Bayanlara ilk Mikrokredi Desteği verildi

Bayanlara ilk Mikrokredi Desteği verildi

Bayanlara ilk Mikrokredi Desteği verildi

Bayanlara ilk Mikrokredi Desteği verildi

Bayanlara ilk Mikrokredi Desteği verildi
30 Temmuz 2011 - 09:00

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından dünyanın 175 ülkesinde uygulanan Mikrokredi Projesi Kırklareli Şubesi bayanların kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına ilk yardımı 700 TL kredi vererek yaptı.







HABER MERKEZİ


Dünyanın 175 ülkesinde Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından yürütülen ve 2003 yılında Türkiye’de hayata geçen Türkiye Grameen Mikrokredi Programı’nın Kırklareli Şubesi tarafından 5 bayana 700’er TL kredi verildi.


29 Temmuz 2011 Cuma günü saat 14.00’te Türkiye Grameen Mikrokredi Kırklareli Şubesi’nde düzenlenen törene; Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Raif Kelep, Mikrokredi Bursa Bölge Müdürü Zeynep Akçay, Kırklareli Merkez Müdürü Cansu Nurdan Demirtaş, Şube Müdürü Kutsi Gülocak ve kredi alacak bayanlar katıldı.


* “Bu maya inşallah Kırklareli’de tutar”


Düzenlenen törende konuşan Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Raif Kep, diğer illerde olduğu gibi ilimizde de bu çalışmaların başarılı sonuçlar vereceğine inandığını belirterek şunları kaydetti:


“Bayanlarımızın kendi mali konularında karar verebilmeleri noktasında Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ciddi bir çalışma içerisine girdi. Bu çalışmalar ile ilgili olarak bizlere bilgiler ulaştırıldı. İl Özel İdaresi’nin görevleri arasında da mikrokredi vermek görevi bulunuyor. İl Özel İdaresi olarak bu konuda engin tecrübeye sahip olan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile bu çalışmayı ilimizde de yapmayı uygun gördük. İlgili karar organlarımızdan bu konuyla ilgili kararları geçirdik. Kendileri ile ilgili protokol imzaladık. Bu protokol neticesinde de bugün ilk mayayı burada atıyoruz. İnşallah bu maya ilimizde tutar. Diğer illerimizde bu konudaki başarılı çalışmaları yakından takip ediyoruz. İnşallah sizlerde yapacağınız işlerde başarılı olursunuz. Ekonomimize ve ilimize faydalı hizmetler yaparsınız. Sizlere yapacağınız işlerinde başarılar dilerim.”


* “Mikrokredi yoksulluğu azaltmayı amaçlıyor”


Konu ile ilgili bilgi veren Türkiye Grameen Mikrokredi Programı Mikrokredi Bursa Bölge Müdürü Zeynep Akçay şunları söyledi:


“Mikrokredi Projesi, yoksulluğu azaltmak için kırsal ve kentsel bölgelerdeki dar gelirli bayanlara, küçük sermaye sağlayarak, onların gelir getirici faaliyette bulunmalarını sağlamaya çalışan teminat, kefalet, icra ve mahkeme süreçleri takip edilmeden verilen küçük bir sermayedir.


Proje; 1976 yılında Bangladeş' li Ekonomi Profesörü Muhammed Yunus tarafından bir araştırma projesi olarak başlatılmış Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın 175 ülkesinde devlet projesi haline gelmiştir.


Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile Valilikler arasında ortaklaşa imzalanan protokolle faaliyetlerini sürdüren Mikrokredi Projesi, İl Özel İdarelerin 5302 sayılı kanunun 6/a ve 64/c maddesindeki “yoksullara mikrokredi verilmesi" gereği, bu görevi üstlenmiştir.


11 Haziran 2003 yılında, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dok. Aziz Akgül, Diyarbakır ve Ankara Valiliği ile Gramen Trust'ın işbirliği sonucu Diyarbakır ve Ankara 'da Türkiye Mikro Kredi Projesi adı altında uygulanmaya başlanılmıştır.


Bu süreçte Kırklareli Şubesi dahil olmak üzere 56 ilde 77 Şube ye ulaşılmıştır. Mikrokredinin 76. şubesi olarak faaliyetlerine başlayan Kırklareli Şubesi’ne Kırklareli İl Özel İdaresi'nden aktarılan 90 bin TL fon desteği sağlanmıştır. Bu bağlamda, başlangıcından itibaren bize inanan ve desteğini esirgemeyen Kırklareli Valiliğine ve Kırklareli İl Özel İdare'sine teşekkürü borç bilirim.”


Yapılan konuşmaların ardından; Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Raif Kelep, Mikrokredi Kırklareli Merkez Müdürü Cansu Nurdan Demirtaş, Mikrokredi Kırklareli Şube Müdürü Kutsi Gülocak tarafından Kuaför Dükkanının malzeme tedarikinde kullanacak olan Neriman Onay, Kantin işletmesine malzeme alacak olan Hamide Atlaş, Elişi yapımında kullanacak olan Mihriye Akagündüz, Gözleme dükkanına malzeme alımında kullanacak olan Meral Yukarki ile Elişi yapımında kullanacak olan Semiha Özlü’ye 700 TL’lik Kredileri verildi. (s)