‘Su’dan sebeplerle gazeteciler dışarı

‘Su’dan sebeplerle gazeteciler dışarı

‘Su’dan sebeplerle gazeteciler dışarı

‘Su’dan sebeplerle gazeteciler dışarı

‘Su’dan sebeplerle gazeteciler dışarı
09 Aralık 2011 - 09:21

Vatandaşın en doğal ihtiyacı olan içme suyu konusu ile ilgili CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç tarafından gündeme taşınan Dolhan Köyü’ndeki içme suyu problemi mecliste gerginliğe yol açtı. Fakat konu ile ilgili Başkan Şen’in oturumun bir bölümünü basına kapalı gerçekleştirmek istemesi kafalarda soru işareti bıraktı.

HABER MERKEZİ





İl Genel Meclisi’nde dün 2 ayrı gündem maddesi görüşüldü. İlk olarak İlimiz Lüleburgaz İlçesi Ovacık Köyü, Meşebayırı mevkiinde, 2535 parsel numaralı taşınmaz üzerinde Lük-Mey Tarım Meyvecilik Tohumculuk San. ve TicLtd. Şti. tarafından "Soğuk Hava Deposu" kurulması amacıyla 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planının onaylanması teklifi görüşüldü ve incelenmek üzere oy birliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.


Daha sonra İl Genel Meclisi'nin 07/12/2011 tarih ve 224 sayılı kararına istinaden, 2011 Yılı İl Özel İdaresi Yatırım Programına 20 Aralık Atatürk'ü Anma ve Hardaliye Tanıtım Günü etkinliklerinin eklenmesi ile bütçede kullanılmayan 1.869,00 TL ödeneğin söz konusu etkinlik için aktarılması hususunda CHP’li İl Genel Meclis Üyeleri Rabia Çakmakçı ve Aydın Karakoç tarafından verilen yazlı önerge görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.





*“Sondajdan çıkan suda bir sorun var”


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç, sözlü bir önergesi olduğunu ifade ederek Dolhan Köyü ve civar köylerde yaşanan su problemlerinin bulunduğunu kaydetti ve şunları söyledi;


“Muhtarlara söylüyoruz yıl içinde sıkıntılarınızı Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne bildirin diye. Amacımız diğer yılın başında incelenip bir sonraki yılın yatırım programına alınsın. Bu şekil çözüm isteyen bir sorun var. Dolhan Köyü’nün su sıkıntısı var. Mevcut bulunan sondajdan çıkan suda bir sorun var. Su içilemez bir halde. Bu sıkıntı devam ediyor. Çözüm bekliyor. Koyunbaba, Dolhan, Kayalı, Yoğuntaş, bu bölgelerde teknik anlamda bir inceleme yapılması gerekiyor. Teknik Altyapı Komisyonu gerekli incelemeyi yaparak ilerleyen aylarda rapor olarak önümüze getirirse 2013 yılı yatırım programında değerlendirilebilir. Gerekli incelemenin yapılması için bu önergemin gündeme alınmasını istiyorum.”


Aydın Karakoç “suda sıkıntı var” dedi. Ama görüşmeler boyunca sudaki sıkıntının ne olduğu bir türlü dile getirilemedi. Görüşmelerin devamında şu diyaloglar yaşandı;





Başkan Şen; “Dolhan köyünde 2. kuyu hızlı bir şekilde açıldı. Kullanılabilir raporu var. Fakat içilebilir durumunda sıkıntı var. Sorunun Koyunbaba kaynaklarından çözülmesi maliyeti arttırır. Buna dikkat edilmeli. Dolhan dışında bazı yerler var. Bu yerlerde sular belli seviyelerde buralara kuyu açılırsa buralardan su verilebilir.”


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Sadettin Kızmaz; “4 köyün suyumu yok? Su ve kanal hizmetleri bunu inceleyemez mi?”


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Saffet Üresin; “Bilim adamları Trakya’da 2020’ye kadar su sıkıntısı olacağını söylüyor. Bölgede su var. Ama kullanılacak durumda değil. Avcılar Köyü’nde su bulup çıkarttık. Ancak demir seviyesi çok yüksek kullanılamıyor.”


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Sadettin Kızmaz; “Adı geçen köylerde madem su sıkıntısı var Su ve Kanalizasyon Hizmetleri niye çalışma yapmamış? Böyle aciliyetli bir konunun 2012 yatırım programına alınması neden teklif edilmedi?”


AK Parti’li İl Genel Meclis Üyesi Nihat Sağlam; “Köylere Hizmet Götürme Birliği bu köylere sondajlar yaptı. Çıkan su köylere yeter dendi. Su çıktı ama içilebilir değil.


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç; “Yoğuntaş ve Kayalı Köyleri diğer köyler ile birlikte bir grup, buralara su verilmesi için yüksek miktarda elektrik harcanıyor. Buraların sularının incelendiğinde problemin ne olacağını göreceğiz. 4 koldan bir inceleme yapılması lazım. Teknik Altyapı Komisyonu bu incelemeleri yapmalı.”


AK Parti’li İl Genel Meclis Üyesi Nihat Sağlam; “Bu konuda köy muhtarlarının bir talebi olmamış, konu şimdi gündeme geldi.”


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Rabia Çakmakçı; “Bu sorunlar yeni gündeme geliyor. Kayalı, Yoğuntaş, Karahamza, Çeşmeköy, Dolhan, Koyunbaba, Paşayeri, Kırklareli Barajımızdan su verilebilir mi? Çünkü çok sıklıkla su kesintileri yaşanıyor.”


Başkan Şen; “Yaşanan sorun Koyunbaba’dan gelen enerji nakil hattından kaynaklanıyor. Hat kavaklar içinden geçtiği için arızalar yaşanıyor. Bu enerji hattının sağlıklı bir yapıya kavuşturulması lazım. Çünkü diğer trafolara da zarar veriyor. O bölgede en derin kuyuya sahip olan benim. Bu kuyuda bulunan suda metan gazı olduğunu öğrendik.”


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Sadettin Kızmaz; “Bu köylerin muhtarları ilgili birimlere müracaat eder. Bu konu jeolojik bir konu, sorun elektrik hattındaysa meclise gelir komisyon inceler.”


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç; “Önergemi geri çekmek istiyorum. Bence teknik anlamda araştırma yapılmalı, Sadettin arkadaşımızın tavrını anlamıyorum. Bir sorun olduğunu söylüyorum. Teknik inceleme yapılmalıdır.”


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Sadettin Kızmaz; “Ben tavır yapmıyorum.”


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç; “Yoğuntaş suyu ile ilgili elimde teknik raporlar var. Komisyondaki arkadaşlara bilgi vereceğim. Basının yanında konuşmak istemiyorum.”


Aydın Karakoç’un bu sözleri sonrasında Başkan Şen’in birleşimin geri kalan bölümünün basına kapalı bir şekilde devam etmek istedi ve basın mensupları meclisi terk etti. Başkan’ın bu tutumu kafalarda soru işareti bıraktı.


Meclisin basına kapalı kısmında neler konuşulduğu ve konunun hangi karara bağlandığı merakla beklenirken; bu bağlamda Başkan Behşet Şen’den kamuoyu adına bir açıklama yapmasını bekliyoruz. (cs)