‘Vize Cittaslow Çalıştayı’ yapılacak

‘Vize Cittaslow Çalıştayı’ yapılacak

‘Vize Cittaslow Çalıştayı’ yapılacak

‘Vize Cittaslow Çalıştayı’ yapılacak

‘Vize Cittaslow Çalıştayı’ yapılacak
09 Temmuz 2011 - 09:31

Kırklareli’ne bağlı Vize İlçe Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, ‘Vize Cittaslow (Sakin Şehir) Çalıştayı’ yapılacağını bildirdi.




HABER MERKEZİ





Yılmaz, ‘Vize Cittaslow (Sakin Şehir) Çalıştayı’nın 11 Temmuz 2011 Pazartesi günü sabahtan Vize Meslek Yüksekokulu (MYO) Konferans Salonu’nda, öğlenden sonra Flora Restaurantta yapılacağını söyledi.


Yılmaz: “Vize’nin kent vizyonu, Vize neden sakin şehir olmalı, Sakin şehir kriterlerinde Vize’nin durumu, Vize’nin Sakin Şehir yolculuğu ve Cittaslow sürecinde kullanılabilecek Vize değerlerinin belirlenmesi, envanterin çıkartılması  konularını içeren bir çalıştay gerçekleştiriyoruz.


11 Temmuz 2011 saat 09.30’da Vize Meslek Yüksekokulu (MYO) Konferans Salonu’nda protokol konuşmaları ile başlayacak çalıştayımız davetli konuşmaları ve Cittaslow sürecinde Vize değerlerinin belirlenmesi konularında çalışmalar gerçekleştirilecek.


Küreselleşme sürecinin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzlarını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek üzere kurulan ve asıl adı “Yaşamın Kolay Olduğu Kentlerin Uluslararası Ağı” olan Uluslararası Sakin Şehirler Birliği’ne üyelik başvurusunu geçtiğimiz aylarda  gerçekleştirdik.


Belediyemizce, Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonuyla başlatılan Vize’nin ‘Sakin Şehir’ olma süreci hız kazanmış bulunmakla birlikte yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı bir birlik olan ‘Sakin Şehirler Birliği’ne üye olan İzmir’in Seferihisar ilçesi, Gökçeada, Akyaka, Taraklı ve Yenipazar ilçelerinin ardından Vize olarak ‘Sakin Şehir’ unvanını almak üzere ön başvuruyu Seferihisar aracılığı ile birliğin İtalya’daki merkezine ilettik.


İnsan sağlığını tehdit eden her tür kirlilikten arınmış, kendine has kültürel dokusu ve geleneksel yaşam tarzıyla ön plana çıkmayı hedefleyerek ‘Sakin Şehir’ kavramının içeriğini dolduran özellikleriyle ‘Sakin Şehirler Birliği’ne üyelik için avantajlı bir durumdayız. Bu unvana sahip olmak için gereken çalışmayı ilgili tüm kuruluşlarla birlikte titizlikle yürütüyoruz.


İlçemizin çevre ve altyapı politikaları, kentsel kalite için teknoloji ve tesisler, yerel üretimi korumak, misafirperverlik, farkındalık gibi kriterler üzerinden ‘Sakin Şehir’ sıfatını almak için Vize Belediyesi olarak çalışıyoruz.


Sakin Şehri bütünleyen yavaş yiyecek kavramının kentte yer etmesi için de çalışmalar yürütüyoruz. Vize’nin Cittaslow (Sakin Şehir) unvanını alarak markalaşmasını sağlamak üzere ihtiyaçların tespit edilmesi için bir ‘Sakin Şehir Çalıştayı’ gerçekleştireceğiz.


Geçmişiyle başkent, tarihiyle kalekent, dokusuyla müzekent, bozulmamış doğasıyla doğakent unvanlarını taşıyan ilçemiz şimdi de ‘Sakin Şehir’ unvanı için çalışarak geniş tarihi, henüz yok olmamış özgün yapısı ve bozulmamış doğası ile Trakya’nın Turizm Bölgesi Istrancaların ve Karadeniz kıyılarının hemen yanı başında yer alan ilçemizin ‘Sakin Şehir’ unvanını alarak yerel kalkınmada farklı bir model oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.