“89 göçü beyin takımını da götürdü”

“89 göçü beyin takımını da götürdü”

“89 göçü beyin takımını da götürdü”

“89 göçü beyin takımını da götürdü”

“89 göçü beyin takımını da götürdü”
27 Ekim 2009 - 20:06


* 1896`da Bulgaristan`da kurulan Şumnu Kültür Evi Başkanı Nurten Remzi, yıllardan beri el sanatları, Rumeli oyunları, Rumeli folkloru, Deliorman bölgesine ait folklor, gölge oyunu-karagöz kursları verildiğini, şiir atölyesi kurulduğunu, bu atölyede tanınmış şairlerin gençlere şiirin temel meselelerini anlattıklarını söyledi. Remzi, bu yılki kursun çok başarılı geçtiğini, önümüzdeki yıl Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı ile birlikte Bulgaristan’daki Türk gençlerine edebiyat kitapları ve sözlüklerinin ulaştırılması konusunda ortak bir çalışma gerçekleştireceklerini açıkladı.

 


Haber Merkezi
  
Şumnu Kültür Evi Başkanı Nurten Remzi, bu yılki faaliyetin gerçekleşmesinde emeği geçen, başta Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı yöneticileri olmak üzere bütün kişi ve kuruluşlara teşekkür etti.
Bulgaristan’da Osmanlı dönemine ait en köklü ve önemli eserlerin Şumnu’da bulunduğuna da dikkat çeken Nurten Remzi:”Kırkpınar’ın en önemli başpehlivanları olan Koca Yusuf ve Kurtdereli gibi önemli isimler de Şumnu’dan yetişmiştir. Bizim oralarda pehlivan olmayana kız bile verilmezmiş” dedi.
Bulgaristan’daki Türkçe eğitimin, 1989’da yaşanan zoraki göç ile birlikte önemli bir sekteye uğradığını belirten Nurten Remzi: “Ülkedeki öğretmenler başta olmak üzere beyin takımları Türkiye’ye göç etti. Türkçe eğitim de o andan itibaren büyük bir sıkıntıya girdi” dedi.
Bulgaristan’da Türkçe derslerinin seçmeli olarak verildiğini ancak bazı uygulamalarla Türkçe’nin seçilmemesinin sağlandığını ifade eden Nurten Remzi: “Türkçe’nin karşısına seçmeli dil olarak bilgisayar ve resim gibi alternatifler konuluyor. Bilgisayar, gelecek açısından önemli bir ders. Bu dersi seçenler çoğunlukta. Bu dersi de ancak Bulgarca olarak görebiliyorsunuz. Dolayısı ile de Türkçe tercihi azalınca, Türkçe bölümleri de ilgisizlik var denerek, kapatılıyor” dedi.