ABD'yi Türk Yahudileri Yönetiyor

ABD'yi Türk Yahudileri Yönetiyor

ABD'yi Türk Yahudileri Yönetiyor

ABD'yi Türk Yahudileri Yönetiyor

ABD'yi Türk Yahudileri Yönetiyor
22 Aralık 2009 - 09:23

Osmanlı İmparatorluğu'ndan ABD'ye Göç Eden Türk Yahudilerinin İkinci ve Üçüncü Nesilleri ABD'de Önemli Pozisyonlara Geldiler.

 


   Bu Yahudiler arasında, Lüleburgaz, Kırklareli ve Edirne’den ABD ye giden isimler ağırlıkta…
ABD'de yayımlanan Türk dergisi ''Turk of America'' Osmanlı İmparatorluğu döneminde ABD'ye göç eden Türk Yahudilerinin hikayelerini özel bir sayıda bir araya getirdi.


Dergiden yapılan basın açıklamasında, ABD'de 2002 yılından bu yana İngilizce olarak yayımlanan ilk ve tek Türk dergisi olan ''Turk of America"nın, New York merkezli Amerikan Seferad Federasyonu ve İstanbul'da kurulu 500. Yıl Vakfı'nın danışmanlığında hazırladığı ''Seferad Özel Sayısı''nda, Broadway müzikallerinden ''Rock of Ages''ın yapımcısı olan İstanbullu bir ailenin oğlu Barry Habib, ABD'nin en eski sinagogu olan (1654) Portekiz İspanyol Sinagogu'nda 40 yıl başhaham olarak görev yapan, anne tarafından Türk olan Marc Angel, Amerikan Sefarad Federasyonu yönetim kurulu üyesi Edirneli işadamı Norman Belmonte, 100 yıl önce Marmara Adası'ndan göç edip Seattle'a yerleşen ilk Türkler Solomon Calvo ve Jack Policar, Maryland Genel Kurul Grup Başkanı Lüleburgazlı Dan Morhaim gibi başarılı isimlerin hikayeleri yer alıyor.


Açıklamada, Osmanlı İmparatorluğunun son yıllarında (1890-1924) Osmanlı topraklarından (çoğunlukla Edirne, Tekirdağ, Çorlu, Kırklareli, Lüleburgaz, Marmara Adası ve İstanbul'dan) ABD'ye 30 bini aşkın Türk Yahudi'sinin göç ettiği ve göçeden Türk Yahudilerinin ikinci ve üçüncü nesillerinin ABD'de önemli pozisyonlarda bulundukları belirtildi.


Derginin aynı sayısında Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un Türk-Yahudi dostluğunu konu alan yazılarının yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu döneminde Milas, Bursa, Edirne ve Selanik'te yaşayan Yahudilerle ilgili araştırmalara da yer veriliyor.


Dergide tarihçi Göknur Akçadağ, Osmanlı arşivlerinden Yahudi toplumu ile ilgili çarpıcı anekdotlara yer verirken, 500. Yıl Vakfı Başkanı olan araştırmacı-yazar Naim Güleryüz de, 517 yıllık Türk-Yahudi dostluğu ve Viyana'daki Türk Yahudi cemaati hakkında ilgi çekici konulara değiniyor. Dergide ayrıca İstanbul Ticaret Odası Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş'ın tarihsel açıdan Yahudi esnaf ve iş adamlarının İstanbul ticaretindekini önemini anlatan bir yazısı bulunuyor.


Açıklamada, Washington merkezli Türk Kültür Vakfı (Turkish Cultural Foundation) ve İstanbul Ticaret Odası'nın derginin hazırlanmasına sponsor olarak katkıda bulundukları ve TURKOFAMERICA Seferad özel sayısının ABD'de bulunan 200'e yakın Seferad derneği yöneticisi ile Kongre ve Senato üyelerine ulaştırılacağı bildirildi.