Atatürk’ün doğduğu evden alınan toprak, Türkiye’ye getirildi

Atatürk’ün doğduğu evden alınan toprak, Türkiye’ye getirildi

Atatürk’ün doğduğu evden alınan toprak, Türkiye’ye getirildi

Atatürk’ün doğduğu evden alınan toprak, Türkiye’ye getirildi

Atatürk’ün doğduğu evden alınan toprak, Türkiye’ye getirildi
18 Mayıs 2010 - 09:22

Atletizm Federasyonu'nun, geleneksel olarak düzenlediği ve bu yıl 22.'si yapılan, “Atatürk'ü Anma ve Barış Koşusu'' kapsamında Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evin bahçesinden alınan toprak, Edirne'nin İpsala Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye getirildi.

     Edirne Valisi Mustafa Büyük, İpsala Sınır Kapısı'nda düzenlenen törende, bugün önemli bir etkinliğin gerçekleştirildiğini söyledi.
     Türk milletinin tarih boyunca bağımsız bir devlet olarak yaşadığını vurgulayan Büyük, sözlerine şöyle devam etti:
     “Hürriyetine olan düşkünlüğünün bir tezahürü olarak Kurtuluş Savaşı mücadelesini başlatan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü, barışı anmak ve onun hatırasını da yadetmek üzere Selanik'ten alınan toprağın Cumhurbaşkanımıza tebliği maksadıyla atletlerimiz eliyle gerçekleştirilecek olan etkinliği, bu noktada da biz gerçekleştiriyoruz. Gerçekten hepimiz için gurur ve mutluluk duyacağımız bir tören. Gençlerimize gelecekteki hedefleri konusunda işaret veren bir etkinlik.
     Bu programın bütün dünyadaki Türklerin birbirleri ile olan ilişkilerini artırma noktasında ne kadar önemli bir konu olduğunu görmüş oluyoruz. Tarih boyunca kardeşlerimiz ve aynı milletin fertleri olarak yaşamış insanlarımızla da burada kucaklaşma fırsatı veren bir tören olmaktadır.''
     Merkezi İstanbul'da bulunan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği'nin Genel Başkanı Ferruh Özkan da “1946 yılından bu yana geçen 64 yıl içinde Yunanistan'dan anavatana göç etmiş olan ve halen Batı Trakya'da yaşayan 150 bin Türk ile birlikte karşılaşmış olduğumuz sorunları, derneğimiz devlet kademelerinde ve hükümetler önderliğinde çözmek için tüm olanaklarını seferber etmiştir'' dedi.
     İskeçe Seçilmiş Müftüsü ve Danışma Kurulu Başkanı Ahmet Mete ise, Türkiye'de Türk olmanın, Arabistan'da da Müslüman olmanın kolay olduğuna işaret ederek, “Müslüman ve Türk olarak Yunanistan'da yaşamak zordur. Biz bunu başarıyoruz. Batı Trakya Müslüman Türkleri olarak iki önderimiz vardır. Bir tanesi Hazreti Peygamberdir, Müslüman olarak. Bir tanesi de Atatürk'tür, Türk olarak'' diye konuştu.
     Vali Büyük daha sonra Türk Bayrağına sarılı olarak kendisine teslim edilen toprağı, atletlere verdi.
     Toprağı alan atletler, Büyük'ün tabanca atışıyla verdiği startla, İpsala Sınır Kapısı'ndan, geleneksel Atatürk'ü Anma ve Barış Koşusu kapsamında koşmaya başladı.
     İpsala Sınır Kapısı'ndaki törene, Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak, İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, çevre ilçelerin kaymakam ve belediye başkanları ile bazı derneklerin yöneticileri katıldı.
     Bu arada, Atatürk'ün doğduğu evin bahçesinden alınan toprak, atletler tarafından 737 kilometre yol katedilerek 18 Mayıs günü Ankara'ya ulaştırılacak ve 19 Mayıs törenlerinde de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teslim edilecek. aa