“Hayvancılık sanayileştiği zaman et fiyatlarında her zaman dalgalanma yaşanır”

“Hayvancılık sanayileştiği zaman et fiyatlarında her zaman dalgalanma yaşanır”

“Hayvancılık sanayileştiği zaman et fiyatlarında her zaman dalgalanma yaşanır”

“Hayvancılık sanayileştiği zaman et fiyatlarında her zaman dalgalanma yaşanır”

“Hayvancılık sanayileştiği zaman et fiyatlarında her zaman dalgalanma yaşanır”
22 Mayıs 2010 - 09:13

 Kırklareli’de Halit Hayvancılığın sahibi Halit Kök; “Artık Türkiye’nin Hollanda’sı olan Trakya Bölgesi’ne Özel İzinle Damızlık Hayvan alabilme sayısı 100 Baş’tan 10 Baş’a indirilsin. Hayvancılık sanayileştiği zaman et fiyatlarında her zaman dalgalanma olur”


*HABER MERKEZİ
Kırklareli’ de ve Trakya Bölgesi’nde Bakanlık izni ile Hayvancılık yapan Halit Hayvancılık sahibi Halit Kök son zamanlarda gündemi oluşturan Et ithalatı ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.
Halit Kök Türkiye’de ihale sonucunda Kesimlik Erkek Dana getirilmesi yerine köylerde azalan Damızlığı çoğaltmak için çözüm yollarına gidilmesi gerektiğini ifade ederek, bunun içinde yapılması gerekenin  “100 Baş üzeri” sınırının 10 Baş’a kadar düşürülmesini böylelikle kredi imkânlarından “Milletin efendisi” olan köylünün de yararlanabileceğini söyledi. Hayvancılığın Sanayileşmesini önlemek için küçük çiftçininde kredi imkânlarından rahatlıkla yararlanabilmesi gerektiğini ifade eden Kök, hayvan kredisi çekmek için uygulanan şartların ağır olduğunu belirtti. Küçük çitçinin elinde damızlık hayvan kalmadığını, Ayrıca yıllardan beri Trakya’dan Anadolu’nun çeşitli bölgelerine Bakanlık vasıtasıyla gebe düve yolladıklarını söyledi.
Halit Kök son yapılan şap aşılama sayımlarına bakıldığı zamanda damızlık annelerde azalma olduğu için çoğu köylü ahırlarını depo gibi kullanıyor dedi. Bu sebeple et ithalatının Damızlık inek fiyatlarını etkilemediğini bildirdi. Kök konuyla ilgili olarak şu açıklamalara yer verdi:
“Şu anda dana kemikli kesim (Karkas) fiyatları 14,5-15 lira arasında. Kasaplara baktığımız zaman bu fiyatlar 24-26 Lira arasında seyrediyor. Arada bu kadar farkın olmaması gerekiyor. Bu konun çözülmesi gerekiyor. Vatandaş bu düşüşün cebine yansımasını istiyor.”
Et ithalatının gündeme gelmesiyle 16 bin lira olan bir dana 14 bin’e düştü. Kiloda 4 lira fark ediyor diyen Halit Kök Temmuzun İlk haftası Uruguay’dan Angus ve Hoştayn cinsi1200 baş hayvan getireceklerini de sözlerine ekledi.
Kök konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:
“Maalesef getirdiğimiz bu hayvanların 600 tanesini Malatya’da bir firmaya, 300 tanesini İzmir’de bir firmaya, 200 tanesini Aksaray’da bir firmaya 100 tanesini Ankara’da bir firmaya vereceğiz. Maalesef diyorum çünkü küçük çiftçi bu imkânlardan yaralanamıyor. Damızlık hayvanların çoğalması, hayvancılığı sadece büyük firmaların tekelinden kurtarmak için 100 baş sınırının 10 başa indirilmesi mutlaka gerekiyor. Mesela Kırklareli’nin orman köyleri getirdiğimiz bu hayvanların yaşam koşulları ile aynı. Fakat köylünün bunu alma imkânı yüzde sıfır. Şu anda yavrulu günde 30 litre süt veren genç bir inek 5,5- 6 bin civarında. Getirdiğimiz inekler daha uygun fiyat olacak fakat küçük çiftçi bu imkânlardan yararlanamayacak. Bu konunun bir an önce çözüme ulaşması gerekiyor. Yoksa yakında Hayvancılık köylünün elinden kayıp gidecek. Hayvancığı sadece büyük firmalar yapacak. Köylünün ahırındaki damızlık hayvanı çoğaltırsak sağlıklı olan sona ulaşırız” (da-hs)