“Atık pilleri geri kazanım önemlidir”

“Atık pilleri geri kazanım önemlidir”

“Atık pilleri geri kazanım önemlidir”

“Atık pilleri geri kazanım önemlidir”

“Atık pilleri geri kazanım önemlidir”
05 Mart 2011 - 16:18

Kırklareli Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerine devam eden Çevre ve Sağlık Birimi tarafından Kırklareli merkez ilçe ilköğretim okullarındaki öğrencilere ve öğretmenlere yönelik ‘Atık Pil ve Geri Dönüşüm’ konularında eğitim çalışmaları devam ediyor.

HABER MERKEZİ
Kırklareli Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu öğrencilerine 04 Mart 2011 Cuma günü Çevre ve Sağlık Birimi Çevre Yüksek Mühendisi Ufuk Özen, atık pillerin geri kazanımlarının önemli olduğunu belirterek;
“Atıl pillerin hem çevreye hem de insan sağlığına büyük zararları var. Türkiye’de pil üretilmediği ve üretilen tüm pillerin çöpe gittiğini düşünürsek ülke ekonomisinin büyük kayıplara uğradığı ortadadır.
Geri dönüşüm ve tekrar kullanımın ötesinde atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşenlerin fiziksel, kimyasal veya biyokimyasal yöntemlerle başka ürünlere yada enerjiye çevrilmesidir. Geri kazanım önemlidir. Çünkü doğal kaynaklarımız korunur, enerji tasarrufu sağlanır, atık miktarı azalır ve ekonomiye katkı sağlanır.
Pillerin geri dönüşümü çok önemlidir. Pil kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren portatif bir güç kaynağıdır. Transistorlu radyolar, kapı zilleri, saatler, oyuncaklar, hesap makineleri gibi birçok aletle pillerin kullanımı artmıştır. Atıl pillerin toplanması evsel atıklardan ayrı olarak yapılmış pil toplama kutularında yapılır. Atık pillerinizi şehirde belirli noktalardaki atık pil bidonlarına atarak hem sağlığına hem de ekonomiye katkı sağlayabilirsiniz. Atık pil ve akümülatörler fiziksel veya kimyasal işleme tabi tutularak hammadde veya ürün elde edilir.
Geri dönüşümün en büyük avantajı, ayrı toplanan pillerin çöp depolama sahaları ve atık yakma tesislerinde yer almamasından dolayı düşük civa, kadmiyum ve kurşun emisyonları ile çevreye verilen zararın azalmasıdır.
Civa, kadmiyum, kurşun içeren pillerin çevrim uygulaması çeşitli işletmeler tarafından bir süreden beri yapılmaktadır.
Sonuç olarak pillerin gelişigüzel bertaraf edilmesi durumunda toprağın kullanılmaz hale geldiğini söyleyebiliriz. Unutulmamalıdır ki civa, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kadmiyum ve kimyasal maddelerden üretilen atık piller çöp değildir” dedi. (ue)