“Türkiye’de elektrik tesisatlarına gereken önem tam anlamı ile verilmiyor.”

“Türkiye’de elektrik tesisatlarına gereken önem tam anlamı ile verilmiyor.”

“Türkiye’de elektrik tesisatlarına gereken önem tam anlamı ile verilmiyor.”

“Türkiye’de elektrik tesisatlarına gereken önem tam anlamı ile verilmiyor.”

“Türkiye’de elektrik tesisatlarına gereken önem tam anlamı ile verilmiyor.”
18 Mart 2011 - 10:44


HABER MERKEZİ
Kırklareli Belediye Başkanlığı Mart ayı kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında, Kırklareli İnşaat Sanatkarları Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile ortaklaşa Kırklareli’deki elektrikçilere yönelik bir eğitim semineri düzenledi.
17 Mart 2011 Perşembe günü saat 12.30’da Kırklareli Ticaret Borsası Salonu’nda düzenlenen “Elektrik Tesislerinde Güvenlik ve Topraklama” isimli eğitim seminerine Kırklareli İnşaat Sanatkârları Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ergun Selçuk, Çorlu Elektrikli Aletler Sanatkârlar Odası Başkanı Rüstem Duman, Lüleburgaz İnşaatçılar ve Elektrikçiler Esnaf Odası Başkanı Yılmaz Özetlin, çok sayıda elektrikçi ile mesleğe yeni adım atacak olan öğrenciler katıldı.
Seminer öncesi bir açılış konuşması yapan Kırklareli İnşaat Sanatkarları Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ergun Selçuk, gelişen teknoloji ve değişen kanunlar ile birlikte elektrik sistemlerinde topraklamanın öneminin daha da arttığını, bu nedenle bir eğitim semineri vermek istediklerini kaydetti. Oda Başkanı Selçuk konuşmasının devamında; “Umarım bu eğitim siz katılımcılara fayda sağlayacaktır. Seminerimize katkılarından dolayı Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan’a teşekkür ediyorum. Bize bu eğitim seminerini verecek olan Prof. Dr. İsmail Kaşıkçı’ya çok teşekkür ediyorum. Siz katılımcılara da seminere katıldığınız için ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Alman Biberach Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kaşıkçı yaklaşık 6 saat süren “Elektrik Tesislerinde Güvenlik ve Topraklama” isimli eğitim seminerinde elektrik tesislerindeki alçak gerilim ve elektrik tesislerindeki güvenlik ve topraklama konularını Uluslararası ve Avrupa’daki son çıkan standartlar ve yönetmelikler ışığındaki genel konulardan bahsetti.
Elektrik tesislerinde Avrupa’nın geldiği son nokta ve bu alanda yapılan gelişmeleri örnekler ile anlatan Prof Dr. Kaşıkçı, bunun Türkiye’ye yansımaları, Türkiye’de bu alanda insanın can ve mal güvenliği açısından yapılan yanlış uygulamaları anlattı.
*“Türkiye’de yaptığım incelemelerde gördüm ki elektrik sigortaları yanlış takılıyor”
Prof. Dr. Kaşıkçı elektrik konusunda Türkiye’de verilen eğitimdeki hataları anlatarak, meslek okulları ve üniversitelerde bu alanda verilen eğitimlerin sanayide pratiğe yansımadığını, Türkiye’deki okullardan mezun olan öğrencilerin sanayide hiç bir şey yapamayacak durumda olduklarını ve sanayiden uzak bir eğitimin Türkiye’de yapıldığını örnekler ile açıkladı.
“Avrupa’da elektrik alanında 100 saati bulan teorik ve pratik laboratuar eğitimlerinin Türkiye’de de verilmesi gerekiyor. Bu eğitimlerin Türkiye’de olmamasından dolayı birçok kez elektrik yüzünden yangınlar çıkarak insanlar ölüyor. Türkiye’de yaptığım incelemelerde gördüm ki elektrik sigortaları yanlış takılıyor. Elektrik tesisatlarına gereken önem tam anlamı ile verilmiyor. Türkiye’nin birçok yerinde karşıma bu tablolar çıktı.” şeklinde konuşan Prof. Dr. Kaşıkçı, Türkiye’nin her yerinde aynı hataların mevcut olduğunu belirterek; “Türkiye elektrik tesisleri alanında Avrupa’nın çok gerisinde bulunuyor. Binalarda yanlış topraklama yapılıyor. Bu nedenle binalar çok güvenli değil.” dedi. (cs)