Tarihi Sinanköy Kalesi gün yüzüne çıkmayı bekliyor

Tarihi Sinanköy Kalesi gün yüzüne çıkmayı bekliyor

Tarihi Sinanköy Kalesi gün yüzüne çıkmayı bekliyor

Tarihi Sinanköy Kalesi gün yüzüne çıkmayı bekliyor

Tarihi Sinanköy Kalesi gün yüzüne çıkmayı bekliyor
02 Eylül 2009 - 09:56

Edirne'nin Lalapaşa ilçesi'ne bağlı Sinanköy köyü sınırları içinde bulunan ve bugüne kadar herhangi bir kazı yapılmamış, Neolotik ve Bronz Çağı ve Demir Çağı'ndan kalıntılar barındıran ve Roma ile Bizans döneminde kullanılan Tarihi Sinan Köy Kalesi, gün yüzüne çıkmak için arkeolog ve sanat tarihçilerini bekliyor.


Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, yaptığı açıklamada, bölgede neolitik, bronz ve demir çağına ilişkin verilerin yer aldığını söyledi.
Tarihte kalenin Kastron Brobaton olarak anıldığını ifade eden Beksaç, şöyle devam etti:
''Bölge iskana açık olmadığı için, kendi kendine iyi korunmuş bir durumda. Bir kaç yıl öncesine kadar Ortaçağ kalesi olarak biliniyordu, ancak yaptığımız incelemelerde, Trak dönemine ait bulgulara da rastladık, kaya oyma anıtları Trak izlerini taşıyor.
Sinanköy Kalesi, döneminde önemli bir yerleşim alanıymış. Kalenin inşa amacı Adrionople (Edirne'nin o dönemdeki adı) ve çevresini gelecek Bulgar saldırılarına karşı takviye etmek. Bu nedenle de güçlü Bulgar saldırılarına önceleri karşı koymuş ancak daha sonraları işlevini yitirince kale terk edilmiş.''
    
-EL DEĞMEMİŞ BİR TARİH
Bölgenin çok önemli bilgiler barındıran bir alan olduğunu bildiren, Beksaç, şöyle konuştu:
'Dönemin hiç el değmemiş nadir korunmuş örneklerinden biri olması burayı ayrıcalıklı kılıyor. Bu nedenle, çok önem taşıyor. Avrupa'da bu kadar temiz kalmış bir yerleşme daha yok. Sinanköy Kalesi'nin en büyük şansı iskana açılmamış bir bölgede oluşu, tahribattan uzak kalması. Buradan elde edilecek veriler, uzun bir dönemi bize aynen yansıtacak, temelleri çok iyi durumda, defineci faaliyeti de yok.''
Tarihi alanın, kendisi tarafından 2004 yılındaki yüzey araştırması haricinde kapsamlı ve profesyonel bir araştırma görmediğini vurgulayan Beksaç, ''Bugüne kadar ne yazık ki doğru dürüst bir çalışma yapılmamış. Sadece lafta kalan ziyaretler söz konusu olmuş. İlk kapsamlı bilimsel yüzey araştırmasını 2004 yılında yaptık. Daha önce sadece bazı ziyaretler söz konusu. Bu ziyaretlere binaen sadece orta çağ bahis konusuyken, son çalışma Trak dönemini de ortaya çıkartmış'' ifadelerini kullandı.
Bölgenin tam anlamıyla ortaya çıkarılmasının 50 yılı alabileceğini ifade eden Prof. Dr. Beksaç, ''Buranın tam anlamıyla ortaya çıkması için 50 yıl sürer, belkide geçer. Edirne turizmini bırakın Türk turizmi için çok önemli bir alanda geç kalınmışlık var. Ne yazık ki herkesin taşını toprağını kültür turizmine verdiği bir dönemde yöneticilerin farklı işler yapması tartışmaya açık kalacak bir konu'' dedi.
Lalapaşa Belediye Başkanı Ali Osman Uzman ise bölgede araştırmaların ve kazı çalışmaların başlaması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na en kısa sürede başvuracaklarını belirtti. aa