“Kağıt üzerinde hesaplama yaparak hayvancılık yapılmaz”

“Kağıt üzerinde hesaplama yaparak hayvancılık yapılmaz”

“Kağıt üzerinde hesaplama yaparak hayvancılık yapılmaz”

“Kağıt üzerinde hesaplama yaparak hayvancılık yapılmaz”

“Kağıt üzerinde hesaplama yaparak hayvancılık yapılmaz”
01 Nisan 2011 - 09:36

Toptan olarak satışı gerçekleştirilen et fiyatlarında düşüş olduğunu
belirten Halit Hayvancılık Sahibi Halit Kök, bu düşüşün halen daha
etiketlere yansımadığını, perakende olarak satılan et ürün fiyatlarının
anormal bir şekilde müşteriye sunularak afaki bir kar oranının
sağlandığını belirtti.



HABER MERKEZİ
Kırklareli de ve Trakya Bölgesi’nde Bakanlık izni ile Hayvancılık yapan Halit Hayvancılık sahibi Halit Kök, son dönemde devam eden et fiyatlarındaki pahalılığın nedenleri hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.

*“Yerli kasapların kilosu 24 TL’ye kıyma satması abartı taşıyan bir durum değil”

Toptan et fiyatlarında düşüşün olduğunu belirten Halit Kök bu fiyatların perakendeye yansımadığını, Bu durumu perakendecilere sormak gerektiğini belirterek şöyle konuştu;
“Kırklareli’de yerli dananın kasaplarda kesim fiyatı 15.50 TL, yerli kasapların kilosu 24 TL’ye kıyma satması abartı taşıyan bir durum değil. Ama büyük şehirlerde ve Trakya’daki bazı satış yerlerinde 12 Bin TL’ye ithal takım dana alarak, temizlenmiş karkas et alarak bunu kalkıp kilosu 30 TL’ye satması anormal derecede afaki kar anlamına gelir. Bu çok yanlış bir uygulamadır.”


“Süt fiyatlarında da aynı sıkıntı yaşanıyor”

Küçük ve büyük baş hayvan piyasasının hayvan ithalatı açıldıktan bir müddet sonra ve buna kesik ette dahil olduktan sonra et fiyatlarındaki maliyetlerde bir düşüş yaşandığını belirten Halit Kök, iç piyasadaki kasapların ucuz et almalarına rağmen etiketlerini değiştirmediklerini belirterek bu durumdan köylünün zarar gördüğünü belirterek; “Köylü gerekli indirimini yaptı. Fakat marketler aynı fiyattan satışa devam etti. Süt fiyatlarında da aynı sıkıntı yaşanıyor. Fiyatların düştüğü görülüyor. Ama gidip marketlere bakıldığında peynir fiyatları yüksek kalmaya devam ettiği görülüyor. Türkiye’de yıllardan beri bu saçmalık devam ettiği için insanları hayvancılıktan bezdiriyorlar.” dedi.

*“Ürünü halka pazarlayan arkadaşlarda uygun fiyatlar ile satış yapmaları gerekiyor”

Bu durumu yıllardan beri her platformda dile getirdiklerini belirten Halit Kök, gerçek anlamda yapılması gerekenler hakkınsa şöyle konuştu; “eğer biz hayvan ve et ithal ediyorsak böylelikle halkımıza ucuz et yedirmek istiyorsak ürünü halka pazarlayan arkadaşlarda uygun fiyatlar ile satış yapmaları gerekiyor. İthal Karkas kesik et bugün 10 Bin TL’ye kadar düştü. Sadece fonunda 15 puan artış oldu. Maliyeti 12 TL kadar oldu. 12 TL’ye ithal edilen bir etin pastırmasını halen biz 60 TL’ye sucuğunu 25 TL’ye satıyorsak bunda bir sıkıntı var demektir. Bunun üstüne gidilip araştırıldığında sıkıntının nereden meydana geldiği ortaya çıkacaktır.”

*“Hayvancının cebinde para, kafasında sorunlar bitmez.”

Bir taraftan ithal hayvanların yurt dışından geldiğini, diğer taraftan yem fabrikası sahiplerinin her ay benzi zammı gibi yem fiyatına zam yaptıklarını ifade eden Halit Kök, durum böyle olması ile yaşanan sıkıntılara değinerek; “8 ay önce hayvancılığın bir cazibesi vardı. Herkes 0 faizli kredi var diye bir koşuşturma yaşandı. Envayi tür çeşit meslek sahibi insanlar hayvancılık işine girdi. Süt fiyatları ve et fiyatları düşünce insanların midesi bulandı. Aynı sinemayı tekrara izler olduk.” şeklinde ifadeler kullanarak devamında şöyle konuştu;
“Hayvancılıkta istikrarın olması için devletin hayvancılığa ait bir müsteşarlık yada bakanlık kurması gerekiyor. Bununla birlikte özel sektör ile rekabet edebilmek için gerekli ve sağlam düzenlemeler yapılması gerekiyor. Devletin yurt dışından et ve hayvan ithalatını açması sıkıntılı günlerde çok normal karşılanmalıdır. Ne yazık ki artık insanlar uçmuş vaziyetteler. Bu durumu dengeye kavuşturmak, bir orta yol bulunması lazım. Maliyet hesaplarını, kar hesaplarını, iyi ve makul değerler üzerinden hesaplamak gerekiyor. Her zaman söylediğim bir söz var; “Hayvancının cebinde para, kafasında sorunlar bitmez.” Onun için bu işi çok kazandıran sektörler ile karıştırmayalım. Kağıt üzerinde hesaplama yaparak hayvancılık yapılmaz. Hayvancılık bir aile işidir. Dışardan işçi alarak, ona, buna güvenmek ile hayvancılık yapılamaz. Hayvancılığı iyi incelemek ve iyi irdelemek gerekiyor. Hayvancılık insan emeğine dayalıdır, çünkü karşında canlı ile uğraş içerisinde oluyorsun. Hayvan hastalanır, ölür, her türlü risk ile insanı karşı karşıya bırakır.” (cs)