750 bin adet fidan bakımdan geçti

750 bin adet fidan bakımdan geçti

750 bin adet fidan bakımdan geçti

750 bin adet fidan bakımdan geçti

750 bin adet fidan bakımdan geçti
30 Haziran 2011 - 09:00

Kırklareli İl Çevre ve Orman Müdürü Erol Bilgir “Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı kapsamında ağaçlandırma, özel ağaçlandırma ve rehabilitasyonu yapılan toplam 1023 ha alanda 3 yıldan bu yana yürütülen bakım çalışmalarının sona erdiğini belirterek şunları kaydetti:




HABER MERKEZİ





“Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı kapsamında son üç yılda ağaçlandırma, özel ağaçlandırma ve rehabilitasyon yaptığımız toplam 1023 ha alandaki bakım çalışmalarımız sona ermiştir. Yapmış olduğumuz çalışmalar fidanlar çevresinde ot alma çapa ve teras onarım ve makineli bakım işleridir. Bu çalışmalar neticesinde toplam 750 bin adet fidanın bakımı yapılmıştır.


Ayrıca doğadaki yabanil türlerden olan, üvez, kuşburnu, güvem, ahlat, kızılcık, yaban eriği ve yaban kirazı türleri Demirköy Fidanlığımızda üretilmektedir. Bu türler ile Kofçaz İlçesi Y. Kanara, Terzidere, Topçular, Tastepe, Malkoçlar ve Devletliağaç Köyleri mülki hudutlarındaki ağaçlandırma ve rehabilitasyon sahalarımızda toplam 40 ha alanda toplam 45 bin 300 adet fidan dikimi yapılmıştır. 


Amacımız; ağaçlandırma sahalarımızdaki biyolojik çeşitliliği artırmak bu türlerin meyvelerini insanlığa ve tüm canlıların hizmetine sunmak ve kaybolmaya yüz tutmuş doğal ve endemik türlerimizin devamını sağlamaktır.


Ağaçlandırma yeni tesis çalışmalarımız ile ilgili olarak ta; 2011 yılı için 200 ha ağaçlandırma programımız bulunmaktadır. Söz konusu ağaçlandırma sahalarımızın ihalesi yapılmış, dozer ile arazi hazırlığı çalışmalarımız devam etmektedir. Sonbahar döneminde, dikime hazır hale getirilecek olan bu sahalarda yaklaşık 450 bin adet fidan dikimi gerçekleştireceğiz. Demirköy ve Lüleburgaz Orman Fidanlıklarımızda her türlü orman ağacı fidanı üretilmektedir.3 milyon adet fidan üretilmesi hedeflenmiştir. 


Bakanlığımız hazırladığı Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Erozyonla Mücadele konusunda da daha yeşil bir Trakya yaratabilmek için tüm gayretlerimiz ile çalışmalarımız devam etmektedir. 


Neticede ağaçlandırma yapmak, fidan büyütmek, fidan üretmek büyük emek istemektedir. Dikmek değil, bakmak ve korumak çok önemlidir. 


Bakım ve koruma deyince; fidanların her türlü zararlılardan uzak tutulması normal gelişebilmeleri için gerekli şartların yerine getirilmesi demektir. Diğer bir deyimle fidanların sulanması, çapalanması, zararlılardan korunması, gerektiğinde budanması, desteklenmesi ve gübrelenmesi anlaşılmadır.


Çapalama bitkiler için çok faydalıdır. Toprağın havalanmasını, kırıntı bünyeye (ufalanmış hale) gelmesini, toprak rutubetinin kaybına sebep olacak kapilleritenin kırılmasını, yağmur sularının kolaylıkla süzülmesini, zararlı ot ve bitkilerin yok edilmesini sağlar. Çapalama kuraklığa karşı faydalı etkiler yaptığından “İki çapa bir su yerine geçerli” denilmiştir. Özellikle ağaç bayramlarında, orman haftalarında, halkımıza ücretsiz dağıttığımız tüm fidanların çocuk gibi bakıma ihtiyaçları vardır. Onların etrafındaki yabancı otları alalım. Çapasını yapalım. Sulayalım. Ağaç ve Orman olduğunu görelim.” (s)