“Belgesiz hiç kimse çalışamayacak”

“Belgesiz hiç kimse çalışamayacak”

“Belgesiz hiç kimse çalışamayacak”

“Belgesiz hiç kimse çalışamayacak”

“Belgesiz hiç kimse çalışamayacak”
03 Kasım 2010 - 10:15

Yeni çıkan 3940 sayılı İmar Kanunu ile 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren
bütün inşaatlarda çalışan Çırak, Kalfa ve Ustalar, hiçbir şekilde
belgesiz olarak çalışamayacaklar.

HABER MERKEZİ
 Bu tarihe kadar olan geçiş süresinde tüm inşaat çalışanı Çırak, Kalfa ve Ustalara sınav ile bu belgeleri alma hakkı tanınacak.
Bu konuyla ilgili olarak bilgilendirmede bulunulması amacıyla Kırklareli İnşaat Sanatkârları Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı tarafından 01 Kasım 2010 Pazartesi günü saat 19.00’da 200 Konutlar Lokali’nde bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya; Kırklareli İnşaat Sanatkârları Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ergun Selçuk, Kırklareli Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fikret Kumcu ve inşaat çalışanları katıldı.
Toplantıda konu ile ilgili bir konuşma yapan Başkan Selçuk şunları kaydetti;
“Yeni çıkan 3940 sayılı İmar Kanunu’na göre 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren inşaatlarda hangi meslek grubunda olursa olsun, bundan böyle belgesiz hiç kimse çalışamayacak. Çırak, Kalfa, Usta, kim olursa olsun belgesi olmayan çalışamayacak. Bunun içinde son kez bu konu ile ilgili Mesleki Eğitim Müdürlüğü ile birlikte bütün arkadaşların bilgilendirmek için buraya topladık. Burada sadece sizlere bu konuda bilgiler aktaracağız. Alacağınız Belgeleri biz oda olarak veremiyoruz. Belgeler sadece Mesleki Eğitim Müdürlüklerinden istenilen koşullar altında verilebiliyor. Biz sadece Mesleki Eğitim Müdürlüğü ile sizin aranızda bir köprüyüz. Herkes bu konuda Mesleki Eğitim Müdürlüğü’ne bireysel olarak müracaat edecek. Burada müracaat yapan kişinin çıraklık, kalfalık veya ustalık durumu kişinin hangisine uygun olup olmadığı masaya yatırılacak. Daha sonra size bir yol haritası çizilecek ve ne yapmanız gerektiğine karar vereceksiniz. Bunun için sizleri buraya topladık. Sizlere başvuru formları vereceğiz. Fikret Bey sizlere birazdan teknik konularda anlatımlar yapacak. Konu ile ilgili kafasında soru işaretleri olanlar bizlere, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne müracaat edebilirler. Bu belgeler için 14 Mart 2011 tarihine kadar müracaat edebileceksiniz. Toplantıya katılım sayımız çok az, daha fazla katılım olmasını bekliyordum. Her yere konu ile ilgili ilanlar asmamıza rağmen katılımın çok az, gelmeyen arkadaşların ya çok işleri var, yada bu konuya duyarsız kalıyorlar. Herkesin bunu bilmesi lazım emekli dahi olsa bundan sonra belgesiz hiçbir meslekte hiçbir eleman çalışamayacak. Çevrenizde bu şekil arkadaşlarınız varsa onları bu konuda uyararak iş işten geçmeden bizlere ulaşmasını sağlayın. Konu ile ilgili kimin aklından ne geçerse bizlere sıkılmadan soru sarabilir.”
Başkan Selçuk’un konuşması sonrasında Kırklareli Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü Fikret Kumcu söz alarak şunları kaydetti;
“Başkanımın konuşmasında söylediği söz çok doğru, 01 Ocak 2012 tarihinden sonra belgesiz meslek çalışanı olmayacak. Bunun ile ilgili yasal düzenlemeler yapıldı. Devletimiz inşaatta çalışanların mesleki belgelerinin olmasını istiyor. “Af” diye nitelendirilen bu olay 12 Eylül 2010 tarihli resmi gazetede yayınlandı. Belgeli çalışmaya geçişimiz bu af ile kolay olacak. Bu kolaylıklar hakkında sizlere bilgi aktaracağım”
Müdür Kumcu konuşmasının devamında İnşaat Teknolojisi alanında bulunan meslek dallarını sayarak toplantıya katılan inşaat çalışanı çırak, kalfa ve ustalara ne yapmaları gerektiğini belirtti. Bilgilendirme toplantısına katılan inşaat çalışanlarına sınava katıla bilmeleri için 3308 sayılı Mesleki Eğitim kanununun geçici 1. ve 2. maddelerine göre Başvuru Formu verildi. (c.s.)