Havsa’da “Siyah Alaca Damızlık İnek Yarışması” yapıldı

Havsa’da “Siyah Alaca Damızlık İnek Yarışması” yapıldı

Havsa’da “Siyah Alaca Damızlık İnek Yarışması” yapıldı

Havsa’da “Siyah Alaca Damızlık İnek Yarışması” yapıldı

Havsa’da “Siyah Alaca Damızlık İnek Yarışması” yapıldı
02 Ekim 2011 - 21:25

Edirne’nin Havsa ilçesinde Siyah Alaca Damızlık İnek yarışması yapıldı.




HABER MERKEZİ





Havsa 11. 11. Tarım Aletleri, Hayvancılık ve Emtia Festivali kapsamında Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğince bu yıl üçüncüsü düzenlenen yarışma, yazlık düğün salonu alanında gerçekleştirildi. 


Üç kategoride yapılan yarışmanın açılışında konuşan Havsa Kaymakamı Barış Demirtaş, Havsa’nın hayvancılıkta önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. 


Şap’tan ari bölge olması nedeniyle bölgeye hayvan girişinin olmadığını aksine diğer bölgelere çıkış olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Bu nedenle üretimin arttırılması, damızlık üretimi için tedbirler alınması, bunun teşvik edilmesi gerekmektedir” dedi. 


Hayvancılıkta önemli bir sorun da işletmelerin küçüklüğü ve dağınıklığı olduğunu vurgulayan Demirtaş, şöyle devam etti;


“Aralarında hiçbir organizasyon olmayan, dağınık, küçük ünitelerle hayvancılığı ileri götürmek, bu konuda diğer ülkelerle ekonomik olarak yarışmayı ve bu yarışı kazanmayı beklemek gerçekçi değildir. Yeterli ve sağlıklı barınaklar kurarak ve işletmeler arasında oluşturulacak organizasyon neticesi, işletmelerin küçüklüğü nedeniyle sağlanamayan teknik hizmetlerin, karşılanacağı bir yapı oluşturmak gerekmektedir. Teknolojik gelişmelerin uygulanacağı, sürdürülebilir işletmeciliğe olanak veren, yeterli büyüklükte işletmeler oluşmasına olanak verilmelidir.”


Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tuncay Aytin’de bu tip organizasyonların üreticileri motife ettiğini, üreticinin kendisini bir başka üretici ile kıyaslama şansı bulduğu için, her zaman yararlı olduğunu düşündüklerini ifade etti. 


Hayvancılık sektörünün her geçen yıl biraz daha ileriye giderek hızla gelişmek olduğunu vurgulayan Aytin, şunları kaydetti;


“Ürettiğimiz damızlıkların kültür ırkı olması ve ülkemizin her köşesine Edirne’de yetişen düveleri pazarlamamız, bu hayvanların süt üretimlerinin ülke ortalamasının üzerinde süt üreten inekler olması bizleri hem gururlandırdı, hem de çalışma azmimizi arttırarak daha ileriye gitmek için elimizden gelen çabayı göstermemize neden oldu. Ülke hayvancılığı için bitti diye konuşulan bu günlerde Trakya'nın ve özellikle de Edirne'nin sık sık gündeme gelmesi, ilimiz hayvancılığının örnek olarak gösterilerek, hayvan satın alacak olan kişinin ilk aklına gelen il olmamız bizleri ayrıca sevindirmektedir.”


Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin ise Havsa Tarım Aletleri, Hayvancılık ve Emtia festivali çerçevesinde 3. kez Siyah Alaca Damızlık İnek yarışmasını yapmanın onurunu ve heyecanını yaşadıklarını belirtti. 


* Yarışma sonuçları şu şekildedir;


Konuşmaların ardından Buzağı gösterisi yapıldı. Buzağı gösterisine yaklaşık 20 gün önce Edirne’de süt sağım makinesindeki kaçak elektrik akımını kapılarak hayatını kaybeden Neslihan Ertop’un oğlu Arda Ertop’da katıldı. Buzağı gösterisine katılanlara küçük altın hediye edildi. 


Gençler, Orta Yaş ve Yaşlılar kategorilerinde yapılan Siyah Alaca Damızlık İnek Yarışmasında Gençler kategorisinde Bedri Tosun'un “Esen” isimli ineği birinci, Emre Çetin’in “Ceren” adlı ineği ikinci, Nazif Nuri Özdemir’in “Ayça” isimli ineği üçüncü seçildi. 


Orta Yaş kategorisinde de İsmail Yılmaz’ın “Hilal” isimli ineği birinci, İsmail Kardaş’ın “Ahsen” isimli ineği ikinci, Talat Ersoy’un “Nazlı” adlı ineği üçüncü olurken, Yaşlılar Kategorisinde de Talat Ersoy’un “Buse” adlı ineği birinci, Mehmet Şengül’ün “Nimet” isimli ineği ikinci, Recep Uslu’nun “Elif” isimli ineği üçüncülüğü elde etti. Dereceye girenlere plaket ve 23 ton yem dağıtıldı. 


Dereceye giren hayvan sahiplerine ödüllerini CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Kaymakam Barış Demirtaş, Belediye Başkanı Oğuz Tekin ve diğer yetkililer verdi.