“Anızları yakmayın”

“Anızları yakmayın”

“Anızları yakmayın”

“Anızları yakmayın”

“Anızları yakmayın”
27 Temmuz 2015 - 10:29

Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci, hasat sonrası anızların yakılmaması uyarısında bulundu.










HABER MERKEZİ


Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci, hasat sonrası anızların yakılmaması uyarısında bulundu.


Keçeci, yaptığı yazılı açıklamada, anız yakmanın toprağın doğal yapısına ve verimliliğine zarar vererek çevre içinde büyük tehlike oluşturduğunu bildirdi.


Hasat sonrası yakılan anızların toprağa büyük oranda zarar verdiğini aktaran Keçeci, anız yakılması ile sap, saman ve organik maddelerin yok edilmesi sonucu toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesinin bozulduğunu belirtti.


Anızların yakılması ile çevrede bulunan çalı, hasat edilmemiş tarladaki ürünler, ormanlar, telefon ve elektrik iletim hatları ve yakın alandaki yerleşim yerlerinin zarar görebileceğine dikkat çeken Keçeci, çiftçilerin anız yakma alışkanlıklarından vazgeçmesi gerektiğini ifade etti.


Anızların tarlada kalması ile toprak veriminde artış olabileceğini ifade eden Keçeci, açıklamasında şunları kaydetti:


''Yanlış bir alışkanlıkla çiftçilerin tarladaki bitki saplarının ekonomik değer taşımadığı düşüncesiyle böcek ve diğer zararlıların yok edilmesi, çeşitli hastalıkların önlenmesi, toprak işlemede kolaylık sağlaması ve daha fazla verim alınması amacıyla yaygın olarak anız ve kuru otları yakılması yaygınlaştı. Hasat yapıldıktan sonra en büyük sorun anız yakılmasıdır. Bu uygulama toprağı adeta öldürüyor. Toprağın tüm verimliliğini alıyor. Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olmaktadır.


Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır. Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için çiftçilerde gerekli önlemleri almalıdır. Çiftçilerimizin anız yangınlarına karşı hassasiyet göstermesi, böyle bir yanlış uygulamadan kaçınması gerekiyor.'' (aa)