Trakya’nın ilk, Türkiye’nin 9. Mandacılar Birliği Kırklareli’de kuruluyor

Trakya’nın ilk, Türkiye’nin 9. Mandacılar Birliği Kırklareli’de kuruluyor

Trakya’nın ilk, Türkiye’nin 9. Mandacılar Birliği Kırklareli’de kuruluyor

Trakya’nın ilk, Türkiye’nin 9. Mandacılar Birliği Kırklareli’de kuruluyor

Trakya’nın ilk, Türkiye’nin 9. Mandacılar Birliği Kırklareli’de kuruluyor
11 Nisan 2012 - 09:22

48 işletmeciye ait toplam 1631 adet kayıtlı Manda’nın bulunduğu Kırklareli’de Trakya’nın ilk Türkiye’nin 9. Mandacılar Birliği’nin temelleri atıldı. 




HABER MERKEZİ





Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada Beldesi, Sivriler Köyü, Limanköy Köyü ile Vize İlçesine bağlı Kıyıköy Beldesi, Aksicim Köyü ve Kışlacık Köylerinden gelen 24 Manda yetiştiricisinin Manda Yetiştiricileri Birliği kurulması talebi ile ilgili Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda  bir toplantı yapıldı.


* “Trakya’da ilk Mandacılar Birliği kuruluyor”


Toplantının açılış konuşmasını yapan Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi nuyraı kaydetti: 


 “Bizim amacımız ülkemizde sayısı düşen manda hayvanının ilimizde mevcut durumunu korumak. Bunu daha ileriye götürmek için de Manda Yetiştiriciliği Birliği kurarak hayvancığımızın gelişmesi yönünde bir çalışma yapmak. Bunun için geçen hafta itibariyle İğneada da 200 kişiye yakın bir katılımla bir toplantı yaptık. Ardından Demirköy’deki kooperatifleri toplayıp bir toplantıda orada gerçekleştirdik. Son olarak birliği kuracak arkadaşlar buraya gelerek buradaki birlik kurulumu ile ilgili tüzükleri, kuruluş aşamasını konularında bilgilendirilecekler. Birlik Kurulumuna Bir fiil başlayacağız. Şuanda 46 manda yetiştiricisine verilen 847 anaç mandaya, 254 bin 100 TL destekleme ödemesi yaptık. İlimizde yaklaşık olarak 1680 mandamız kayıt altındadır. Fakat Haziran Ayı’na kadar olan kulak küpesi takılması yani kayıt altına alma çalışmaları ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Tahmin yürütecek olursak 2500 ile 3000 arasında Manda varlığımız vardır diye düşünüyoruz. Tabiî ki bu rakam ancak Haziran Ayı’nın başında kesinleşir. Haziran Ayı başına kadar Küpeleme işlemi devam edecek. Birliğimizi kurduğumuz zaman bunların hepsini kayıt altına almış olacağız. Ayrıca Gen kaynakları koruma projesine dahil edip bakanlığa bildireceğiz. Manda üreticilerimize hayvan başına ek olarak 650 TL destek sağlatacağız. Şuanda verdiğimiz miktar manda başına 300 TL’dir. Yani Birlik kurulduğu takdirde manda başına destekleme 950 TL olacak,. Bu projeyle Trakya’da bir ilki daha gerçekleştireceğiz. Biliyorsunuz Gen Kaynaklarını Koruma Projesinde yer alan Kıvırcık Koyunu’nun Korunması, arıcılık ıslah çalışmaları da bu ilklerdendir.”


Konuşmanın ardından İl Müdürü Çebi; İlimiz tarım ve hayvancılığının genel durumu, Ülkemizde ve İlimizde azalmakta olan Manda yetiştiriciliğinde yerli ırk gen kaynaklarının korunması ve geliştirilmesinde çiftçi örgütlülüğünün önemine değinerek 5996 sayılı Kanun’a istinaden hazırlanan ve 08.04.2011 tarih ve 27899 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Islah Amaçlı Hayvan Yetiştirici Birliklerinin Kurulması ve Hizmetleri Hakkında Yönetmelik çerçevesinde kurulacak Birlik ile çiftçilerimiz tarafından yetiştirilen Manda ırkının genetik potansiyellerinin geliştirilmesi, yerli ırk gen kaynaklarının korunması, küpeleme ve elektronik çip takma yöntemleriyle soykütüğü, ön soy kütüğü ve verim kontrollerinin yapılabileceği, bunun çiftçilerimize, İlimiz ve Ülkemiz hayvancılığının gelişmesine önemli katkılar sağlayacağı konusunda açıklamalarda bulundu.


Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Erhan Güçlü ise, örgütlü olmanın ve birlikte hareket etmenin avantajları ile Birliğin üreticilere sağlayacağı katkılar konusunda ayrıntılı açıklamalarda bulundu.


Daha sonra Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü Teknik Personeli Rahmi Ocak tarafından Manda Yetiştiricileri Birliği’nin kuruluş çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgilerin verilmesinin ardından toplantı sona erdi. (s)