Dereköy Sınır Kapısı için çalışmalar başlıyor

Dereköy Sınır Kapısı için çalışmalar başlıyor

Dereköy Sınır Kapısı için çalışmalar başlıyor

Dereköy Sınır Kapısı için çalışmalar başlıyor

Dereköy Sınır Kapısı için çalışmalar başlıyor
03 Aralık 2013 - 09:23

Kırklareli İl Genel Meclisi Aralık Ayı 1. Birleşimi, 2 Aralık 2013 Pazartesi günü saat 14.00’da Behçet Şen başkanlığında gerçekleştirildi.




HABER MERKEZİ


Kırklareli İl Genel Meclisi Aralık Ayı 1. Birleşimi, 2 Aralık 2013 Pazartesi günü saat 14.00’da Behçet Şen başkanlığında gerçekleştirildi.


Gündemin ilk maddesinde yer alan İl Özel İdaresi’nin 02/12/2013 tarih ve 10373 sayılı, ilimiz Merkez İlçesi, Dereköy Gümrük sahasının yeniden yapılandırılması amacıyla Yüksek Planlama Kurulu’nun 07/03/2003 tarih ve 2003/T-4 Sayılı Kararı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yetkilendirildiği belirtilmekte olup, Karadere Köyü 101 ada, 441 parsel numaralı, Maliye Hazinesine ait orman vasıflı taşınmaz üzerine Gümrük Sahası’na ait 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı yapılması teklifinin görüşülmesi ile başlandı. Gündem ilk maddesi üzerine Meclis Başkanı Behçet Şen; “Bu madde bizler için Kırklareli halkı için çok önemli bir durum. Dereköy Gümrük Kapısı senelerden beri her yerde görüşülmeye başlandı. Umuyorum ki bir an önce bu işi hallederiz” dedi. Hüseyin Taşkın da; “İmar ve Bayındırlık Komisyonumuz bu ay içerisinde bu konuyu ivedilikle ele almalıdırlar. Dereköy Gümrük Kapısı ile ilgili her sene bir şeyler konuşuluyor ve çözüm üretilmeli ve bunu bu aya içerisinde komisyonumuz bir an önce halledecektir” dedi.  


* “ÇED aldığı ve almadığı kararları gözden geçirmelidir”


Gündem dışı söz alan üyelerden Aydın Karakoç Trakya Bölgesinin içme suyunun tehlike altında olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:


“28 Kasım 2013 Cumartesi ilimizde bir konferans düzenlendi. Burada çok ciddi raporla sunuldu ve ne kadar tehlikeli bir boyutla karşı karşıya kaldığımızı daha büyük bir üzüntü izledim. Bu konu kentimizin Dereköy mıntıkasını değil Lüleburgaz’ın içme sularını da, Babaeski’nin içme sularını da, Ergene Havzasında bütün içme sularını da ilgilendiren bir konu. Bu panelde bilirkişilerin hazırladığı raporlar var. Kendileri raporları bizlere sundular.  Bizlere Karadeniz sahil şeridi yakınında bulunan bir yer gösterdiler ve bu gösterilen yerlerde Kireç taşı ve maden aramaları içen açılmak istenilen alanlar var. Bu alanlarla ilgili bilirkişi raporları var. Burada istenilen rapor Edirne’nin Vaysal Köyü’ndeki bilirkişi raporu bu. Bu raporun aynı olmasının sebebi bizleri ilgilendiren yönü aynı kuşak üzerinde olması ve aynı özellikleri taşıması. Raporun sonucu aynen şu şekilde açıklandı: Bunun yanı sıra pasa çıkarılan damar’ın yanında kurşunla birlikte, canlılara zehir etkisi yapabilecek elementlerden Bakır, Katminyum ve Arsenik’in varlığı açıkça görülmektedir. Ayrıca raporda şunlarda yer alıyor: “Kurşun maddesi raporu düzenlenmişti ve kapalı işletmeden çıkarılan kazı materyallerin pasa analizinde Bakır, Gümüş, Flor, Manganez, Kükürt miktarlarının yüksek olduğu anlaşılmıştır. Bu tahlil sonuçları Amerika da yapılmıştır. Ayrıca Altın, Katminyum, Latan, Antimon, Strasiyum, Çinko ve fosfor miktarları da yüksektir diyor. Arkadaşlar kısacası büyük bir risk altındayız. Özellikle ÇED raporları bile bu yapılan işlemlere istenmemsi bile bile insanları ölüme sürüklemektir. Gün getikçe daha yaşanmaz bir hal almaya başladı. Bakınız bu alınan kararlar ve açıklanan raporlar çok ciddi bir şekilde araştırılarak ortaya çıkarılmıştır.” (Serkan Koçtürk)