“Sağlıklı nesiller için tatlandırıcılar yerine Pancar Şekeri kullanalım”

“Sağlıklı nesiller için tatlandırıcılar yerine Pancar Şekeri kullanalım”

“Sağlıklı nesiller için tatlandırıcılar yerine Pancar Şekeri kullanalım”

“Sağlıklı nesiller için tatlandırıcılar yerine Pancar Şekeri kullanalım”

“Sağlıklı nesiller için tatlandırıcılar yerine Pancar Şekeri kullanalım”
22 Şubat 2011 - 09:00

Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilcisi Dr. Erol Özkan, sağlıklı nesiller için tatlandırıcıların yerine Pancar Şekeri’nin kullanılmasının çok daha faydalı olduğunu belirterek şunları kaydetti:


HABER MERKEZİ
 
“Üç tehlikeli beyaz olarak bilinen "Un, Şeker ve Tuz"un insan sağlığına etkisi tartışılırken, daha az maliyetle elde edilen ve gazozdan çikolataya, hamur tatlıları ve pek çok üründe kullanılan Nişasta Bazlı Şeker (Mısır Şurubu) (NBŞ), bazı Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklandı. İçeriğinde fruktoz olan mısır şurubu ile yapılan gıdalar, doktorlara göre kronik hastalıkları salgına dönüştürüyor.
Dış ülkelere baktığımızda tatlandırıcılar, nişasta bazlı şekerler kanserojen olduğu için yasaklanmıştır. Ülkemizde de yüzde 10’luk kısmına müsaade ediliyordu. Bakanlar Kurulu kararıyla bu rakam yüzde 15’e çıkarıldı. Avrupa’da kişi başına 1.5 kg tatlandırıcı düşerken ülkemizde 6 kg düşmektedir. AB tarımının lokomotifi konumunda olan Fransa, Hollanda ve İngiltere de NBŞ üretilmezken Almanya’da bu oran pancar şekerinin yüzde 1.9’u kadardır. Yaklaşık 300 milyon nüfuslu olan AB 15 ülkelerine bakıldığında NBŞ üretimi 300 bin ton civarında iken, 72 milyon nüfuslu Türkiye’de bu rakam 406 bin ton civarındadır. Şeker pancarı dururken GDO’lu mısırdan şeker üretimi halk sağlığını daha da olumsuz etkileyecektir.
Tokluk hissi vermeyen ve kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalığa yol açtığı ileri sürülen Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ), Fransa, Hollanda ve İngiltere‘de yasaklandı. Bağımsız bilim adamlarının, "Mısırdan elde edilen Nişasta Bazlı Şekerlerin yüksek oranda fruktoz (meyve şekeri) bulundurması ve Fruktoz‘un tokluk hissi uyandırmaması, aksine yedikçe yedirmesinden dolayı mısır şurubunun (NBŞ’nin nişasta bazlı şeker) insan sağlığını tehdit ettiğini belirtmektedirler.
Bilimsel verilere göre çay şekeri olarak bilinen Sakaroz 74 birim, mısır şurubu olarak bilinen Fruktoz ise 173 birim tatlılığa sahip. Son araştırmalar, “Şekerli gıdalara olan bağımlılığın, uyuşturucu veya uyarıcılara oranla daha fazla olduğu” tartışmalarını gündeme getirdi. Normal şekere oranla daha tatlı olan fruktozun, bilinen ve tartışmasız kabul edilen en önemli etkisi, beyinde tokluk hissini uyarmıyor olması. Tıp otoriteleri, fruktozlu gıda ürünlerinin şişmanlatıcı etkisi üzerinde hemfikir. Bağımsız bilim adamları, fruktozun obeziteye ve metabolik sendroma yol açtığını ileri sürüyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama’da içerisinde mısır şurubu ihtiva eden ürünleri tüketmeyeceği ve çocuklarına vermeyeceği‘ yönündeki açıklamasını dikkate almalıyız.
Bu konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanımız Recep Akdağ’da Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı Şişmanlıkla Mücadele Eylem Planı’nın da detaylarını anlattı. Bakan Akdağ; "İnsanımızın üçte biri normal kilolu, üçte biri obez, üçte biri de kilolu ki ben de bu gruba dahilim" dedi. Kendi adına önlem almaya başladığı belirtmiştir. Sonuç olarak obezite, insan yaşamını kısaltan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak tanımlanabilir. Yapılan araştırmalara göre, obezite özellikle son 20 yılda, bütün dünyada süratle artmakta ve bir salgın hastalık gibi yayılmaktadır. Bu salgından ülkemiz de etkilenmektedir. Kadın nüfusumuzun yaklaşık üçte biri, erkek nüfusumuzun da yaklaşık beşte biri obez, yani şişmandır.
Bu koşullar sadece ürünün ulaştığı son birim olan tüketiciye satılan gıda ürünleri için değil, restoran, hastane ve büyük yiyecek içecek tedarikçilerine satılan ürünler için de geçerlidir. Ürünün içindeki malzemeler-genetik yapısı değiştirilmiş gıda ürünleri, ambalaj gazları, tatlandırıcılar, aspartam, kinin, kafein, meyan kökü, phytosterol, için etikette özel bir ibare gerekmektedir. Ülkemizde de bu yönde sıkı bir denetimin yapılması, hatta ürünlerin üzerine mutlaka sigara örneğinde olduğu gibi “Sağlığa zararlıdır, obezite yapar, kansere yol açar, v.b.” ibareleri yazılmalıdır.
Toplumumuzun daha sağlıklı olması ve sağlıklı beslenmesi için Ziraat Mühendisleri Odası olarak diyoruz ki; üretici firmalarımıza Ucuz Şeker yerine sağlıklı olan Pancar Şekeri’ni kullanmalarını, tüketicilerimizin de tatlı yiyecekler ve gazlı içecekleri tüketirken içerisinde Mısır Şurubu yerine Pancar Şekeri kullanılan ürünleri tercih etmelerini öneriyoruz.” (s)