Ve nihayet “Meyveciliği Geliştirme Projesi” resmen uygulanmaya başladı

Ve nihayet “Meyveciliği Geliştirme Projesi” resmen uygulanmaya başladı

Ve nihayet “Meyveciliği Geliştirme Projesi” resmen uygulanmaya başladı

Ve nihayet “Meyveciliği Geliştirme Projesi” resmen uygulanmaya başladı

Ve nihayet “Meyveciliği Geliştirme Projesi” resmen uygulanmaya başladı
18 Aralık 2011 - 08:42

Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 1 milyon 650 bin TL maliyet ile hazırlanan “Meyveciliği Geliştirme Projesi” kapsamında alınan 7 çeşit meyveden oluşan toplam 167 bin 500 adet Meyve Fidanı törenle temsili olarak iki çiftçiye teslim edilerek dağıtımlara başlandı.







HABER MERKEZİ


Meyveciliği ve Bağcılığı geliştirmek amacıyla Kırklareli'den Edirne'ye atanan eski İl Tarım Müdürü Erdinç Yazıcı döneminde hazırlanarak İl Genel Meclisi'ne sunulan "Meyveciliği ve Bağcılığı Geliştirme Projesi" 16 Aralık 2011 Cuma günü törenle yapılan Meyve Fidanı Dağıtımı ile resmen başladı. Saat 13.30’da havanın yağışlı olması nedeni ile Toprak Mahsulleri Ofisi Silosunda yapılan törene; Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Toprak Mahsulleri Ofisi ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli ile projeden yararlanacak çiftçiler katıldı.


Törende ilk önce Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi bir konuşma yaptı.


* “Projenin başarılı olması için çiftçilerimize eğitimler verdik”


Müdür Çebi, müdürlük bünyesinde hazırlanan proje hakkında bilgiler vererek şunları kaydetti; “İl Müdürlüğümüzce hazırlanarak Kırklareli Valiliği İl Özel İdaresi’ne sunulan “Meyveciliği Geliştirme Projesi” kabul edilerek Müdürlüğümüze 1 milyon 650 bin TL kredi ve destek sağlanmıştır. İlimizde ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir proje uygulamaya konmuştur. Projenin başarılı olması için İl Müdürlüğümüz ve Halk Eğitim Merkezi ile Meyvecilik konusunda kurslar açtık ve toplantılar ve gece eğitimleri yaptık. İlimizde uygulanacak olan bu proje ile yaygın olarak yapılan Tahıl ve Ayçiçeği yanında üretim deseninde değişikliklere ve çiftçi gelirinde büyük artış meydana getirecektir. Aynı zamanda yoğun işgücü gerektirdiği için de istihdama katkı sağlayacaktır.


* “Proje çalışmaları kontrollü bir şekilde devam ediyor”


Çiftçilerimize modern meyveciliği ve bağcılığı teknik ve pratik olarak öğretmek, eğitmek, benimsetmek, çiftçileri modern meyvecilik yapmaya teşvik etmek ve kapama bahçeler kurdurarak ilin meyve üretimini artırmaya çalışmaktayız. Ayrıca dikimi yapılan meyve tür ve çeşitleri Avrupa'nın da istediği çeşit ve türlerden oluşması da ilimizin meyvecilik yönünden ihracat kapısını aralayacaktır. Nisan ayında başladığımız bu çalışma ile ilimize uygun çeşit ve tür seçimi, taleplerin toplanması ve ihale süreci ve kontrollerin yapılması ve fidanların getirilmesi ile devam etmektedir.


* “167 bin 500 adet Meyve Fidanı dağıtımı yapılıyor”


Seçilen fidan çeşit ve türleri şöyledir: Ceviz Fidanı’nın da Şebin ve Bilecik (17 bin adet) Badem de Feraknes ve Ferodel ( 9.400 adet) Yarı bodur Elma’da Fuji, Granny Smith. Golden ve Gala (34 bin 200 adet) Yarı Bodur Armut’ta Deveci, Santa Maria, Akça ve Williams (27 bin 300 adet) Yarı bodur Kiraz’da 0900 Ziraat, Bigar Goche, Mertonlate, Stars Gold, Lambert (7 bin 500) Japon Eriği’nde Angelino, Black Diamonds, Farier, Santa Rose (11 bin 300 adet) Sofralık ve şaraplık Bağda ise  Merlot, Gabarnet, Alphons, İtalya Beyazı, Royal, Horoz Karası ve İlkeren (60 bin 800 adet) ile toplam 167 bin 500 adet fidan çitçilerimize dağıtılmaktadır.


* “Projenin takibi için 6adet hizmet aracı satın alındı”


Fidanların kredisi sıfır faizli olup, ilk dört yıl ödemesiz 5. yılda % 20,6. yılda % 30,7. yılda % 50 ve Ceviz’de ise tek seferde 10. yılda geri ödemeleri yapılacaktır. Yani üretip kazandıkça geri ödeyeceklerdir. Proje 8. yıldan itibaren çiftçimize katkısı yıllık 6 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Projenin takibi içinde il müdürlüğümüze 6 adet hizmet aracı satın alınmıştır.


Ayrıca Bakanlığımızca meyve çeşitlerine göre 100-300 TL / da destek primi vereceğiz. Kırklareli’de Meyveciliği Geliştirme projesine destek veren Başta Valimiz Sayın Mustafa Yaman’a, İl Özel İdaresine, İl Genel Meclis Başkanı ve Üyelerine, çalışma arkadaşlarıma teşekkür eder, Saygılar sunarım.”


Müdür Çebi’nin konuşması sonrasında Vali Yaman, meyve fidanlarını teslim alamaya gelen İnece Beldesi’nden Ali Yüzügüldü ile Arizbaba Köyü’nden Murat Baysal’a temsili olarak bir demet Deveci Armut Fidanı takdim etti.


* “İldeki tarımsal faaliyetleri arttırmayı amaçlıyoruz”


Daha sonra proje hakkında açıklama yapan Vali Yaman şunları kaydetti;


“Bildiğiniz gibi 2011 yılında ilimizde tarımsal faaliyet yapan üreticilerimize destek olmak amacı ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün hazırlamış olduğu, toplamı 1 milyon 650 bin TL tutarında bir proje hazırlandı. Kırklareli İl Genel Meclisi tarafından müdürlüğümüzün hazırladığı bu proje kabul edildi. Projeyi hazırlamaktaki maksadımız şuydu; Trakya Bölgesi ve özellikle ilimiz tarımsal faaliyetler açısından ülkemizin önemli illerinden bir tanesidir. Tarımsal üretim yapmaya en uygun illerimizden bir tanesidir. Bu sebeple ildeki tarımsal faaliyetleri arttırmayı amaçlıyoruz. Tabi bu alternatif bir tarım değil. Maksadımız tarımsal faaliyetlerin daha fazla yapılmasıdır. Arkadaşlarımızın yapmış olduğu çalışmalar neticesinde, özellikle ilimizde yetişmesi için uygun ortamı olan Elma, Armut, Erik, Üzüm Ceviz ve Badem cinsi meyve fidanlarının, çiftçimize sıkıntı oluşturmadan İl Özel İdaresi imkanları ile alarak, geri ödemelerde de ödemeyi ürünün yetiştiği zamana denk getirildi.


Fidanları almak ile beraber arkadaşlarımızın tarımsal faaliyetlerdeki denetim, çiftçimizin bilinçlendirilmesi talepleri için ise 6 adet hizmet aracı aldık. Bugün sizlerin huzurunda ilk yaptığımız projeyi başlatmış bulunuyoruz. Fidan dağıtımını yapmaya başladık. Ben bu vesile ile başta il müdürümüz ve değerli mesai arkadaşlarına, Kırklareli İl Özel İdaresi’ne, İl Genel Meclis Başkanı ve Üyelerimize projeye desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum.”


Vali Yaman konuşmasının sonunda önümüzdeki yıllarda bu şekil faaliyetlerin devam edeceğini, böylelikle hem ilimizde tarımsal faaliyet alanı ve hizmetlerinin geliştirilmiş olacağını, hem de ekonomik ve fiziki ömrünü dolduran fidanların ve bahçelerin yenileyeceğini kaydetti.


Vali Yaman daha sonra projenin takibi için alınana hizmet araçlarından birini Müdür Çebi ile birlikte test etti. (cs)