"653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası" başladı

"653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası" başladı

"653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası" başladı

"653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası" başladı

18 Haziran 2014 - 09:30

* Edirne Valisi Dursun Ali Şahin; "Osmanlı'ya ne kadar teşekkür etsek azdır. Çünkü dünyada hiçbir etkinlik 653 yıl devam etmedi. Bu hiçbir yere nasip olmadı" dedi.







HABER MERKEZİ


"653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası" etkinlikleri, kortej yürüyüşüyle başladı. 


Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Ağası Süleyman Mecek, halk oyunları ekipleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşların yer aldığı kortej, belediye binasından Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. 


653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri çelenginin Atatürk Anıtı'na sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.


Belediye Bandosu tarafından söz ve bestesi gazeteci yazar Beyazıt Sansı'ya ait Kırkpınar Marşı'nın çalınmasından sonra kortejdekiler, bando eşliğinde Saraçlar Caddesi'ni geçerek törenin yapılacağı 25 Kasım Şehir Stadı'na geldi. 


Vali Şahin, burada yaptığı konuşmada, Edirne'nin Osmanlı Devleti'ne başkentlik yaptığını söyledi. Kentin şu anda Balkanların kilidi olduğunu belirten Şahin, şunları kaydetti:


"Niceleri geldi geçti bu şehirden ama bu şehirde yaşayanlar hiçbir şehirde olmayan özellikler bıraktı. Bizlere bir somut olan ve somut olmayan kültür mirası bıraktı. Bu şehirde olmak ne kadar hoş. Bu şehrin insanları hoş, şehri de hoş. Osmanlı'ya ne kadar teşekkür etsek azdır. Çünkü dünyada hiçbir etkinlik 653 yıl devam etmedi. Bu hiçbir yere nasip olmadı."


* "UNESCO kenti taçlandırıyor"


Belediye Başkanı Gürkan ise 21. yüzyılın sosyal belediyecilik anlayışına uygun projeler ürettiklerini söyledi. 


Kenti taçlandıran somut ya da somut olmayan tarihsel ve sosyal değerleri koruma altına alarak gelecek kuşaklara aktarmak adına çalışmalar yaptıklarını belirten Gürkan, "Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO almış olduğu kararlarıyla kentimizi adeta taçlandırmıştır. 16 Kasım 2010'da Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali insanlığın somut olmayan kültürel mirası temsili listesine alınmış 29 Haziran 2011'de de Selimiye Camisi ve Külliyesi Dünya Somut Kültürel Mirası Lisetesi'ne alınarak Edirnemiz gerçekten hak ettiği değerlere kavuşmuştur" diye konuştu.


Kırkpınar Ağası Süleyman Mecek ise 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların ardından halk oyunları ekibi gösteri sundu.


653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası, çeşitli etkinliklerle 22 Haziran'a kadar devam edecek


* Kırkpınar'ın En Genç Ağası


Bu arada, 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Mecek, etkinlikler için geldiği kentte, belediye başkanı Recep Gürkan'ın makamına geçti. Burada bir süre görüşen Gürkan ve Mecek, daha sonra kültür haftası açılışı için belediyenin önündeki korteje katıldı.


Gürkan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Mecek'in 653 yıllık tarihi olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin en genç ağası unvanını taşıdığını söyledi.


Mecek'in gençlerin Kırkpınar'a sahip çıktığını gösterdiğini ifade ederek, "653 yıllık gelenekte Kırkpınar'ın en genç ağası. Bu çok önemli bir özellik. 'Ata sporumuzun değerleri kayboluyor, gençler sahip çıkmıyor' deniliyor. Bu sözler Mecek'in şahsında geçerliliğini yitiriyor. Doğru insanlar, doğru yerlerde bulunurlarsa zamanlama da doğru olursa insanlar önem gösteriyorlar. Mecek ağamızda olduğu gibi işe talipli oluyorlar. Ben ağamızın bu yıl fevkalade başarılı bir ağalık yapacağına inanıyorum, kendisinden aldığımız izlenimler bu şekilde. Kırkpınar'ı daha yükseklere, daha iyi yerlere taşıyacağız" diye konuştu.


Mecek de bu yıl yeniden ağalığa aday olduğunu, reklamını yapmak isteyenlerin değil kültüre sahip çıkmayı isteyen ciddi rakipleri karşısında görmek istediğini kaydetti. (aa)