Havacılık Kulübü öğrencilerine ‘Kabin Memurluğu’ Semineri verildi

Havacılık Kulübü öğrencilerine ‘Kabin Memurluğu’ Semineri verildi

Havacılık Kulübü öğrencilerine ‘Kabin Memurluğu’ Semineri verildi

Havacılık Kulübü öğrencilerine ‘Kabin Memurluğu’ Semineri verildi

Havacılık Kulübü öğrencilerine ‘Kabin Memurluğu’ Semineri verildi
20 Nisan 2012 - 09:28





* KLÜ Ulaştırma Hizmetleri Bölümü öğrencilerine yönelik, Havacılık Kulübü tarafından, ‘Kabin Memurluğu’ Semineri düzenlendi.





HABER MERKEZİ


Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Havacılık Kulübü tarafından, KLÜ Rektörlüğü Kültür Merkezi alt salonda 19 Nisan 2012 Perşembe günü saat 14.00’da Kırklareli Üniversitesi Havacılık Kulübü tarafından, ‘Kabin Memurluğu’ Semineri düzenlendi.


Havayolları Kabin Memurları Derneği Başkanı Ersin Paşa Kılıç’ın katıldığı ‘Kabin Memurluğu’ seminerinde, öğrencilere Türk Hava Yolları’nın ve özel sektördeki hava yollarının çalışma şartları, geçmiş ve günümüzden çeşitli örnekler verildi.


Kılıç, Türk Hava Yolları’nın içerisinde olan yaklaşık 8 dernekten öğrencilere yönelik en önemli Havayolları Kabin Memurları Derneği olduğunu söyledi.


Dernek hakkında çeşitli bilgiler veren Kılıç;


“Son 5 yılda Türkiye’de sivil havacılık sektörü beklenenden çok daha hızlı bir şekilde büyümeye başladı. Uçakların gelmesi, İstanbul’un güzel bir merkez olması, bu Türk Hava Yolları sayesinde başladı ve bu özel sektörün ve devletin teşvikleri ile devam ediyor. Bizlerde kabin memurluğuna yeni başlayanlara ve bunun okuluna giden arkadaşlarımıza yardımcı olamaya çalışıyoruz elimizden geldiği kadar. Derneğimizin amacı mesleki anlamda kabin memurlarının sorunlarını tespit etmek ve bunların hangi kanallarla çözülebileceğini düşünmek ve çözümleri bulabilmektir. Biz tek tek sorunlarımızı çözebilmek konusunda zorlanıyoruz. Tabiî ki şirketler içerisinde bir bürokrasi var, bunları aşmak zor oluyor. Şirket yöneticilerinin her işletmede olduğu gibi kar amaçları var. Bu kar amaçları ile kabin memurlarının çıkarlarının kesiştiği yerlerde buluşmaya çalışıyoruz. Bazen tatlı, bazen de acı günlerimiz olabiliyor. Örneğin şuanda Türk Hava Yoları’nın bir toplu sözleşme aşaması var ve bu aşama 1 buçuk yıldır devam ediyor. Nasıl sonuçlanacağı belli değil. Böyle durumların olduğu noktalarda olabiliyor. Kurallar yazılı ancak değiştirilmesi gerektiği konularda bizler devreye giriyoruz, elimizde geleni yapıyoruz. Biz kabin memurları, pilotlar, teknisyenler ve aynı zamanda kulede çalışan arkadaşlarımız için kurulmuş bir derneğiz. Türk Hava Yolları çalışanlar arasında yaklaşık 8 tane dernek var ve bizlerde onlardan bir tanesiyiz. Sanırım havacılık öğrencileri için en önemli olan derneklerden bir tanesiyiz” dedi.


Havayolları Kabin Memurları Derneği Genel Sekreteri Sinem Tekin ise, Özel Hava Yolları hakkında öğrencileri bilgilendirdi.


Türk Hava Yolları ile Özel Hava Yolları şirketleri arasında büyük farklar olduğunu söyleyen Tekin, uçağın başka bir ülkeye kiralanması halinde uçak ile birlikte kiralama süresi bitene kadar o ülkede ikamet etmek durumunda kalındığını anlattı.


Öğrencilerin çok şanslı olduğunu belirten Tekin; “Ben mesleğe hostes olarak başladım. Uçak nedir? Yolcu Nedir? Uçağın içerisinde öğrendim. Ancak sizler bu mesleğin okulunu okuyarak, uygulamalı eğitimlerini alarak bu mesleğe ilk adımı attınız” dedi.


Tekin, konuşmasına şu şekilde devam etti;


“1993 yılında Pegasus Hava Yolları’nda mesleğime başladım ve halen Pegasus Hava Yolları’nda devam ediyorum. Şuanda Kontrol Kabin Amirliği yapıyorum. Bizim başladığımız senelerde mesleğe maalesef üniversite mezunu olup, yetişip mesleğe başlama gibi bir seçeneğimiz yoktu. Bunun en büyük örneği benim ve ilk kez uçağa hostes olarak bindim. Yolcu nedir, uçak nedir 1 aylık bir eğitimden sonra biz uçağın içerisinde öğrendik ne öğrenmemiz gerekiyorsa. Sizler çok şanlısınız, her şeyi okuyarak öğreniyor, uygulama yapıyorsunuz. Özel hava yollarının, Türk Hava Yollarına göre ülkemizde çok daha farklı seçenekleri var. Çalışma şartları daha zor. Bizim bir sendikamız yok. Onun yanında çok güzel tarafları var. 19 yıllık uçuş hayatım, yurt dışında uzun süreli kalmalarla geçti. Uçakların farklı ülkelere kiralanması bizimde kira süresi bitene kadar orada kalmamıza neden oluyor. Özel sektördeki işin cilvelerinden biri de budur.”


Yapılan konuşmaların ardından, öğrencilerin sorularını yanıtlanmasının ardından ‘Kabin Memurluğu’ semineri sona erdi. (ue)