Dikkat, sapıklar aramızda

Dikkat, sapıklar aramızda

Dikkat, sapıklar aramızda

Dikkat, sapıklar aramızda

Dikkat, sapıklar aramızda
18 Ekim 2010 - 09:20

Sapıklar 'kurban' olarak özellikle kendilerini savunmayacak küçük
çocukları tercih ediyorlar.

HABER MERKEZİ
Polis ve adliye vakaları gösteriyor ki bu niyetteki kişiler özellikle okulların açılmasını fırsat bulup ava çıkıyorlar. Özellikle Büyükşehirleri tercih eden ve aralarında çok sayıda çocuğu kurban olarak seçen sapıkların birçoğu yakalanamadı ve hala aramızda. Bu niyetli kişiler maalesef benzer yöntemleri seçerek çocukları kandırıp istismar ediyor ya da tecavüz edebiliyorlar. Polis ve konunun uzmanları uyarıyor. “Yaşamınızın sonuna kadar her an her dakika çocuğunuzu koruyamazsınız. Panik yapmak yerine önce önlem alın”
* Anneler babalar aşağıdaki uyarılara dikkat:
“Eyvah sapık var” diye paniğe kapılmayın. İstismar eden bu kişileri “Çoğunlukla” dış görünüşlerinden anlayamazsınız. Peki ne yapacağız? Öncelikle insanları kötüleyerek, çocuğun çevresindeki herkese güvensizlik ve korku geliştirmesini sağlayarak, gözümüzün önünden ayırmayarak çözüm bulamazsınız. Ona “İyi ile kötüyü” ayrıma yeteneği kazandıracak muhakeme gücü kazandırın. Önce onunla iyi arkadaş olun.
Cinsel eğitim verin. Öğretmenleri, bakıcıları ve arkadaşlarının ona nasıl davranabileceğini anlatın. Sınırları öğretin. Erken yaşta 'uyarılarda' bulunmak çocuğun psikolojisini bozar. 4 ile 7 yaşa arasında önce 'vücudunun kendisine ait olduğunu' anlatacak refleksler geliştirmeli. İlerleyen yaşlarda ise 'kötü niyetli ' kişilerin kimler olduğu ve nasıl koruncağı anlatılmalı.
Dört yaşından itibaren tuvalete çocuğunuzla girmeyin. Bu çocukta tuvalette yalnız kalması gerektiği bilinci oluşturur. Bu yaştan sonra çocuklarınızın cinsel organlarını severek sarılmamalısınız. Bu durum çocuklarda 'dokunulma' refleksini azaltır.  
Cinsel konularda sorularına yaşına uygun olarak mutlaka  doğru cevaplar verin. Sorularına asla 'bu çok ayıp' diye ifadesiyle yanıt vermeyin.  
Hayırlarına saygı duyun. 7 yaşından sonar odasına izin isteyerek girin. Bu tavrınız çocuğunuzda 'kimse bana istemediğim şekilde davranamaz Hayırlarıma saygı duymak' zorundadır kişiliği kazandırır. Önce kişilikli çocuklar yetiştirin. Çocuğunuz çok küçükse güvendiğiniz alanlarda bir yetişkinin gözetiminde oynamasına izin verin.
Bilginiz dâhilinde bu alanda uzaklaşmamasını söyleyin. Tacizciler genellikle kılık değiştirerek ya da çocuklara hoşlanacakları hediyeler vererek kandırmayı tercih ederler: Çocuğunuza tanımadığı bir kişinin kendisine çikolata, oyuncak, bisiklet gibi eşyaları verme vaadinde kaçmaları gerektiği konusunda uyarın. Bu durumda hemen yanlarına gelip sizden yardım istemesini söyleyin.
* Hayır demesini öğrensin
Ona 'hayır' demesini öğretin. İsteği dışında hiç kimsenin vücudunun mahrem yerlerine dokunamayacağını anlatın. Birinin ona dokunmasını istemesi durumunda hayır deyip hemen uzaklaşması gerektiğini söyleyin.
Onu asla korkutmayın ve güvendiğinizi hissettirin. Çocuklar taciz olayını yaşadıkları zaman önce  kendilerini suçlarlar ve bu durumu büyüklerinden gizlemek isteyebilirler. Bu nedenle çocuğunuzla kaliteli bir iletişim kurun. Tacizin onun suççu olmadığını ve her zaman kendisini koruyacağınızı anlatın.
Okula gidiyorsa ve servis kullanmıyorsa ve sık sık yanında olamıyorsanız mümkünse bir yetişkinin gözetiminde, grup halinde  eve gitmesini sağlayın. Tenha ve işlek olmayan yolları kullanmamasını söyleyin.
Yanına yaklaşan ve adres sormak isteyen araçlardan uzaklaşmasını söyleyin. Ya da okula gelip 'annenin bir yakınıyım bugün seni eve götüreceğim ifadesini kullanan kişilerden uzaklaşıp okul yetkililerinden yardım istemesini söyleyin.
Bu tip kişiler bazen simitçi bazen üniforma giyerek güven duygusu oluşturmak isteyebilirler. Bu konuda da kendisini bilgilendirin.
 Kötü niyetli kişiler kandırmak için yalan hikâyeler uydururlar veya yardım isteyebilirler. 'Köpeğim kayboldu yardım edebilir misin birlikte arayalım' diyebilir.'Beni şu adrese götürebilir misin' ya da 'şu paketi taşımama yardımcı olabilir misin' teklifinde bulunabilirler. Asla kabul etmek
Yolda bir araba durup 'annen ya da baban kaza geçirdi seni hastaneye götüreceğim' ya da 'şu adresi bulmama yardımcı olabilir misin'' diyebilir. Asla inanma ve oradan uzaklaş. Evde yalnızken başkalarına kapıyı açma.  Issız yerlerde ve bodrum katlarında oyun oynama. (s)