Yaz geldi, İshale dikkat!

Yaz geldi, İshale dikkat!

Yaz geldi, İshale dikkat!

Yaz geldi, İshale dikkat!

Yaz geldi, İshale dikkat!
19 Haziran 2010 - 09:28


* Kırklareli Sağlık İl Müdürlüğü özellikle yaz aylarında çocuklarda sıkça görülen İshal’e karşı ebeveynleri uyarıyor. Yapılan açıklamada İshal ile ilgili olarak alınması gereken tedbirler bildiriliyor.

HABER MERKEZİ
Yaz ayları ile birlikte özellikle çocuklarda sıkça görülen İshal’in önlem alınmadığında öldürücü olabileceğini belirten yetkililer, alınması gereken önlemlerle ilgili olarak vatandaşları bilgilendiriyorlar. İshal ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri şunları kaydediyor:
“İshal kısaca sulu dışkı yapmak demektir. İshal genellikle aniden baslar ve dışkı sayısında artma (günde 3 kezden fazla) ile kendini gösterir. Çocukluk çağında en sık 0–5 yaş döneminde ishal görülür. Çocukluk çağında ishal yaz aylarında daha sık görülür ve genellikle mide ve bağırsakları etkileyen enfeksiyöz ajanlar (mikroplar) ile meydana gelir. İshal vakalarının çoğundan virüs adını verdiğimiz mikroplar sorumludur. Virüslere bağlı ishal ani başlar,
İshalle birlikte kramp seklinde karın ağrısı, iştahsızlık kusma ve hafif ateş görülür. Bu tür ishaller 3–6 gün içinde kendiliğinden düzelirler ve ishal süresince çocuklar kendilerini kötü hissederler.
Genel olarak şiddetli ishali olan, kanlı ishal yapan, sık kusan, karın ağrısı olan ve yüksek ateşi olan çocukların ve 6 aydan küçük çocuklarda görülen her türlü ishal vakasının en kısa sürede hekim tarafından görülmesi önemlidir.
İshalli çocuklar dışkı yoluyla su ve elektrolit kaybederler. Eğer ağızdan verilen sıvılarla çocuğun kayıpları karşılanamazsa “Kırık Testi” misali çocuğun vücudundaki sıvı boşalır. Bu duruma dehidratasyon adı verilir. İshaldeki en büyük tehlike sıvı kaybıdır. İshal olan çocuğun gözleri çöker, dudakları ve ağzı kurur, daha seyrek ve koyu idrar yapmaya baslar, ağlarken gözyaşı akmaz ve uykuya eğilimi olmaya baslarsa önemli derecede sıvı açığı var demektir. Bu durumdaki çocukların acilen hekime götürülmesi gerekir.
* Tedavi
İshal tedavisinde üç önemli ilke vardır; Birincisi, ishalle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin mümkünse ağız yoluyla geri konması. İkincisi beslenmenin sürdürülmesi. Üçüncüsü ise zamanında hekime götürülmesidir.
* Evde Sıvı Tedavisi
İshal tedavisindeki en önemli ilerleme seker ve tuz içeren sıvılar ile evde ishal tedavisinin mümkün olmasıdır. Bunun için Eczanelerden ve Sağlık Ocakları’ndan “İshal İçin Şeker-Tuz Paketi” alınmalıdır. Bu paketlerden bir tanesi 1 litre temiz suya eklenmeli ve karıştırılmalıdır. Bu şekilde ishalle kaybedilen sıvıları yerine koymak için uygun bir sıvı elde edilmiş olur. Gözlerde çöküklük, ağız kuruluğu olan orta derecede sıvı kaybı olan çocukların tedavi planının bir Sağlık Merkezi’nde yapılması daha uygundur.
* Diyet
Daha önce belirtildiği gibi ishal tedavisinde en önemli ilke beslenmenin sürdürülmesidir. İdeali çocuk ishal olmadan önceki beslenme düzeninin sürdürülmesidir. Bu nedenle anne sütü alanlar anne sütüne, inek sütü veya mama alanlarda bu besinler verilmeye devam edilmelidir. Bununla birlikte ishal sırasında verilebilecek en uygun besinler pirinç, patates, ekmek, yağsız et, yoğurt, sebze ve meyvelerdir. Yağlı besinler, çay, meyve suyu, kola gibi çok seker içeren içeceklerden sakınılmalıdır. Eski inanışın tersine ishal sırasında çocukları aç bırakmanın yanlış ve zararlı bir uygulama olduğu unutulmamalıdır.
* İshalden korunmak için ne gibi önlemler almalıyız?
* Anne sütü ile beslenenlerde beslenmeye anne sütü ile devam edilmelidir.
* Çocuklara kaynatılmış su verilmelidir.
* Çiğ yenen yiyecekler (sebze-meyve) mutlaka iyi yıkanarak yenmelidir.
* El temizliğine çok önem verilmeli, yemekten önce, tuvaletten sonra eller iyice sabunlanmalıdır.(3–5 dakika)
* Yiyeceklerin karasinekle bulaşmasını önlemek için kapalı yerlerde saklanması gerekmektedir.” (s)