Ünlü Özgürlük Savaşçısı Spartaküs Kırklarelili mi?

Ünlü Özgürlük Savaşçısı Spartaküs Kırklarelili mi?

Ünlü Özgürlük Savaşçısı Spartaküs Kırklarelili mi?

Ünlü Özgürlük Savaşçısı Spartaküs Kırklarelili mi?

Ünlü Özgürlük Savaşçısı Spartaküs Kırklarelili mi?
19 Ocak 2011 - 09:46

Tarihlere, kitaplara, filmlere konu olan Gladyatör ve Özgürlük Savaşçısı
Spartaküs’ün Kırklareli kökenli olduğu rivayetler üzerine araştırma
yapan bilgi kaynaklarına başvuran Araştırmacı Gazeteci Yazar Nazif
Karaçam’ın konuyla ilgili bazı ipuçları elde ettiği öğrenildi.

HABER MERKEZİ

Karaçam, araştırmalarına İşçi Partisi Eski Genel Başkanlarından Doç. Dr. Behice Boran’ın 1960’lı yıllarda Kırklareli’de bir toplantıda Spartaküs’ün Kırklarelili olduğunu söylemiş olmasından hareketle araştırmalarını Romalıların M.Ö. 70’li yıllarda Trakya’yı kendilerine bağlı bir eyalet haline getirmeleri üzerine Spartaküs’ün o yıllarda özgürlük savaşçısı olarak ortaya çıktığı noktasında araştırmalarını yoğunlaştırdığı belirtildi.
Bunun rastlantı olmadığı üzerinde duran Karaçam, Spartaküs’ün sığır çobanı ve köle olduğu bu sıralarda Romalıların eline düştüğüne dikkati çektiği öğrenildi. Bu bağlamda araştırmaların ışığı altında Spartaküs’ün Kırklareli’ni içine alan Kaynaklar Bölgesi’nde olduğu gerçeğine sıcak baktığını belirterek Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Bürosu Kırklareli Şubesi’nde yaptığı açıklamasında şunları kaydetti;
“Büyük dava insanlarını birine yakın olaylar, şartla ve mekanlar ortaya çıkarır. Spartaküs’ün Romalıların eline düşmesi, asker edilmesi, Gladyatör olarak yetiştirilmesi, köle olarak satılması onun bulunduğu yerde yaşamını değiştiren olarla ve gelişmelerdir. O bir Trakya soyunun insanı olduğu bilinci içindeyken Roma’ya tutsak düştü. Romalıların Kaynarca, Pınarhisar ve Poyralı kaynaklarından oluşan Tearos’un soğuk ve sıcak akan sularında yıkanan, sayfiye yerlerinde eğlenen, Gladyatörleri dövüştüren Romalı soyluları bir tepki olarak buradan hareketle yola çıktı ve Romanın üzerine yürüdü. Roma orduları ile savaşarak 100 bin kişilik bir askeri gücün başında bulunuyordu.
Bütün bu bilgilerin birbirine yakın olay, mekan ve zamanların ortaya çıkardığı belirtilere göre Spartaküs’ü Kırklareli kökenli, hatta Poyralı ve İslambeyli (Rumbeyli) köyü yöresinde yaşayan Trak kökenli Parparalılar halkından olduğunu söylemek mümkündür. Ancak araştırmalarda her eski bilginin yeni bilgilere açık olduğunu da unutmamak gerekir. Bir ön bilgi olarak Spartaküs’ü Kırklareli’ne çok yakın bir özgürlükçü olarak görmek mümkündür. Ünlü bilim insanı Bulgaristan ve Türk Trakya’sını çok iyi bilen Doç Dr. Behice Boran’ın Spartaküs’ün Kırklarelili olduğunu neye dayandığını bugün sorma imkanımız yoktur. Çünkü kendisi ölmüştür. Bir bilim insanının Spartaküs gibi özgürlüklerine düşkün köleliğe karşı bir toplumun yaşadığı yerde Spartaküs’ün oralı olduğunu söylemesi boşuna değildir. Söz itibar etmek gerektiğini düşünüyorum. İddiaya varmayan bu bilgi kamuoyunun tartışmasına açıyorum. Söz konuya ilgi duyanlarındır.” (ue)