“Zirai mücadele yaparken dikkatli olun”

“Zirai mücadele yaparken dikkatli olun”

“Zirai mücadele yaparken dikkatli olun”

“Zirai mücadele yaparken dikkatli olun”

“Zirai mücadele yaparken dikkatli olun”
20 Ocak 2011 - 10:38

Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Zirai Mücadele yapılırken, dikkatli olunması gerektiği belirtilerek şunlar kaydedildi:...


HABER MERKEZİ
“Bitkisel üretimi kısıtlayan hastalık, zararlı ve yabancı otların zararından bitkileri korumak; bu yolla tarımsal üretimi arttırmak ve kalitesini yükseltmek amacıyla yapılar işlemlere Bitki Koruma veya Zirai Mücadele denir. Zirai Mücadelede kullanılan ve içeriğinde önleyici, yok edici, uzaklaştırıcı bulunan karışım ve kimyasallara zirai ilaç (pestisit) denir. Ülkemizde ekonomik değere sahip 60'ın üzerinde kültür bitkisi yetiştirilmektedir. Ülkemizde hastalık ve zararlı ve yabancı otlara karşı yılda ortalama 30-34 bin ton tarım ilacı kullanılmaktadır. Ülkemizin bazı bölgeler ile bazı ürünlerde gereğinden fazla ve bilinçsiz olarak ilaç kullanımı olduğu da bilinmektedir. Hatalı ilaç kullanımının insan sağlığı, hayvanlar, arılar, çevre ve doğal yaşam üzerinde pek çok olumsuz etkisi bulunmaktadır.
Bir ortamda beraber yaşayan canlıların belli bir düzen içinde yaşamlarına ve beslenmelerine doğal denge veya biyolojik denge diyoruz. Doğal dengenin bozulması sonucunda bazı faydalı canlı türleri yok olurken, zararlı olan bazı türler ve hastalıklar yaygınlaşabilir. Biyolojik mücadele kısaca 'bir canlının diğer bir canlıya karşı kullanılmasıdır.
Doğal dengeyi koruyucudur. Çevre ve insan sağlığına olumsuz bir etkisi yoktur. Mücadele masraflarını azaltır. İlaç kalıntısı olmayan ürün elde edilmesini sağlar. Süreklidir. Zirai mücadele ilaçları vücuda deri, ağız ve solunum yoluyla girerler. Zirai mücadele ilacının bir kez vücuda alınmasından sonra meydana gelen zehirlenmedir. Bu tip zehirlenmeler genelde kaza veya bilinçsizlik ile ortaya çıkar. İnsanda meydana getirdiği belirtiler dakika, saat gibi kısa zamanda ortaya çıkar. Bir zirai mücadele ilacının düşük miktarlarda defalarca alımından sonra ortaya çıkar. Kronik zehirlenmenin ortaya çıkması için hafta, ay hatta yılların geçmesi gerekebilir. Örneğin, kanser, veya sakat doğumlar gibi.
Zirai İlaçlar canlı ve hayvanlar için zararlıdır. İlaçların en sinsi ve sürekli etkisi, tüketilen tarım ürünlerindeki ilaç kalıntısının beslenme yoluyla vücuda alınması sonucunda ortaya çıkar. Zirai ilaçlar öldürücü etkisi yanında karaciğer, böbrek, üreme ve diğer işlevleri durdurabilmekte veya bozabilmektedir. Üretici ilaç kullanımından sonra son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye riayet etmeden ürününü satışa sunar ise, tüketicilerde kronik zehirlenmelere neden olabilmektedir.
Çevre kirliği, doğal dengenin bozulması. Bağışıklık sisteminin bozulması, daha az etki, ürün kayıpları, maliyet artışları gibi sorunlar ortaya çıkar. Bitki üzerine atılan ilaçların önemli bir kısmı toprağa düşmektedir. Toprağa düşen ilaçlar yeraltı sularına veya buharlaşma ile atmosfere karışmaktadır.
* İlaç kullanımında dikkat edilecek hususlar:
- İlaçlama anında maske, koruyucu elbise, lastik çizme, koruyucu gözlük takılmalıdır.
- İlaç uygulama anında yemek yememeli, su ve sigara içilmemelidir.
- İlaçlar asla deriye ve göze değdirilmemelidir. Temas anında bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.
- Öğle sıcağında, yağmurdan önce ve rüzgarlı havada ilaçlama yapılmamalıdır.
- Zirai mücadele ilaçları Bayilerden alınmalı ve tavsiye edilen hastalık, zararlı, yabancı otlara karşı dozunda ve zamanında kullanılmalıdır.
- Zirai mücadele ilaçları asla başka kaplarda saklanmamalıdır.
- Boş ambalaj kapları asla başka bir amaç için kullanılmamalıdır.
- Boş ilaç kutuları derin bir çukura gömülerek imha edilmelidir.
- Zirai mücadele ilacı kullanımı son çare olarak düşünülmelidir.
- Arıcılara karşı zehirli olan ilaçlarla çalışırken özel itina gösterilmeli
- İlaçlamalarda hasada yakın zamanda kısa süreli ilaç kullanılmalıdır.
- Zirai mücadele ilacı kullanmadan önce tarım il ve ilçe müdürlüğündeki teknik elemanlarına danışınız.” (s)