''Çömlekçilik plastiğe yenik düştü”

''Çömlekçilik plastiğe yenik düştü”

''Çömlekçilik plastiğe yenik düştü”

''Çömlekçilik plastiğe yenik düştü”

''Çömlekçilik plastiğe yenik düştü”
10 Ağustos 2010 - 09:40

Kırklareli'de 55 yıldır killi toprağı işleyerek çömlek ve testi yapan Hüseyin Çokan, el sanatlarından Çömlekçiliğin plastik ve naylona yenik düşmesinden dertli.

HABER MERKEZİ

Merkez ilçe Demirtaş Mahallesi Koşuyolu Caddesi’nde evinin bahçesindeki atölyede killi toprağa şekil veren Çokan, çömlekçilikten para kazanmadığını ancak mesleğini babasından kaldığı için sürdürdüğünü belirtti.
Çokan, yaptığı açıklama plastiğin yaygınlaşması, krom, nikel gibi ürünlerin çıkmasıyla çömlekçiliğin yok olma noktasını geçtiğini belirterek şunları kaydetti;
“ Dedemden bu güne kadar gelen bir meslektir çömlekçilik. Ben 13 yaşında babamdan öğrenmeye başladık ve 3 sene boyunca bir gün bile yanından ayrılmadan tüm hırsım ve çabamla öğrendim. Bu meslekte 20 yıl önce Trakya’da 35 kişiydik günümüzde ise tek kaldım. Trakya'da bu işi benim dışımda yapan kalmadı. Geçmişte toprak testi ve çömleklere büyük rağbet vardı. Bunlara olan talep azalınca toprak saksı yapmaya başladım. Bunu da alan olmadı. El sanatının en başında gelen mesleğimiz ilerleyen teknolojiye ve plastiğe yenik düştü.
Kendi toprağımı işleyerek mamul hale getiriyorum ve erkek evladım olmadığı için mesleği yapacak birini yetiştiremediğim için çok özgünüm” dedi.
El sanatları işlerinin hepsinin yok olmaya başladığını anlatan Çokan; “El sanatları işçiliği bu kadar kolayca unutulmamalı ve unutturulmamalıdır. Günde 20 parça iş yapıyorum. Çömlekçilikle geçim sağlamak zor değil imkansız. Bir çömlek yaklaşık 5 gün sürede 4 işlemden geçiyor ama bunun karşılığını da alamıyorum.
Testi kendimiz satsak 5 lira ama toptana verdik mi 3 lira, bacalıklar yine hiç para yapmıyor, neredeyse bedava veriyoruz. Fasulye çömleği fiyatı boyutuna göre değişiyor, 3 liradan başlıyor 10 liraya kadar var. Bu işten para kazanmayı 10 sene önce bıraktım. Tek tük düğün zamanları testi satıyoruz. Ben öldüm mü meslekte ölür'' dedi.
Çokan, bir çömleğin tanesini 3-5 TL'den sattığını kaydetti. (ue)