“1 milyon 250 bin Parazitoit ürettik”

“1 milyon 250 bin Parazitoit ürettik”

“1 milyon 250 bin Parazitoit ürettik”

“1 milyon 250 bin Parazitoit ürettik”

“1 milyon 250 bin Parazitoit ürettik”
23 Mayıs 2012 - 09:31

* Kırklareli’de Süne ile biyolojik mücadele olarak Parazitoit üretimi devam ediyor.







HABER MERKEZİ


Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Kırklareli İl Müdürü Çebi; “2012 yılında 1milyon 250 bin Parazitoit ürettik” dedi.


2012 yılının başlarında Parazitoit üretimine başladıklarını ifade eden Çebi, hedefleri olan 1 milyon üretimin üzerine çıkarak 1 milyon 250 bin Parazitoit ürettiklerini, bunların 300 bin adedini Çanakkale, Edirne ve Tekirdağ’a gönderdiklerini söyledi.


22 Mayıs 2012 Salı günü Süne Parazitoit Üretim Merkezi’nde Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Kırklareli İl Müdürü Hasan Çebi, gazetecilere yaptığı açıklamasında üretilen parazitoitlerin 950 bin adedini ise Değirmencik, Deveçatağ’ı ve Kavakdere Köyleri’ne salımını gerçekleştirdiklerini belirtti.


Çebi; “Kırklareli’de hububat ekili yaklaşık 1 milyon 300 dekar alan var. Süne; Buğday, Arpa, Yulaf ile bunların yabani formları ve diğer bazı Buğdaygil türlerinden besleniyor. 


Biz burada zirai mücadele olarak değişik yöntemler uygulamaktayız. En başında bunların arasında entegre mücadeleyi uygulamaktayız. Entegre mücadelenin ardından laboratuar ortamında ürettiğimiz süne parazitoitileriyle beraber biyolojik mücadele yapmaktayız. Süne parazitoitleri kışları yüksek alanlarla yaprakların, çalıların altlarında, toprağın derinliğinde kışı geçiriyorlar. Havaların ısınmasıyla birlikte sürüler halinde ovalara, hububatların ekili alanlara doğru akın ediyorlar. Bu akından sonra hububat alanlarına saldırıyor ve burada besleniyorlar. Bu beslenme neticesinde ergin süneler çiftleşerek yumurtalarını hububat yapraklarına bırakıyor. Süneler genelde yumurtalarını plaka halinde bırakıyorlar. Erginlerin zirai mücadele de pek bir zararı yoktur ama neticede hububatın kardeşlenme döneminde hububat saplarındaki öz suyunu emerek kurtboğazı dediğimiz bir zarar meydana getirirler. Ergin süneler başaklar daha kılıf içerisindeyken ve dane oluşumu başlamadan bu dönemde de bir emgi yaparlar ve akbaşak dediğimiz bir zarar meydana gelir. Bizim için asıl önemli olan sünenin esas zararı ise başaklardaki taneler süt olumuna gelmeye başladığı dönemde ortaya çıkar. umurtalardan çıkan nimfler hububatın süt olum döneminde, gittikçe artart bir yoğunluk ve oburlukla taneleri sokup emmeğe başlarlar. Özellikle 4. ve 5. dönemdeki nimflerin ve yeni nesil erginlerin beslenmesi sonucu, daneler çimlenme güçlerini kaybedecekleri gibi ekmeklik ve makarnalık özelliklerini de yitiriyorlar” dedi.


Ayrıca Çebi, süne Parazitoiti’nin üretimi hakkında çeşitli bilgiler verdi. (ue)