Elektronik atıklar çok tehlikeli

Elektronik atıklar çok tehlikeli

Elektronik atıklar çok tehlikeli

Elektronik atıklar çok tehlikeli

Elektronik atıklar çok tehlikeli
03 Eylül 2009 - 09:56

Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinde gerçekleştirmek zorunda olduğu çevre koruma ve çevre alt yapısını geliştirme çalışmalarına, Almanya’nın Hannover kentinde devam edildi. Exitcom’un düzenlediği programa katılan Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar, “Elektronik atıklar hem insan sağlığını hem de çevremizi tehdit ederek, büyük tehlike oluşturuyor” dedi.

HABER MERKEZİ

Yerel yöneticiler, çevre uzmanları ve akademisyenlerden oluşan Türk heyet, Hannover modelini yerinde incelemek üzere Almanya’da incelemelerde bulunurken, Elektronik Atık Ayrıştırma, Evsel ve Ambalaj Atığı Ayrıştırma ve de Atık Toplama Merkezli Ayrıştırma ve Geri Dönüşüm Tesisleri’ni dolaştılar. Exitcom firması tarafından düzenlenen teknik geziye, “Pet şişeye depozito uygulansın” ve “Naylon poşet parayla satılsın” önerileriyle dikkat çeken Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar da katılırken yine birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu.
“ALMANYA’DA ÇÖP DEPOLAMAK YASAK”
Hannover’deki tesislerde 2002 yılından beri çöp depolamanın yasak olduğunu ve her türlü atığın geri dönüştürülerek ülke ekonomisine kazandırıldığını söyleyen Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar, “Türkiye’de ağırlıklı olarak hurdacıların topladığı elektrikli ve elektronik atıklar, ciddi tehlike yaratıyor. Buzdolapları içindeki gazdan dolayı, TV Ekranları ve bilgisayar monitörleri ise içindeki kurşun ve fosfordan dolayı hem insan sağlığını hem de çevre sağlığını tehdit ediyor” dedi.
“HURDACILAR KONTROL ALTINA ALINMALI”
Tehlikeli atıklar statüsünde olan floresan lambalar ve tasarruflu ampullerin de kırılmadan, çok dikkatli toplanması gerektiğine değinen Acar, elektrikli ve elektronik atıklar yönetmeliğinin bir an evvel çıkarılmasını ve hurda toplayıcılarının kontrol altına alınması gerektiğini vurgularken, “Mahalli hurdacılar, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de tüzel kişilik kazandırılarak lisanslandırılmalı. Böylelikle çok daha sistemik ve kapsamlı bir geri dönüşüm çalışması yapılabilir. Yaşlı dünyamızın kurtuluşu geri dönüşümdedir. Hannover modelini incelediğimizde, geri dönüştürülmeyen hiçbir atık olmadığını ve her geri dönüşüm tesisinin, diğer geri dönüşüm tesisleriyle iletişim halinde çalıştığını gördük. Yani hem birbirlerine rakipler, hem de birbirlerine destek oluyorlar. Tam bir centilmenlik anlaşması var. Bu tesisleri sanayiden gelen biri olarak değerlendirdiğimde Türkiye’de de imal edilebileceğini çok iyi biliyor ve bir an evvel kolların sıvanması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Exitcom firması tarafından düzenlenen teknik geziye, Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar’ın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Müdürü E.Nafiz Korkut, Kartal Belediyesi Çevre Koruma Müdürü İbrahim Gürbüz, Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü Ayten Kartal, Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Eser Atak, YTÜ Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, SDÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Geri Dönüşüm Grubu Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ata Utku Akçıl,  Recycling Industry Dergisi Genel Müdürü Türkay Özgür ve Exitcom’un Türkiye ve Almanya çalışanları katıldı. (yy)