Çetintaş; “Dereköy Sınır Kapısı’nın açılmasında sona yaklaşıyoruz”

Çetintaş; “Dereköy Sınır Kapısı’nın açılmasında sona yaklaşıyoruz”

Çetintaş; “Dereköy Sınır Kapısı’nın açılmasında sona yaklaşıyoruz”

Çetintaş; “Dereköy Sınır Kapısı’nın açılmasında sona yaklaşıyoruz”

Çetintaş; “Dereköy Sınır Kapısı’nın açılmasında sona yaklaşıyoruz”
29 Ağustos 2014 - 07:22

Bulgaristan’ın Burgas Valisi Pavel Marinov beraberinde Vali Yardımcısı Yusein Mehmed ve DEİK Bulgaristan Yatırım Sorumlusu Anton Rusev ile birlikte 27 Ağustos 2014 Çarşamba günü saat 11.30’da Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nı (KTSO) ziyaret etti.




HABER MERKEZİ


Bulgaristan’ın Burgas Valisi Pavel Marinov beraberinde Vali Yardımcısı Yusein Mehmed ve DEİK Bulgaristan Yatırım Sorumlusu Anton Rusev ile birlikte 27 Ağustos 2014 Çarşamba günü saat 11.30’da Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nı (KTSO) ziyaret etti.


Vali Marinov ve beraberindekileri KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş,  Meclis Başkanı Erdoğan Semerci, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gürkan Oras, Meclis Başkan Yardımcıları Sefer Toklucu, Şecket Başgelen, Yönetim kurulu Üyeleri; Ersan Gürdal, Hüseyin Çavuş, Mehmet Ecer, Meclis Üyesi Uğur Arıkök ve 3. Meslek Komitesi Başkanı Serhad Güney ağırladı.


* Başkan Çetintaş; “İki ülke arasındaki ticari ilişkilere çok önem veriyoruz”


KTSO Başkanı Çetintaş ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere önem verdiklerini ve bu kapsamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Dereköy Sınır Kapısı için proje hazırlandığını kaydederek şunları söyledi:


“Göreve geldiğimizden beri çok sıkı ve iyi ilişkilerimizin olduğu bir kişi Sayın Valimiz. Biz kendisini birkaç defa Burgas’da ziyaret ettik. Gerek makamında, gerekse orda olan bazı seminerlerde ve iş formlarında birlikte olduk. Tüm bu ziyaretler esnasında bölgemizi ilgilendiren konularda karşılıklı fikir alıverişinde bulunduk. İki bölgenin ihtiyacı olan konularda tamamen hemfikiriz. Her görüşmemizde de görüşülen konuların iki taraf içinde önemli olduğunu, aynı yönde çalışmamız gerektiğine görüş birliğine vardık. Konuyla ilgili hem bilgilendirme hem de protokoller imzaladık. Bu konular içinde ana başlık olarak Dereköy Sınır Kapısı’nın açılması var. Bu konunun iki tarafta takipçisi oldu. Dereköy Sınır Kapısının açılması konusunda bizim kadar hem Burgas Belediyesi, hemde Burgas Valiliği istekli. Aynı zamanda İğneada da bir Deniz gümrüğü, Beğendik’tede turizm amaçlı bir kara kapısı açılması konusunda da iki taraf bir fikir birliği içindedir. Bu konuyu biz bakanlık düzeyinde dile getirdik, çalışmalar devam etmektedir. Ama esas olan Dereköydeki Sınır Kapısı’nın açılması konusunda hem size hem de Sayın Valimize şu bilgiyi verebilirim. Bu konuyu kendi tarafımızda yoğun bir şekilde takip ediyoruz. Hem bakanımız geldiğinde bu konuyu görüştük. Vali Yardımcısıyla birlikte iki kere Ankara’ya gittik. En son olarak geçenlerde olan Başbakan ve Bakanların katıldığı Ankara’da gerçekleşen 7. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Başbakan bölge istekleri içinde Dereköy Sınır Kapısı’nın açılmasının önemini duydu. Aynı zamanda Şurayı takip eden Bakanımız Hayati Yazıcı’da Şura sonrasında aldığı raporlara cevap olarak özellikle Dereköy Sınır Kapısı’na bizzat değindi. Özellikle bizim tarafımızdaki ormanla ilgili bütün hukuki işlerin tamamlandığını ve bakanlıkta projelerinin çizilmekte olduğunu söyledi. Bakanlıktaki Proje işlemlerinden sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine sözleşmesi yapılıp “Yap, İşlet, Devret” Modeliyle verileceğini dile getirdi. Türkiye’deki tüm Odalar ve Borsalar Birlikleri’nin önünde bunu dile getirmesi bizi heyecanlandırdı. Bizde Sayın Vali Yardımcımızla iki tarafı da ilgilendiren her konuda ilişkileri sıcak tutup peşinde olacağız.”


* Vali Marinov; “Kırklareli ve Burgas arasına Demiryolu yapmak istiyoruz”


Burgas Valisi Marinov’da yaptığı açıklamalarında Dereköy Gümrük Kapısı'nın modernize edilmesiyle, Bulgaristan'ın da ekonomik açıdan olumlu etkileneceğini, Malkotırnova'da Lojistik Merkez kurmak istediklerini, Rezova Şehri’ndeki köprü projesini gerçekleştirerek turizmi aktif hale getirmeyi hedeflediklerini vurgulayarak şunları kaydetti:


“Bu ziyaretlerimizle uzun vadeli dostluğumuz devam etmesini istiyoruz. Sayın başkanımızın söylediklerine katılıyor ve destekliyorum. Ve kendimden de birkaç nokta eklemek istiyorum. Kırklareli yoluyla ilgili olarak yeni hükümetten de desteğimizi aldık ve ortada olan problemleri çözmeye hazırız, çalışmalarımızda devam ediyor. Bu yılın başında öncelik noktalarımızı belirlemiştik. İlk olarak Demiryoluydu. Bu yılın sonuna kadar bu Demiryolu’nu başlatmayı düşünüyoruz Başka bir noktada Malkotırnova’da lojistik bir sınır olduğu için, aynı zamanda orda köprü projesini gerçekleştirdiğimiz zaman turizm noktasında artış yaşanacağını düşünüyoruz. Bahsettiğim bu projeleri Sınır Ötesi Projeler olarak hayata geçirebiliriz.


Son olarak çok önemli bir projeden bahsetmek istiyorum. Kırklareli ve Burgas arasında “Demiryolu İnşaatı Projesi” Bildiğiniz Nisan ayında sözleşme imzaladık. Ziyaretimiz esnasında bu proje ile ilgili Kırklareli tarafından partnerler arıyoruz. Bizim tarafımızdan belirlenmeye başlandı. Bulgaristan tarafından katkı sağlayan Devlet Demiryolları Müdürlüğü olacak. Bu proje bölge strateji projesi olarak hayata geçirilecek. O yüzden işin finans tarafını iki taraf olarak halledebiliriz. İki taraftan da ortak firmalarla yatırımlar bularak bu projeyi başlatabiliriz. Avrupa Birliği projeye destek vermediği için oradan finans almıyoruz. Bu proje önemli bir proje; Burgas, Kırklareli ve Edirne’ye ulaşacak. O yüzden bu finans kısmını halletmemiz gerekiyor. Bu konuda yatırımcılardan destek bekliyoruz. Bu şekilde yapıldığı zaman sanıyorum ki kendi imkânlarımızla çözdüğümüz zaman proje daha etkili ve çabuk olur.”


* Atatürk’ün “Milli İçecek olsun” dediği Hardaliye hediye edildi


Ulu Önder Msutafa Kemal Atatürk’ün 1930 yılında Kırklareli’ye yaptığı ziyaretinde “Milli İçecek Olsun” talimatını verdiği Hardaliye’yi Kırklareli’de üreten Kutbay Hardaliye Sahibi Kutbay Benni,  Bulgaristan’ın Burgas Valisi Pavel Marinov beraberinde Vali Yardımcısı Yusein Mehmed ve DEİK Bulgaristan Yatırım Sorumlusu Anton Rusev’e kendi üretimi olan Hardaliye’den hediye ederek, yapılışı ile ilgili bilgiler verdi. Vali Marinov’da Bulgaristan’da da Hardaliye’nin üretilmesi için gerekli destekleri verebileceklerini belirterek, Kutbay Benni’yi Bulgaristan’a davet etti.


* Egem Sahibi Uğur Arıkök misafirlerini eli boş göndermedi 


Kırklareli’nin meşhur Köftecisi Dörtler Köftecisi’nde yenilen öğle yemeğinin ardından Bulgaristan’ın Burgas Valisi Pavel Marinov beraberinde Vali Yardımcısı Yusein Mehmed ve DEİK Bulgaristan Yatırım Sorumlusu Anton Rusev, Meclis Başkanı Erdoğan Semerci, Meclis Başkan Yardımcısı Şevket Başgelen, 3. Meslek Komitesi Başkanı Serhad Güney ile birlikte daha sonra kısa bir şehir turu yaptı. Ardından Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Uğur Arıkök’ün sahibi olduğu Egem Mağazası’nı ziyaret ettiler. Arıkök burada misafirlerini en güzel şekilde ağırlayarak, kendilerine birer gömlek ve birer kravat hediye etti. Vali Marinov ve beraberindekiler kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek Kırklareli’den ayrıldılar. (Savaş Eskici)