Armut’un İyisi

Armut’un İyisi

Armut’un İyisi

Armut’un İyisi

Armut’un İyisi
10 Şubat 2010 - 09:12


TARIM KÖŞESİ


Mustafa Kurnaz
Kurnaz¬_09@hotmail.com


A Vitamini yönünden çok zengin olan Armut o kadar şifalı bir meyve ki, ne yazık ki ülkemizde Armut tüketme kültürü pek fazla yok. Armut, Kalp Damar Hastalıkları’na ve Böbreklere iyi gelen birçok vitaminleri barındırmasının yanında, Kansızlığa ve Yüksek Tansiyona da iyi gelmektedir.
Tabi bunların yanında birçok faydaları var, insan vücudundaki olumlu etkileri detaylı olarak beslenme uzmanlarının işi, biz daha fazla haddimizi aşmayalım.
İlimiz bu meyvenin yetiştirilmesi için çok uygundur, Armut Ağacı yıllık enaz600-700 saat soğuklama ihtiyacı olan bir meyvedir. İlimizde de armut yetiştiriciliği için hem iklim çok müsait hem de toprak uygundur.
 Kırklareli li çiftçilerimiz bir türlü kabuğumuzu kırıp, Ayçiçeği-Buğday münavebesinden vazgeçerek tam anlamıyla meyveciliğe yönelemediler. Üreticimiz maalesef ürettiği bu ürünlerdeki payını kendisi belirleme ve Pazar oluşturma şansı yok. Üreticinin payını siyasilerin ve iktidarların belirlediği ürünlerin yanında, üretici payını piyasa koşullarının belirleyeceği ekonomik değeri yüksek ürünleri de alternatif olarak denemek zorundadır.
Son yıllarda deveci Armut’u adıyla bilinen dayanma ömrü ve Pazar kalitesi yüksek olan çeşit, ülkemizde birçok ilde yetiştirilmektedir ve o yöre halkına çok büyük ekonomik destek sağlamaktadır. İhracatçı Firmalar bu meyveyi daha bahçedeyken almaktadır.
Deveci armut unun Toprak ve iklim istekleri yönünden ilimiz çok elverişlidir. Sulama suyunun kısıtlı olduğu yerlerde, damla sulama sistemini kurarak çok az bir debiyle büyük bahçelerin su ihtiyacı karşılanabilmektedir.
Deveci armut unun yanında yarı bodur elma çeşitlerini de ilimizde Avrupa standartlarına uygun kalitede yetiştirmemiz mümkün.
Bir ürünü pazarlamak üretmekten daha önemlidir, bu gün Avrupa’nın bizden kaliteli meyve ve sebze taleplerini maalesef karşılayamamaktayız, çünkü o kaliteye uygun çeşitleri üretmiyoruz. Bu gün İsrail, Çölü Tarım Arazisi yapıp narenciye üretiyor ve Avrupa’nın narenciye piyasasını belirliyor. Danimarka ve Hollanda gibi ülkeler, birçok arazileri deniz seviyesin altında olan ülkeler, yani rakım eksi(-)’dir. Bu ülkeler denizi uzaklaştırarak geride kalan tuzlu toprakları ıslah ederek zor şartlarda Tarım yapmaktadırlar.
Değerli Çiftçilerimiz biz elimizdeki değerlerin farkına varmak zorundayız ve bu değerleri biran önce hem kendimize hem de ülkeye yararlı kaynaklar haline getirmek zorundayız.
Nüfusu hızla çoğalan dünyanın en büyük sorunu açlıktır. Mustafa Kemal Atatürk çok güzel bir coğrafya da bu ülkeyi kurarak bizlere armağan etmiştir.Bu Ülke Tarım Ülkesidir ve Tarımla kalkınacaktır,İnsanlık giyiminden ,seyahatinden ve zevklerinden ödün verebilir.Ancak yaşamak için yemek ve içmek zorundadır.
Bu Mezopotamya da yaşamak hem şanstır hem de akıllı olmayı gerektirir. Bu Mezopotamya da yaşayan geçmiş devletlere baktığınızda akıllı olanlar uzun süre kalmıştır ayakta. Diğerleri kısa sürede savrulup gitmiştir.
Bu coğrafya da yaşıyor olmanın getirdiği sorumluluklardan kaçmayalım.
Yoksa Armut’un iyisini yiyenler, gün gelir bizi de hammm  yapar.