Çukurpınar’da “Kültür Müzesi” açıldı

Çukurpınar’da “Kültür Müzesi” açıldı

Çukurpınar’da “Kültür Müzesi” açıldı

Çukurpınar’da “Kültür Müzesi” açıldı

Çukurpınar’da “Kültür Müzesi” açıldı
21 Ekim 2009 - 09:27

* Kırklareli merkez ilçeye bağlı Çukurpınar Köyü’nde “Yıldız Dağları Biyosfer Projesi” kapsamında oluşturulan “Kültür Müzesi” düzenlenen tören ile açıldı.

HABER MERKEZİ
“Yıldız Dağları’nda Doğal Kaynakların ve Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Geliştirme Projesi” kapsamında Kırklareli merkez ilçeye bağlı Çukurpınar Köyü’nde bulunan Çukurpınar ve Beypınar Köyleri tarafından ortak bir çalışma ile hazırlanan “Kültür Müzesi”nin açılışı gerçekleştirildi.
Açılışta; Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, Kırklareli Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Yıldız Dağları Biyosfer Rezervinin Gelecekteki Yönetişimi İçin Teknik Yardım Ekibi Dr. Michael Gren, Yıldız Dağları Biyosfer Rezervinin Gelecekteki Yönetişimi İçin Teknik Yardım Ekibi Francis Hurst,  Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Komite Başkan Yardımcısı Prof. Dr. M. Kemal Yalınkılıç, Orman Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı İsmail Belen, Orman Genel Müdürlüğü Harita ve Fotogrametri Müdürü Cemil Ün, Milli Parklar Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı  Reyhan Akarsu, Agrin Belçika Yetkilisi Frank Feys, Agrin Türkiye Yetkilisi Refik Çölaşan, Kırklareli Orman İşletme Müdürü Şahin Aybal,  İl Çevre ve Orman Müdürü Fikri Erbaş, Kırklareli İl Çevre ve Orman Şube Müdürü Büşra Sevim bulundu.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende açılış konuşmalarına geçildi. Açılış konuşmasını yapan Çukurpınar Köyü Muhtarı Halil Tufan şunları kaydetti:
“Biyosfer Alan Projesi’ne Şubat Ayında başladık. Biyosfer Alan Projesi çevre için doğa için bizler için çok önemli bir proje. Bizlerde daha iyi neler yapılabilecekse yapacağız. Kültür Müdürlüğümüzün desteklemeleri sayesinde daha da iyi olacağına inanıyorum. Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”
Daha sonra kürsüye gelen Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir yaptığı konuşmasında; “Bende sizler gibi köylü çocuğuyum. Ama köyümden hiç kopmadım. Eski köy hayatı ile yeni köy hayatı olağan bir hızla değişti. Bu kapsamda eskiyle yeniyi bir araya getirilerek yapılan güzellikler beni mutlu ediyor. Bu köyde de olan güzellikler için çok mutlu oldum. Yıldız Dağlarının biyolojik zenginliği nasıl korunur nasıl değerlendirilir. Bu değerleri korursanız sizler faydalanırsınız. Bu proje sizlerle bizlerim ortak projemizdir. Ortak çalışacağız. Önemi büyük hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Daha sonra kürsüye köyün eski muhtarı Hasan Öztürk ise köyünü tanıtı. Hasan Öztürk yaptığı açıklamada; “Çukurpınar Köyü’nün eski adı Sazara Köyü. Sazara ismi Roma İmparatoru Sezar’ın o bölgede yaşamış olmasından geliyor. Köyün tarihi çok eskilere dayanıyor. Köy halkı yaklaşık 600 yıl önce Ortadoğu’dan göç etmiştir. Bu kapsamda Gacal Köyü’de diyebiliriz. Bende burada bu çalışmaya yapan herkese çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Daha sonra kürsüye Yıldız Dağları Biyosfer Rezervinin Gelecekteki Yönetimi İçin Teknik Yardım Ekibi Dr Michael Gren çıktı. Green yaptığı açıklamasında; “Bu inanılmaz bir olay. Güneş herkesin üzerine parlıyor. Enerji hepinizin üzerinde. Bu güzellik ruhuma kalbime dokunuyor. Aynı zamanda burada açılacak Kültür Merkezinden halkın kendi fikriyle girişi ücretli yapması, maddi bir gelir elde edecek olması beni oldukça memnun etti. Herkese teşekkür ederim” dedi.
Daha sonra açılışa geçildi. Açılış kurdelesini; Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Komite Başkan Yardımcısı Prof. Dr. M. Kemal Yalınkılıç, Çukurpınar Köy Muhtarı Halil Tufan birlikte kestiler. Köy halkının ortaklaşa aldığı kararla girişin 5 TL olması sebebi ile gelen ziyaretçilerden 5 Lira para talep etmeleri üzerine Müsteşar Yardımcısı Eldemir katılımın ilk olduğu için 10 TL verdiler. Kültür Müzesi’nde köy halkının yöre kıyafetleri, el yemekleri gibi geçmişten geleceğe uzanan kültürleri aktarıldı. Oldukça samimi geçen açılışta Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir yöre köyde bulunan çocuklara okul çantası hediye etti. Açılış, köy halkının hazırladığı yemekler yenildikten sonra son buldu. (dy)