yaşlanmak ise bir sanattır.’ Bizim dünyamızdan bir büyüğümüz Mevlana diyor ki; ‘Gençlerin aynada bakıp göremediğini, yaşlılar  bir tuğla parçasında görebilir.’ Bunun için yaşlılık bir zenginliktir.  Yaşlılarımıza laik olmalıyız. Bunu yaşlanınca anlayacağız ve anlıyoruz. Bu çalışmanın, bu organizasyonun yapımında emeği geçen başta sayın rektörümüz, meslek yüksek okul müdürümüze, konuşmacılara, katıldığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum.”dedi.
Konuşmaların ardından Geriatri Fizyoterapistleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuray Kırdı “Yaşlılık Yaşam Kalitesi ve Egzersizi Önemi”, Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Saygılı “Psikolojik Boyutlarıyla Yaşlılık”, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Leyla Özdemir “Fizyolojik Boyutlarıyla Yaşlılık”, Yaşlılık Platform Başkanı Prof. Dr. Nuran  Akdemir “Yaşlılık Platformu Çalışmaları ve Hedefleri”, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aylin Görgün “Yaşlılığın Sosyal Boyutu”, Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kamil Malkoçlu “Gelişmiş Ülkelerde Yaşlılara Sunulan Hizmetler”, Kırklareli Sosyal Hizmetler Müdürü Hakan Yağan “Kırklareli'nde Yaşlılara Sunulan Hizmetler” konularında katılımcılara bilgiler verdiler. (ue)