“Haklarını bilen tedaviye daha çabuk ulaşır”

“Haklarını bilen tedaviye daha çabuk ulaşır”

“Haklarını bilen tedaviye daha çabuk ulaşır”

“Haklarını bilen tedaviye daha çabuk ulaşır”

“Haklarını bilen tedaviye daha çabuk ulaşır”
07 Nisan 2010 - 09:14

Halk Eğitim Merkezi Biçki Dikiş Kursu Kursiyerleri ve öğretmenleri Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü Devlet Hastanesi Hasta Hakları Birimi tarafından 06 Nisan 2010 Salı günü saat 10.30’da Hasta Hakları ve Sorumlulukları konusunda bilgilendirildi.


HABER MERKEZİ

Eğitim toplantısına başlamadan önce Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Mustafa Kemal Öztürk Hasta Hakları Uygulamalarının durumuna yönelik hasta görüşleri anketini katımcılara dağıtarak doldurmasını bekledi. Anketler toplandıktan sonra Mustafa Kemal Öztürk Hasta Hakları ve Sorumlulukları’nın ne sebeple ortaya çıktığına dair tarihçesinden bahsetti.  Sonrasında hasta tanımını yaparak haklar ve sorumluluklar konusunda özet bilgilere yer verdi. Katılımcılarla soru cevap şeklindeki söyleyişinin sonunda bu tür eğitimlerin önemine değindi. Öztürk, Hasta Hakları ve Sorumlukları bilincini toplumda yerleştirmenin önemine dikkat çekti. Hakkımızı bilelim haksız duruma düşmeyelim diyerek sözü Kırklareli Devlet Hastanesi B Blok Hasta Hakları Birim Sorumlusu Hülya Erdoğan’a bıraktı. Erdoğan yapmış olduğu bilgilendirmede hasta Hakkının ve Sorumluluğunun önemli bir konu olduğunu dile getirirken şunları da kaydetti: “Bilinçli hasta olarak bize sunulan hak ve sorumluluktan haberdar olursak tedaviye en kolay şekilde ulaşırız. Bu da daha iyi hizmeti almamızı sağlar.   Bilinçli hasta olmanın özü de toplum arasında bu bilinci yaymaktan geçer” dedi. Akabinde ise Hasta Hakları ve Sorumlukları’nı anlatan şu söylemlere yer verdi: “ İlk olarak tedavinin daha kolay yapılması açısından hastanın üzerine düşen sorumluklarından bahsetmek istiyorum. Bir sağlık kuruluşuna gittiğimizde üzerimize düşen sorumlulukları şöyle sıralayabiliriz;
Hasta; sağlık, sosyal güvenlik ve kişisel bilgilerindeki değişiklikleri zamanında bildirmek durumundadır. Hasta sağlık karnesinin (Bağ-Kur, Yeşil Kart gibi) vizesini zamanında yaptırmak zorundadır.
Hasta; yakınlarını, daha önce geçirdiği hastalıkları, yatarak herhangi bir tedavi görüp görmediğini, eğer varsa halen kullandığı ilaçları ve tüm sağlığıyla ilgili bilgileri tam, eksiksiz vermelidir.
Hasta, başvurduğu sağlık kuruluşunun kural ve uygulamalarına uymalıdır. Sağlık Bakanlığı ve diğer Sosyal Güvenlik Kurumlarınca belirlenen sevk zincirine uymalıdır. Hastanın; tedavi, bakım ve rehabilitasyon süresince sağlık çalışanları ile işbirliği içinde olması beklenir. Hasta; randevulu hizmet veren bir sağlık tesisinden yararlanıyorsa, randevunun tarih ve saatine uyması ve değişiklikleri ilgili yere bildirmesi gerekir. Hastane personelinin, diğer hastaların ve ziyaretçilerinin haklarına saygı göstermelidir. Hastane malzemelerine verdiği zararları karşılamak zorundadır.
Hasta, tedavisi ve ilaçlarla ilgili tavsiyeleri dikkatle dinlemeli ve anlayamadığı yerleri sormalıdır. Hastanın, tedavisiyle ilgili önerilere uyum sağlayamama durumu söz konusu ise, bunu sağlık çalışanına bildirmesi gerekir. Hasta sağlık bakım ve taburculuk sonrası bakım planını beklendiği gibi doğru anlayıp anlamadığını belirtmesi gerekir. Hasta, uygulanacak tedaviyi reddetmesi veya önerilere uymamasından dolayı doğacak sonuçlardan kendisi sorumludur.
Hülya Erdoğan hasta sorumluluklarından bahsettikten sonra sözlerine şöyle devam etti:
“ Haklarımızı biliyor muyuz?
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısacası hak; ‘Hukuk kurallarının kişilere tanıdığı yetki’ olarak tanımlanabilir. İnsan Hakları ilk kez 1215 yılında İngiltere’de tanınmıştır. Resmi olarak 18. yüzyıl sonlarında Amerikan Haklar Bildirgesi ve 1789 Fransız İnsan ve Vatandaş Hakları Evrensel Bildirgesi yayımlanmıştır. Birleşmiş Milletlerin kurulmasıyla İnsan Hakları evrensel hale geldi. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi yayınlandı. Buna göre; herkesin özgür, onurlu, hakları bakımından eşit oldukları belirtilmektedir. İnsan haklarını kısaca, ‘tüm insanların her açıdan doğuştan eşit ve özgür olması’ diye tarif etmek mümkündür. Söz konusu bu özgürlük, başkalarının haklarına saygılı olmak ve bu hakları çiğnememe zorunluluğu ile dengelenmiştir. Çeşitli insan hakları bulunmaktadır. Hasta hakları da temel insan haklarından birisidir.Sağlık kuruluşunu seçmeye, değiştirmeye ve seçtiği sağlık tesisinde verilen sağlık hizmetlerinden faydalanmaya, sağlık hizmeti vermekte olan hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının kimliklerini, görev ve unvanlarını öğrenmeye, seçme ve değiştirmeye hakkı vardır. Mahremiyet: Gizliliğe uygun ortamda her türlü sağlık hizmeti almaya hakları vardır. Reddetme, durdurma ve Rıza: Tedaviyi reddetmeye, durdurulmasını istemeye, tıbbi müdahalelerde rızasının alınmasına ve rıza çerçevesinde hizmetten faydalanmaya hakkı vardır. Güvenlik: Sağlık hizmetini güvenli bir ortamda almaya, Dini Vecibelerini Yerine Getirebilme: Sağlık tesisinin imkânları ölçüsünde ve idarece alınan tedbirler çerçevesinde, dini vecibelerini yerine getirmeye hakkı vardır.
Saygı, itina ve ihtimam gösterilerek, güler yüzlü, nazik, şefkatli bir ortamda, her türlü hijyenik şartlar sağlanmış, gürültülü ve rahatsız edici bütün etkenler giderilmiş bir sağlık hizmeti almaya hakkı vardır.
Adalet ve Hakkaniyet İlkeleri çerçevesinde sağlık hizmetlerinden faydalanma. Irk, dil, din ve mezhep, cinsiyet, felsefi inanç, ekonomik ve sosyal durumları dikkate alınmadan hizmet alma hakkı vardır. Her türlü sağlık hizmetinin ve imkânının neler olduğunu öğrenmeye ve sağlık durumu ile ilgili her türlü bilgiyi sözlü veya yazılı isteme hakkı vardır.
Sağlık tesislerince belirlenen usül ve esaslar çerçevesinde ziyaretçi kabul etmeye ve mevzuatın ve sağlık tesisinin imkanları ölçüsünde ve hekimin uygun görmesi halinde refakatçi bulundurmaya hakkı vardır. Müracaat, şikayet ve Dava Hakkı: Haklarının ihlali halinde, mevzuat çerçevesinde her türlü başvuru, şikayet ve dava hakkını kullanmaya hakkı vardır.” (d.a.)