Üç büyük ilçe 25 Binlik planlardan rahatsız

Üç büyük ilçe 25 Binlik planlardan rahatsız

Üç büyük ilçe 25 Binlik planlardan rahatsız

Üç büyük ilçe 25 Binlik planlardan rahatsız

Üç büyük ilçe 25 Binlik planlardan rahatsız
22 Şubat 2011 - 09:01

Kırklareli İl Genel Meclisi 1/25 Binlik Çevre Düzeni Planları ile ilgili Kırklareli’de bulunan ilçe ve Belde Belediye Başkanları ile yaptığı toplantıda Lüleburgaz, Babaeski ve Vize Belediye Başkanları İMP’nin mevcut imar planlarına müdahale ettiklerini belirtti.

 


HABER MERKEZİ


“Artık Trakya’nın geleceğini ciddi olarak tartışmamız gerekiyor”
Toplantıda söz alan Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak; planlar yapılırken 5 yıldan beridir Trakya’nın her yerinde onlarca toplantı yapıldığını, bu toplantıların birçoğunda Trakya’nın İstanbul’un arka bahçesi olacağının anlatıldığını belirtti. O toplantılarda Trakya’nın çöplük haline getirileceği ve Trakya’nın verimli topraklarının yok olacağı gibi gündemler oluşturulduğunu ifade eden Emin Halebak 5 yıllık süreçte ne gelen ne de giden olduğunu, sadece Kırklareli’nin nüfusunun azaldığını vurguladı.
“Okumuş insanımız bölgemiz dışına çıkıyor. Teknik konuların üzerine siyaset bulaştırılmaya çalışıldı. Gerçekleri görerek çalışmaya başlamamızın zamanı geldi. Çocuklarımız artık aldıkları eğitim ile bölgemizde iş bulamıyor. Balkan köylerinde insanlar göç ediyor, tarım topraklarımızı işleyecek insan neredeyse kalmadı. Kırklareli’de teşvikler ile hayvan çiftlikleri kuruldu. Bu çiftlikleri kuranlar bizler değiliz. Artık Trakya’nın geleceğini ciddi olarak tartışmamız gerekiyor. Bu plan tarım ve hayvancılığın gelişmesini öngörmüştür. Köylerde yaşayan insanlar 3 katlı ev yaparak torunlarını yaz tatillerinde yanlarında görmek istiyor. Köylü insanlarımız sırf torunları geldiğinde büyük kentlerdeki standart evlerin aynısını yaptırarak torunlarının yanlarında aynı standartlarda birkaç gün kalmasını istiyor. İnsanların bunu yapmasına engel olmayalım. Çevreyi koruyacak kararlar alalım buna itirazım yok, ama bu insanların yaşamını zorlaştıracak çalışmalar yapılıyorsa ben buna karşıyım.” şeklinde konuşan Emin Halebak, Lüleburgaz’ın bu plan ile ilgili sorununun bulunmadığını kaydetti. Türkiye’nin 1. sınıf tarım topraklarını hem koruyup hem üzerinde bu toprakları işleyecek insan bırakılmaz ise bir şekilde sorunlar ile karşı karşıya kalınacağını ifade eden Emin Halebak, bu konuları iyi düşünüp doğru çözümler bulunması gerektiğine dikkat çekti.


“Toprağı ve doğayı koruyalım, ama insanların kazanılmış hakları ne olacak”
Toplantıda söz alan Babaeski Belediye Başkanı Av. Abdullah Hacı;
“Trakya’nın çevre düzeni planını yapan kuruluşun (İMP) İstanbul Metropolitan Planlama olduğunu, İMP’nin bu planlar ile ilgili yaptığı tüm toplantılarda bölgede daha önce belediyeler ve valilikler tarafından onaylanan ve kesinleşmiş olan uygulama imar planlarının dikkate alınarak hakların korunacağını her seferinde ifade ettiğini belirtti. Gelinen son noktada İMP’nin imar planlarına müdahale edere hale geldiğini ifade eden Abdullah Hacı; “Babaeski’nin 194 hektar sanayi ve depolama alanı var. İMP bu alanın 65 hektarını plan dışı bıraktı. Doğayı toprağı koruyalım, ama bunları koruyalım derken bir takım hukuki problemler oluşturmayalım. Bu alandan arazi alan insanlar belediyemizden imar izni istemişler bizde o insanlara burası sanayi ve depolama alanı demişiz. Bu insanlar 30 yıl boyunca buraya sanayi ve depolama alanı olarak burasının vergilerini ödemişler. Toprağı ve doğayı koruyalım, ama insanların kazanılmış hakları ne olacak. Onları da koruyalım.” şeklinde konuşarak, il genel meclis üyelerinden Babaeski’ye yapılan bu yanlışlığı düzeltmeden plana onay vermemelerini talep etti.


“Neresi imara açılacaksa buna İMP değil, benim karar vermem lazım”
Toplantıda söz alan Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz İMP’ye gittiklerinde konu ile ilgili sadece bir kişi ile muhatap olduklarını, o kişinin kendi ilçesini sanki çok iyi tanıyarak her şeye karar verdiğini belirtti.
İlçesinin imara açılaması gereken yerlerin İMP tarafından koruma alanı yapıldığını belirten Selçuk Yılmaz, o alanlara imar izni verilmediğini ifade etti.
““Konut yapılması gereken alanlar burası” diyorum, “orası koruma altında, git başka yere yap” cevabını alıyorum.” şeklinde konuşan Selçuk Yılmaz, Vize olarak sıkıntılarının bu olduğunu belirtti.
“Neresi imara açılacaksa buna İMP değil benim karar vermem lazım. İMP’de bir kişi benim kamu alanımı koruyorsa, ben koruyamıyorsam ben başkanlık yapmayım o zaman, planlar onaylanırken benim itiraz ettiğim yerlerin dikkate alınmasını istiyorum.” şeklinde konuşan Selçuk Yılmaz, ilçeye içme suyu sağladıkları alanın 1 km uzağında taş ocağı olduğunu, planda ise taş ocağı açılamaz şeklinde plan notlarının bulunduğunu, “Bunu neden engelleyemiyorsunuz?” şeklinde İMP yetkilisine soru yönelttiğinde kendilerinden hiçbir cevap alamadığını ifade etti. (cs)