“Amacımız, Kırklareli'ni tanıtmak”

“Amacımız, Kırklareli'ni tanıtmak”

“Amacımız, Kırklareli'ni tanıtmak”

“Amacımız, Kırklareli'ni tanıtmak”

“Amacımız, Kırklareli'ni tanıtmak”
16 Aralık 2011 - 09:30

Türkiye'nin ilk online otobüs bileti arama motoru Otogar.com.tr







Türkiye'nin ilk online otobüs bileti arama motoru Otogar.com.tr sitenin mimarlarından Kırklarelili Bilişimci Ersin Güven; “İnternet Global bir dünya, nerede bulunduğunuzdan çok ne yaptığınız önemli. Bu yüzden siteyi bizim için çok daha kolay olacağını bilmemize rağmen, İstanbul'da değil doğup büyüdüğümüz Kırklareli'nde kurduk. Tek amacımız, kurduğumuz siteyle insanlara hizmet etmek, onlardan aldığımız geri dönüşümlerle Kırklareli'nin adının güzel işlerle anılmasını sağlamak.” dedi.


HABER MERKEZİ


Otogar.com.tr, Türkiye'nin ilk online otobüs bileti arama motoru. Sitenin mimarları ise üç arkadaş, Ersin Güven, Önder Güven, Gökmen Onurlu, Projenin fikir babası Gökmen Onurlu. Onurlu'nun babası yıllarca otogarda çalışmış. Dolayısıyla kendisi bu sektör ile bir şekilde içli dışlı olmuş. Türkiye'de otobüsle yolculuk yapan insan sayısının hiç de az olmadığını fark etmiş. Bunca insana hizmet verecek, birçok firmanın biletlerini bir arada gösterecek bir arama motoru kurmayı düşünmüş. Fikri arkadaşı Önder Güven'le paylaşmış, o da sıcak bakmış. Buraya kadar her şey yolunda. Projenin fikri ortaya atılmış, arkadaştan destek alınmıştır. Ancak bir bilişimciye ihtiyaçları vardır. Aradıkları kişi de uzakta değildir. Ersin Güven, Girne Amerikan Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler bölümünde daha eğitim alırken başlamıştır bilişim sektörüyle ilgilenmeye. Hatta öğrenciyken kendi şirketini bile kurmuş. Sonrasında okul ve iş bir arada yürümeyince okuluna asılır daha çok. Okul biter bitmez staj için Amerika'ya gider. Bilişime olan yeteneği, tanıştığı bir profesör tarafından keşfedilir ve Amerika'nın köklü üniversitelerinden Southern'da burslu master teklifi alır.


Ancak Güven, doğup büyüğü yer olan Kırklareli'nde bir şeyler yapmak ister. Döner dönmez yeniden kendi şirketini kurar. Bu arada arkadaşları Güven'e projeden bahseder. Güven, bu iş için biçilmiş kaftandır. Duyar duymaz “Bu benim işim” der. Bu kadar basit ve güzel bir projenin daha önce nasıl aklına bile gelmediğine hayret eder, işi gücü bir yana bırakır ve mesaisini projeyi geliştirmek için harcar. Güven, arkadaşlarına, “Bana altmış gün izin verin, sistemi hazırlayayım.” der. Gecesini gündüzüne katar ve 45. günün sonunda sistemi tamamlar. Sitenin tasarımı ve görselliğine dair yakın çevrelerinden eleştiri ve önerileri de dikkate alarak siteyi daha da geliştirir.


* “Kurumsallaşmış firmalar hemen kabul ediyor”


Sitenin teknik detaylarını tamamlanır ve otobüs firmalarıyla iletişime geçilir. Özellikle standartları olan ve müşteri kalitesini gözeten firmaların sitelerinde yer almasına özen gösterirler. Türkiye'nin, Avrupa'da en fazla otobüs sayısına ve en uzun karayoluna sahip ülke olduğu gerçeğinden hareketle sitenin ziyaretçi sorunu yaşayacağını düşünmüyorlar. Aksine oluşacak yoğun talep için altyapı çalışmalarına başlamışlar.


Gerek bilet satın almak isteyen kişiler, gerekse otobüs firmalarının sitenin işlevselliğini anladığında büyük ilgi göstereceğine inanıyorlar. Şimdiden 25'in üzerinde otobüs firması listelerine girmiş bile. Sayının çok kısa sürede 100'e ulaşacağını düşünüyorlar. Başlangıçta bazı firmaların çekinceleri olmuş. Projeyi anlatacak muhatap bulmakta zorlanmışlar. "Bir firmada derdimi anlatacak yetkili birine ulaşmak için en az dört telefon görüşmesi yapıyorum." diyor Ersin Güven. Bazı firmaların "Kimsiniz, kimin için çalışıyorsunuz, müşteri bilgilerimize mi ulaşmaya çalışıyorsunuz?" şeklindeki sorularına da muhatap olmuşlar. Güven, bu işi profesyonelce yapan firmaların projeyi gördükten sonra tereddütsüz kabul ettiğini belirtiyor. Firmaların tereddütlerini de doğal karşılıyor, site aktifleştikten kısa bir zaman sonra tüm bu tereddütlerin ortadan kalkacağına inanıyor.


* Türkiye’nin ilk online otobüs bileti arama motoru


Otobüs bilet alımlarınızı kolaylaştırmayı amaçlayan online arama motorlarına bir yenisi daha eklendi. Türkiye’nin ‘ilk online otobüs bileti arama ve kıyaslama sitesi” olması sebebiyle bir ilke imza atan www.otogar.com.tr 7 Aralık 2011 tarihinden itibaren kullanıcıların hizmetine açıldı. İlk etapta 25’ten fazla otobüs şirketini listesine katan web sitesi, hizmet noktasında belli bir kaliteyi aşmış olan firmalarla çalışmayı tercih ediyor. Çok kısa süre içerisinde firmalardan gelen taleplerle firma sayısının 100’ü aşması bekleniyor.


* Nasıl çalışıyor?


Otogar.com.tr bir karşılaştırma sitesi olarak hizmet veriyor. Otobüs yolculuğu yapmak isteyen müşteriler, bu adrese girip, hangi tarihte, nerden nereye, gitmek istediklerini tıklayarak, çıkan sonuçlar arasında kolayca seçim yapabilme imkanına sahip olabiliyorlar. Seçilen opsiyonlara göre, en uygunundan en pahalısına kadar, yolcuya bir dolu seçenek sunan site, yapılan seçime göre, kişiyi otobüs firmasının sitesine yönlendiriyor. Böylelikle yolcu, seçtiği güzergahı hangi otobüsle yapacağını, otobüs niteliklerini, yolculuk sürecince verilen hizmeti ve molaların vakitlerine kadar her türlü özelliği görebilme ve seçebilme özelliğine sahip oluyor.  


* Yetişemeyeceğiniz yolculuk opsiyonunu sunmuyor


Otogar.com.tr kıyaslama sitesinin en önemli özelliklerinden biri, size yetişebilme ihtimalinin olmadığı bir otobüs güzergahını opsiyon olarak sunmayış olması. Örneğin 21.00’de bilet aramak için girdiğiniz sitede, en erken 21.30’dan başlayan biletleri görebiliyorsunuz. Zira otogara yetişebilme ihtimalini, günümüz şartlarında, en iyi ihtimalle yarım saat’ten fazla alabileceğini hesaplayan site, sizi, gereksiz ve vakit kaybettiren aramalarla boş yere uğraştırmamış oluyor. Böylelikle, siz de, en makul saate bilet almış olacağınızdan, koşuşturma yada telaş içerisinde otobüse yetişme derdinden ya da otobüsü kaçırabilme ihtimalini ortadan kaldırmış oluyorsunuz.


* Cep telefonundan bile rahatça bilet alabilirsiniz


Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı şu günlerde, otobüs bileti almanın en hızlı yolu kuşkusuz bir cep telefonu ya da internet kadar uzağımızda olmalıydı. Uçak biletleri arama ve kıyaslama arama motorlarının sağladığı kolaylıklara çabuk alışan internet kullanıcıları, Avrupa’nın en gelişmiş karayolları ulaşım ağına sahip Türkiye’de, neden bir otobüs biletleri arama motorunun olmadığını sorgulamıştı. 


Bu talepleri iyi takip eden PardusPIXEL Bilişim Hizmetleri, hizmetteki bu açığı www.otogar.com.tr arama motorunu kurarak kapatmayı hedefledi. İnternete girebilen basit bir cep telefonu ile ya da wi-fi, internet çekebilen her yerden, bilet seçim ve alımını kolaylaştıran bu uygulamayla, acil olsun olmasın, her türlü yolculuk ihtiyacı halinde, Türkiye’nin en kolay ulaşılabilir Otogar’ı olan otogar.com.tr adresine girerek hemen bir bilet seçebilirsiniz.


* Yakında Iphone ve Ipad uygulamalarıyla daha kolay ulaşılabilir oluyor


Kısa süre içerisinde müşteri portföyünü arttıran site, daha kolay ulaşılabilir olabilmek için, İphone ve İpad’lerde kolayca download edilip yükleme yapabileceğiniz, sörf yapmak durumunda kalmadan, kullanıcılara özel uygulamalar oluşturmayı planlıyor. Cüzdanlarımızı doldurduğumuz otobüs firmalarının kartlarına ulaşıp, dakikalarca oradan oraya aktarılabilmek için telefon başında beklediğimiz günler de böylelikle son bulmuş olacak. Her an elimizin altında bulundurabileceğimiz bir kart gibi, cep telefonumuzda yada bilgisayarımızda olan uygulamalarla, daha kolay, kişiye özel ve kısa süre içerisinde yolculuk imkanına ulaşabilmiş olacağız.


* Bir ‘tık’a, bir yazıhane


Türkiye, Avrupa’nın en gelişmiş karayolları hizmetine sahip olmasına rağmen, ne yazık ki otobüs firmaları, devlet bütçesinden hiçbir teşvik alamıyor. Yüzlerce şubesi olan otobüs firmaları, her türlü harcamayı, kazançlarını tamamen bilet satışlarından gelen kaynaklarla sağlamaya çalışıyor. Dolayısıyla, yüzlerce sayıya ulaşmış yazıhanelerinin her türlü gideri, firmaların kazançlarını büyük ölçüde düşürüyor. Otogar.com.tr, yolcuya olduğu kadar, bu anlamda firma sahiplerini de hantallaşmış bir işleyiş yükünden kurtarma fırsatı sunuyor.  Bir yazıhane kurmadan bile, yolculuk yapmak isteyen birinin internetten bilet satın alabilmesi, her firmaya, bir ‘tık’ ile yazıhane kurabilme şansını tanıyor. Böylelikle firma sahibi, aşırı harcamalarını aza indirerek, hem hızlı bilet satışına ulaşıyor hem de internet kullanıcısı sayısı kadar ‘reklam’ yapabilme ihtimaline sahip oluyor. (cs)