“Ülkemizde 8.5 milyon özürlü bulunuyor”

“Ülkemizde 8.5 milyon özürlü bulunuyor”

“Ülkemizde 8.5 milyon özürlü bulunuyor”

“Ülkemizde 8.5 milyon özürlü bulunuyor”

“Ülkemizde 8.5 milyon özürlü bulunuyor”
02 Aralık 2010 - 09:12

Kırklareli Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube
Müdürü Birkan Buzol, ''Ülkemizde tam olarak sayısı bilinmemekle birlikte
yaklaşık 8.5 milyon (ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ü) özürlü
vatandaşımızın olduğu tahmin edilmektedir'' dedi.

HABER MERKEZİ

Buzol, ''3 Aralık Dünya Özürlüler Günü'' nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, otobüs, hastane, kaldırım, okullar, iş ortamları gibi hayat alanlarının engelli vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olması ve bu konuda her kurum ve kuruluşun üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini bildirdi.
Engelli olmanın insanın kendi elinde olmadığını ve hiç kimsenin engelli doğmak istemeyeceğini belirten Buzol, açıklamasında şunları kaydetti:
''Ülkemizde tam olarak sayısı bilinmemekle birlikte yaklaşık 8.5 milyon (ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ü) özürlü vatandaşımızın olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayı dikkate alındığında özürlü insanların yaşadıkları sorunların sadece kendilerinin değil ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunu olduğu görülmektedir. İnsanların özürlü olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte özürlülerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda, özürlü vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle özürlülere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir. Otobüs, hastane, kaldırım, okullar, iş ortamları gibi hayat alanları engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olmalı, bu konuda her kurum ve kuruluş üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.
Unutulmamalıdır ki her insan potansiyel bir engelli adayıdır. Engellilerin, engellere takılıp kalmadan yaşama sıkı sıkı sarılmaları, hayattan kopmamaları, yaşamlarını kolaylaştırmak ve gündelik yaşam içerisinde yaşamlarını devam ettirmelerini sağlamak için hepimize büyük görevler düşmektedir.'' (s)