“Genç Anayasa Çalıştayı”nın ön toplantısı Kırklareli’de yapıldı

“Genç Anayasa Çalıştayı”nın ön toplantısı Kırklareli’de yapıldı

“Genç Anayasa Çalıştayı”nın ön toplantısı Kırklareli’de yapıldı

“Genç Anayasa Çalıştayı”nın ön toplantısı Kırklareli’de yapıldı

“Genç Anayasa Çalıştayı”nın ön toplantısı Kırklareli’de yapıldı
19 Mart 2012 - 09:31

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Ulusal Öğrenci Konseyi’nin 23-24 Mart tarihlerinde Ankara’da düzenleyeceği ‘Genç Anayasa Çalıştayı’na ön hazırlık toplantısı, Kırklareli Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.




HABER MERKEZİ





17 Mart 2012 Cumartesi günü Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Rektörlüğü Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda yapılan ‘Genç Anayasa Çalıştayı’na ön hazırlık toplantısı, saat 10.00’da saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.


Kırklareli Valisi Yaman; “Düşüncelere, inançlara, ifadelere, her türlü haklara saygılı, çoğulcu, katılımcı ve demokratik bir Anayasa olsun istiyoruz” dedi. 


‘Genç Anayasa Çalıştayı’na ön hazırlık toplantısına katılan Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Türkiye’nin 30 yıllık bir Anayasa ile idare edildiğini söyledi. Mevcut Anayasa içerisinde gençler için tek bir madde olduğunu ifade eden Yaman;


“Türkiye, dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında 16 büyük ekonomi içerisinde. 2023 yılında 10 ekonomik içerisine girme arzusundayız. Dünyada gelişmelere en çok ayak uyduran bir ülkeyiz. Çok genç bir nüfusa sahibiz.


Anayasa, devletin yönetim şeklini ortaya koyan, insanların ve vatandaşların haklarını koruyan bir kurallar bütünüdür. Sanki devlet veya Anayasa bize hak veriyor gibi düşünüyoruz. İnsan doğduğu zaman hak sahibi olur. Devlet, hükümet, Anayasa ve mevzuat doğuştan olan haklarımızı korur. İnsan doğduğunda yaşama, inanç, düşünce, ifade hakkı olur. İnsan haklarını zaten insan olduğunda hak eder. Devlet olarak bize düşen de vatandaşın haklarını korumaktır. Düşüncelere, inançlara, ifadelere, her türlü haklara saygılı, çoğulcu, katılımcı ve demokratik bir Anayasa olsun istiyoruz” dedi.


‘Milletin Anayasasında sözüm olsun, cumhuriyetimizin 100. yılı 2023’e bizim olsun’ diyerek sözlerine başlayan Türkiye Öğrenci Konseyi Divan Kurulu Başkanı Kaan Demiroğlu, yeni Anayasadan beklentileri öğrencilerle görüştüklerini söyledi.


Demiroğlu, burada yaptığı konuşmasında şunları söyledi;


“2012 yılı Anayasa çalışmalarına ivme kazandırıp, milletin her katmanını oluşturan işçisi, memuru, öğrencisi, köylüsü ve idarecisi ile aynı kurtuluş savaşında olduğu gibi milli birlik ve beraberlik düşüncesine sahip insanlarımızın yeni Anayasa çalışmalarını yaptığı, yapıyor olduğu ve yapacağı bir dönemdir.


Ülkemizin 7 bölgesinde üniversite öğrenci konseylerinin genel kurul üyeleriyle genç Anayasa çalıştayları düzenliyoruz. Bu çalıştaylarımızın içeriği ‘Yeni Anayasa’dan beklentiler, nasıl bir Anayasa’ başlığı altında devletin amaç ve görevleri, eşitlik ve pozitif ayrımcılık, hak ve özgürlüklerin korunması, Anayasal kurum ve kuruluşlar, kültür ve sanat, spor ve çevre, bilim ve teknoloji, ekolojik Anayasanın geneli hakkında görüş ve düşünceleri içeriyor. İnanıyorum Ankara’da yapacağımız çalıştayda da birbirinden farklı renk ve ahenkte yeni ve aydınlık fikirler ortaya çıkacak. İnşallah yeni Anayasamız bu şekilde gençlerin ön sözünü hazırladığı Anayasa olacak.”


Kırklareli Üniversitesi Lüleburgaz Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Selçuk Noğay da mevcut Anayasanın 1982 yılında kabul edildiğini belirtti.


Noğay; “Mevcut Anayasamız her yönüyle birçok eksiklikleri olan bir Anayasa. Sadece bir madde gençleri ilgilendiriyor” şeklinde konuştu.


Toplantı Kırklareli Üniversitesi’nin Kavaklı Yerleşkesi’nde devam etti. Burada öğrencilerin fikirleri, düşünceleri ve görüşleri alındı. (ue)