5 dekar arazide 5 ayrı buğday çeşidi

5 dekar arazide 5 ayrı buğday çeşidi

5 dekar arazide 5 ayrı buğday çeşidi

5 dekar arazide 5 ayrı buğday çeşidi

5 dekar arazide 5 ayrı buğday çeşidi
16 Temmuz 2011 - 09:45

Pınarhisar bölgesine uygun ve yüksek verimli buğday çeşitleri belirlenecek.







HABER MERKEZİ


Buğday ve Buğday çeşitliliğinde verime ve kaliteye yönelik Pınarhisar İlçesi Poyralı Köyü’nde Mehmet Can Terzi'ye ait 5 dekar alana 5 ayrı buğday ekilerek buğday çeşit demonstrasyonu yapıldı.


Kırklareli merkeze bağlı Pınarhisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından, 14 Temmuz 2011 Perşembe günü Buğday ve Buğday çeşitliliğinde verime ve kaliteye yönelik yapılan ‘Tarım Günü’nde ekilen 5 buğday çeşidi ayrı ayrı hasat edildi.


Buğday demonstrasyonu yapılan arazi sahibi Terzi, 5 dekar alanda her biri 1 dekar olmak üzere Bereket, Flamura 85, Gelibolu, Pehlivan ve Selimiye çeşitlerinden buğday çeşit demonstrasyonu kurulduğunu belirtti.


Terzi, demonstrasyonun kurulduğu alanda yaptığı çalışmaları anlatarak, yapılan demonstrasyonda tarım ilacı kullanılmadığını söyledi.


Kendi arazisinde en uygun ve verimi yüksek olan buğday çeşidini yapılan ölçümler sonrasın da öğreneceğini belirten Terzi, 5 dekar alanda ekili olan 5 ayrı buğday çeşidine yaptığı çalışmaları şu şekilde anlattı;


“01 Ekim 2010 tarihinde dekara 20 kg tohum ekilmiş ve taban gübresi olarak 40 kg 15.15.15 kompoze ve 12,5 kg Amonyum Sülfat kullanıldı. 18-22 Kasım 2010 tarihleri arasında ekilen buğday çeşitleri toprağı patlatarak çıkış gösterdi.


28 Ocak 2011 tarihinde üst gübre olarak dekara 10 kg Üre ve 22 Nisan 2011 tarihinde dekara 20 kg Kalsiyum Amonyum Nitrat kullanıldı. Sulama yapılmadı ve tarım ilacı kullanılmadı.


Bitkilerin gelişim devreleri Pınarhisar ilçe müdürlüğü teknik elemanları ve TAR-GEL Mühendisi Gökçe Özdemir tarafından takip edildi.


14 Temmuz 2011 tarihinde her bir çeşit ayrı ayrı biçerdöverle biçilerek, buğdayların dekara verimleri, tartıldıktan sonra belli olacak.


Müdürlüğün yaptığı bu tür demonstrasyonlar ile mevcut çeşitlere alternatif olacak, bölgemize uygun, yüksek verimli çeşitleri biz çiftçilere tanıtmak, üretimini yaygınlaştırmak ve bizlere bol ve bereketli kazanç sağlamak.


5 dekar araziye ekilen Bereket, Flamura 85, Gelibolu, Pehlivan ve Selimiye çeşitlerinin kendine has özellikleri ve verimi var.


Bereket Buğdayı; Kırmızı başaklı, kılçıksız bir çeşittir. Başakları uzun olup eğik görünümdedir. Bitki boyu 100-105 cm.dir. Kışlık bir çeşit olup soğuklara ve kurağa dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir (500-850 kg/da). Orta erkencidir.


Flamura-85; Beyaz başaklı, kılçıklı bir çeşittir. Başaklan uzun olup yarı eğik bir görünüm arz eder. Bitki boyu 85-95 cm.dir. Tanesi iri kırmızı renkli ve sert yarı sert yapıdadır. Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli orta veya yüksektir (350-600 kg/da). Orta erkenci, orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup yatmaya karşı dayanıklıdır.


Gelibolu; Beyaz başaklı, kılçıklı bir çeşittir. Başakları uzun olup dik ve yarı eğik bir görünüm arz eder. Bitki boyu 85-90 cm.dir. Danesi orta iri, kırmızı renkli ve sert-yarı sert yapıdadır. Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir (450-800 kg/da). Orta erkenci, orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup yatmaya karşı dayanıklıdır.


Pehlivan; Beyaz başaklı, kılçıksız bir çeşit olup başaklan uzun ve dik bir yapıya sahiptir. Bitki boyu uzun olup 95-100 cm.dir. Kışlık bir çeşittir. Soğuğa karşı dayanıklılığı çok iyi, kurak şartlara dayanıklılığı iyidir. Kardeşlenme kapasitesi oldukça yüksektir. Normal şartlarda yatmaya dayanıklı olup verim potansiyeli oldukça yüksektir (450-700 kg/da).


Selimiye; Kırmızı başaklı, kılçıksız bir çeşittir. Başakları uzun olup dik yapıdadır. Bitki boyu 95-100 cm.dir. Danesi iri, kırmızı renkli ve sert-yarı sert yapıdadır. Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir (450-800 kg/da). Orta erkenci, orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup yatmaya karşı dayanıklılığı çok iyidir” dedi. (ue)