“Aşısız Arilik Statüsü alırsak hayvanlarımız daha çok para edecek”

“Aşısız Arilik Statüsü alırsak hayvanlarımız daha çok para edecek”

“Aşısız Arilik Statüsü alırsak hayvanlarımız daha çok para edecek”

“Aşısız Arilik Statüsü alırsak hayvanlarımız daha çok para edecek”

“Aşısız Arilik Statüsü alırsak hayvanlarımız daha çok para edecek”
26 Ağustos 2010 - 09:30


* Kırklareli Hayvan Sağlığı Şube Müdür Vekili Funda Eylem Özel, 27 Mayıs 2010 tarihinde Trakya Bölgesi’nin Şap Hastalığında Arilik Statüsü kazandığını belirterek bunun devam ettirilmesi için tüm çiftçilere önemli görevler düştüğünü belirtti. 
HABER MERKEZİ
Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü Kırklareli merkez ilçede bulunan köy ve mahalle muhtarlarına yönelik, Şap Hastalığında Aşılı Arilik Statüsü ve şap hastalığının önlenmesi için yapılması gerekenler hakkında bir toplantı düzenlendi.
25 Ağustos 2010 Çarşamba günü saat 13.30’da Kırklareli Tarım il Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya; Kırklareli Tarım İl Müdür Vekili Mehmet Özcan, Kırklareli Ziraat Bankası Müdürü Ertaç Yazıcı, Hayvan Sağlığı Şube Müdür Vekili Funda Eylem Özel, Veteriner Hekim Yener Şekercan, Veteriner Hekim Yeşim Yılmaz ve Muhtarlar katıldı.
Kırklareli Ziraat Bankası Müdürü Ertaç Yazıcı tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin yapılan değişikler hakkında muhtarları bilgilendirdi.
Daha sonra söz alan Hayvan Sağlığı Şube Müdür Vekili Funda Eylem Özel, 27 Mayıs 2010 tarihinde Trakya Bölgesi’nin Şap Hastalığında Arilik Statüsü kazanıldığı belirterek şunları kaydetti;
“Bu işi hayvan yetiştiricileri ile birlikte başardık. Bu statüyü almak kadar bu statünün devamını sağlamakta çok önemli, bazı kanunlar bu Arilik Statüsü’nün alınması ile birlikte değişti. Biliyorsunuz bir hastalık çıktığı zaman o bölgede mecburi kesim yöntemi uygulanıyor. Çift tırnaklı hayvanların itlafı ve imhası söz konusu oluyordu. Bir köyde 3000 tane büyük baş 10000 tane küçükbaş hayvan varsa hepsinin itlaf edilmesi gerekiyor. Böyle bir durumda hayvan hareketleri ve insan hareketleri çok büyük önem kazanıyor. Çünkü biliyorsunuz bu hastalık insan hareketleri ve hayvan hareketleri ile bulaşabiliyor. Hep birlikte bu Arilik Statüsü’nün korunması için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor.
Aslında bu toplantının amacı her zaman bildiğimiz şeyleri burada tekrar etmek. Yaklaşan kurban bayramı nedeni ile neler yapılması gerektiğini öğrenmek. Biliyorsunuz Anadolu’dan hayvan geçişleri yasak yine bu kurban bayramı döneminde de devam edecek. Kurbanlık olarak ilimizden Anadolu’ya giden hayvanların geriye dönmesi yasaklandı. Anadolu’dan gelecek hayvanın 10 km çevresinde şap hastalığı olmaması gerekiyor. Yapılan laboratuar çalımlarında hastalık riskinin hiç çıkmaması gerekiyor. Anadolu’da şuanda 800 tane mihrak var şuanda sınırlar ve olayın ciddiyeti bizim için oldukça önem taşıyor. Türkiye haritası üzerinde sadece Trakya Bölgesi beyaz durumda bulunuyor. Diğer tüm illerde şap hastalığı aktif durumda seyrediyor. Böyle bir durumda sevkin yapılmasına imkan yok. Önemli olan İstanbul’a kadar gelmiş bu hastalığın bölgemize geçmesini engellemektir.
10 yıldır bu iş ile uğraşıyoruz. Aşılama çalışmaları ile dezenfeksiyon işlemleri ile bilgilendirme toplantılarıyla sizlerde hem yetiştirici hem de muhtarlar olarak diğer yetiştiricileri bilinçlendiriyorsunuz. Aşılama çalışmalarında bizlere destek veriyorsunuz. En küçük bir kaçak hayvan hareketi bütün bu işlerin hepsini altüst edebilir. Bu hastalığın bölgeye girip yayılmasını sizlerin ihbarları ile önlememiz mümkündür.
Cezalar değişti artık kaçak yakalanan hayvan geriye iade edilecek, yada mezbahada kestirilecek. Aralık ayından itibaren hayvan başına 100 TL ceza gelecek. Bu işi ciddiye almamız gerekiyor. Çünkü gerçekten bu işte bir başarı öyküsü mevcuttur. Bu başarıyı da devam ettirmek bizleri için çok önemlidir. Bizler aşılama çalışmalarına 3 yıl daha devam edeceğiz. 3 yılın sonunda her şey yine yolunda giderse artık aşısız Arilik Statüsü’nü Trakya Bölgesi alacak. Eğer Aşısız Arilik Statüsü alırsak hayvanlarımız daha çok para edecek. Sütümüz daha çok para edecek. Avrupa Birliği’ne ithalat, ihracat konusunda da artı yönde gelişmeler olacak. Benim sizlerden özellikle ricam Anadolu’dan kaçak girecek yetiştiricilere hayvan sahiplerine gerekli uyarıyı yapmanız ve böyle bir durumda da acilen bize ihbar etmenizdir.”
Hayvan Sağlığı Şube Müdür Vekili Funda Eylem Özel’in konuşmasının ardından slayt eşliğinde anlatılan sunumda şu konu başlıklarına yer verildi; “Şap nedir?, Arilik Statüsü, Trakya Bölgesi’ne Verilen Aşılı Arilik Statüsü, Şap Hastalığından Şüphelenilen Hayvanlara Yapılması Gerekenler, Şap Hastalığı Olduğu Durumlarda Yapılması Gerekenler, Menşe Şahadetnamesi Hakkında Bilgi, Hayvan Sevki, Hayvanları Nakil Eden Araçlara Uygulanması Gerekenler, Dezenfeksiyon, Hayvan Dönüşlerinde Yapılması Gerekenler, Kaçak Hayvan Girişi Olduğunda Yapılması Gerekenler, Büyük ve Küçük Baş Hayvanların Küpeleme ve İdari Para Cezaları” (c.s.)