“Toprak kaybı hayat kaybı demektir”

“Toprak kaybı hayat kaybı demektir”

“Toprak kaybı hayat kaybı demektir”

“Toprak kaybı hayat kaybı demektir”

“Toprak kaybı hayat kaybı demektir”
20 Şubat 2013 - 09:21


 


“Türkiye’nin Biyolojik Zenginliği ile Çevremizin Tarım ve Gıdamıza Etkisi” konulu panel verildi  








HABER MERKEZİ


Kırklareli Belediyesi, Kırklareli Üniversitesi ile Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Merkezi’nin katkıları ile Kırklareli Kent Konseyi ve TEMA Vakfı Kırklareli İl Temsilciliği’nin ortaklaşa düzenledikleri “Türkiye’nin Biyolojik Zenginliği ile Çevremizin Tarım ve Gıdamıza Etkisi” konulu panel gerçekleştirildi.


Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda 19 Şubat 2013 Salı günü saat 14.30’da Saygı Duruşu’nda bulunulması ve istiklal marşının okunması ile başladı.


Konferansın açılış konuşmasını yapan TEMA Vakfı Kırklareli İl Temsilci Yardımcısı Koraltan Saygın, bir santim toprağın oluşması binlerce yıl aldığını söyledi.


Türkiye’de her yıl 743 milyon ton toprağın erozyon ile yok olduğunu belirten Saygın, 743 milyon ton toprağın 200 milyon tonunun verimli toprak olduğunu vurgulayarak;


“Yaşam üreten bir santimlik toprak oluşması için binlerce yıl gerekiyor. Toprak kaybı hayat kaybı demektir. Yani toprağı kaybedersek hayatı da kaybederiz. İşte temanın var oluş nedeni toprağa sahip çıkmak ve korumaktır. Temanın hedefi öncelikle ulusumuza, onun temsilcilerine, siyasi parti ve hükümetlere, resmi ve özel kuruluşlara, eğitim kurumlarına toprak erozyonunun nedenlerini ve vahim sonuçlarını anlatmaktır. Temel değerlerimiz ise güvenilirlik, şeffaflık, saygınlık, gönüllülük, katılımcılık, siyasi tarafsızlık, herkesi kucaklama ve benimsemektir. Tema bu hedef ve değerlerine tema gönüllüleri ile ulaşmaya çalışıyor. Bu nedenle gönüllümüz ne kadar çok olursa hedeflerimize o denli çabuk ulaşırız. Bugün Türkiye’de 500 bine yakın üyesi ile en büyük sivil toplum kuruluşuyuz. Ama daha çok gönüllüye ihtiyacımız var. 1981-2003 yılları arasında dünyadaki toplam arazinin yüzde 24’ü bozuldu. 1,5 milyar insan geçimini bu bozulmakta olan topraklardan sağlıyor. Çok yakın gelecekte açlıkla boğuşan 1 milyar insana, 1,5 milyar insan daha eklenecektir. Bu da tüm dünya ekonomisinin hızla zorluklara doğru sürükleneceğinin göstergesidir. Her yıl dünyadan 12 milyon hektar arazi kaybolmaktadır, suya karışmaktadır. Her yıl bu kaybolan arazi üzerinde 20 milyon ton üretilebilir ve açlığın üstesinden gelebilmede büyük bir adam atmış olabiliriz. Toprak kaybının hızlanmasıyla dünyamız hızla çölleşmeye doğru gitmektedir. Bugün tarım yapılan kural alanlar ekili alanların yüzde 44’ünü kapsamakta ve bu oran günden güne artmaktadır. Ülkemiz topraklarının 3’te 2’sine yakını kurak ve yarı kurak alanlardır. Bu da yurdumuzun çölleşmeye en yakın aday ülkelerden biri olduğunu gösteriyor” dedi.


Konferans Başkanlığını Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kaplan Uğurlu yaparken, konuşmacı olarak Öğr. Gör. Mühür Saygın “Türkiye’nin Biyolojik Zenginliği”, Dr. Fatih Bakanoğulları “Küresel Isınma ve Tarıma Etkisi” ve Yrd. Doç. Dr. Sadık Uçar “Çevrenin Gıdalarımıza Etkisi” konularında sunumları gerçekleştirdiler.


Konferansa Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Kırklareli Vali Yardımcısı Günay Öztürk, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile öğrenciler katıldı. (Ufuk Ertop)